Tylna wycieraczka, nie działa.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam serdecznie,
Jestem nowy i mam problem. Kianowocoe od pewnego czasu nie dziala mi tylna wycieraczka. Przegladnelem juz kable w przelotce, ponaprawialem te cp byly naruszone.
Wczorak sprawdzilem wtyczke w klapie i jest tam dziwna przypadlosc.
Z tego co czytalem powinno byc na 1 pinie masa, na 4 pinie 12v na zaplonie. I teraz w zaleznosci od manetki, praca wycieraczki pin 2 12v, praca sryskiwacza pin 3 12v. U mnie jest tak ze nie ma tego stalego 12v na 4 pinie. Na 2 i 3 mam 0, 2v jak przelaczam manetke na wycieraczki to znika mi to napiecie do zera, jak daje sprysk to na pinie 3 pojawoa sie 12v i spryskiwacz dziala normalnie.
Co moze byc przyczyna ze zamiast pojawic sie 12v to ten maly znika do 0v?
Jestem nowy i mam problem. Kianowocoe od pewnego czasu nie dziala mi tylna wycieraczka. Przegladnelem juz kable w przelotce, ponaprawialem te cp byly naruszone.
Wczorak sprawdzilem wtyczke w klapie i jest tam dziwna przypadlosc.
Z tego co czytalem powinno byc na 1 pinie masa, na 4 pinie 12v na zaplonie. I teraz w zaleznosci od manetki, praca wycieraczki pin 2 12v, praca sryskiwacza pin 3 12v. U mnie jest tak ze nie ma tego stalego 12v na 4 pinie. Na 2 i 3 mam 0, 2v jak przelaczam manetke na wycieraczki to znika mi to napiecie do zera, jak daje sprysk to na pinie 3 pojawoa sie 12v i spryskiwacz dziala normalnie.
Co moze byc przyczyna ze zamiast pojawic sie 12v to ten maly znika do 0v?
Ostatnio zmieniony wt lut 04, 2014 18:06 przez CrashBlack, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Zasilanie tylnej wycieraczki
CrashBlack pisze:Kianowocoe
CrashBlack pisze:cp
przy następnym poście patrz co piszesz...CrashBlack pisze:Wczorak
sprawdź jeszcze dokładnie kable w przelotce oraz bezpiecznik 27
-
- Nowicjusz
Zasilanie tylnej wycieraczki
Przepraszam :p
Sprawdzalem i robiłem je na nowo. Łączyłem nowymi przewodami.
Czy dzialalo by grzanie oraz spryskiwacz jakby był spalony bezpiecznik?
Może jakiś przekaźnik?
Moze rozetne te kable w przelotce i tam sprawdze zasilanie? Może coś źle podłączyłem:)
Sprawdzalem i robiłem je na nowo. Łączyłem nowymi przewodami.
Czy dzialalo by grzanie oraz spryskiwacz jakby był spalony bezpiecznik?
Może jakiś przekaźnik?
Moze rozetne te kable w przelotce i tam sprawdze zasilanie? Może coś źle podłączyłem:)
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
poszukaj na necie rozpiski bezpieczników...grzanie i spryskiwacz to nie pewno nie jeden bezpiecznikCrashBlack pisze:Czy dzialalo by grzanie oraz spryskiwacz jakby był spalony bezpiecznik?
nieCrashBlack pisze:Może jakiś przekaźnik?
-
- Nowicjusz
No tak, ale spryskiwacz i silniczek to już jeden bezpiecznik.
No cóż chyba nie pozostało mi nic innego jak rozwalić to moje łączenie i sprawdzić kable i napięcie na początku na samej przelotce Jeśli tam będzie to łączyć to na nowo i sprawdzać we wtyczce.
No cóż chyba nie pozostało mi nic innego jak rozwalić to moje łączenie i sprawdzić kable i napięcie na początku na samej przelotce Jeśli tam będzie to łączyć to na nowo i sprawdzać we wtyczce.
-
- Nowicjusz
Sprawdziłem, wszystkie kable rozciąłem w przelotce i posprawdzałem. Niestety nie działa
Kabel brązowy (masa) jest ok
Kabel zielono/czerwony zachowuje się dziwnie - przy zapłonie napięcie 5,47v jak dam manetkę na pracę wycieraczki to napięcie spada do 0
Kabel zielono/biały jest ok, pojawia się 12v i spryskiwacz działa
Kabel brązowo/czarny nie się na nim nie dzieje, chyba powinien być tam cały czas plus (12v) niestety nie ma
Bezpiecznik sprawdziłem jest ok, choć był spalony.
Co może być przyczyną że na 2 pinie (zielono/czerwony) znika napięcie z 6v do 0v
A na brązowo/czarnym nie ma 12v tylko 0v.
Czy mogę coś jeszcze sprawdzić czy to już raczej praca dla elektryka?
Kabel brązowy (masa) jest ok
Kabel zielono/czerwony zachowuje się dziwnie - przy zapłonie napięcie 5,47v jak dam manetkę na pracę wycieraczki to napięcie spada do 0
Kabel zielono/biały jest ok, pojawia się 12v i spryskiwacz działa
Kabel brązowo/czarny nie się na nim nie dzieje, chyba powinien być tam cały czas plus (12v) niestety nie ma
Bezpiecznik sprawdziłem jest ok, choć był spalony.
Co może być przyczyną że na 2 pinie (zielono/czerwony) znika napięcie z 6v do 0v
A na brązowo/czarnym nie ma 12v tylko 0v.
Czy mogę coś jeszcze sprawdzić czy to już raczej praca dla elektryka?
-
- Nowicjusz
może coś przy manetce jest uwalone, albo przewody gdzie indziej uszkodzone, ale sprawdź manetkę najpierw