Witajcie,
Na wstępie przepraszam, temat był wałkowany wielokrotnie, ale na całym forum nie znalazłem rozwiązania mojego problemu.
Samochód nie odpala. Kiedy przekręcam kluczyk w pozycję żeby rozrusznik zakręcił przygasają kontrolki.
Wymieniłem:
-elektromagnes rozrusznika (Bosch)
-kostkę stacyjki (ori VW)
Po podaniu plusa bezpośrednio z akumulatora na wsuwkę elektromagnesu samochód zapala. Ale miernik pokazuje 12V na przewodzie który doprowadza tam prąd w momencie gdy przekręcam kluczyk. Akumulator naładowany, masa do karoserii wyczyszczona, masa do silnika wyczyszczona, klemy czyste i zabezpieczone wazeliną techniczną. Czy jest możliwe, że te 12V, które pojawia się na czerwonym przewodzie ze stacyjki jest 'fałszywe'? Tzn występuje tam na tyle mały amperaż, żeby ruszyć rozrusznikiem?
Nietypowy problem z odpaleniem - 1.9 TDI 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Zmierz amperomierzem prad pobierany przez elektromagnes przy próbie odpalania z kluczyka i na krótko i będziesz wiedział
Nie mam czym tego zmierzyć. Mój multimetr za 15zł mierzy tylko do 10A, a tam z tego co wiem płynie większy prąd. Dziś spróbuję sprawdzić przewód biegnący ze stacyjki do elektromagnesu.
/edit:
Przewód sprawdziłem, jest na nim przejście w 100%. Rezystancja zerowa. Więc to nie jego powód.
/edit:
Przewód sprawdziłem, jest na nim przejście w 100%. Rezystancja zerowa. Więc to nie jego powód.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Więcej niż 10 A do elektromagnesu? Ja bym zaryzykował, w końcu sprzęt za 15 zł
No ok, ale co mi to da? Czy dzięki temu dojdziemy do rozwiązania problemu? Jak pisałem wyżej, przewód czerwono-czarny ze stacyjki do elektromagnesu ma wg miernika 100% przejście.
- stonefree
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Nie sprawdzaj styków w obwodzie prądem rzędu 0.01 A który daje omomierz , tylko dużym który płynie podczas pracy elektromagnesu, rożne rzeczy mogą się dziać.