[B5]Podgrzewanie lusterek. Działa czy nie???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam serdecznie, moje pytanie dotyczy podgrzewania lusterek Passata B5. Kiedy włączyłem podgrzewanie lusterek to jakiś tam efekt był dopiero po ok 7 minutach i to efekt raczej minimalny bo coś jakby zaczęło odparowywać ale to moim zdaniem nie jest to......Powiedzcie mi czy u was lusterka szybko się nagrzewają (jeśli tak to po jakim czasie??) a szkło przy dotykaniu jest wyraźnie ciepłe??? Bo zgłupiałem teraz i nie wiem czy po prostu VW tak ma że wolno się grzeją te lusterka czy jak???Mam też Merivę i powiem że tam minuta może dwie i lusterka są normalnie ciepłe i widać że wszystko gra. Aha... jeszcze jedno : Czy kiedy przełączę na podgrzewanie lusterek pokrętłem od ich sterowania to ten podświetlany znaczek od podgrzewania ma zmienić kolor na żółty jak po wciśnięciu guzika od podgrzewania tylnej szyby??? Od razu jeśli ktoś podrzuci tematem od naprawy takiego podgrzewania to będę wdzięczny ...
VW Golf MK4 130 PS, Skoda Octavia II FL 1.6 MPI
podgrzewania lusterek są włączane na 2 sposoby - nie wiem jak u ciebie jest zamontowane.
1. poprzez włączenie grzania szyby tylnej lub
2. poprzez włączenie włącznikiem do regulacji lusterek.
Musisz sprawdzić którą metodą u ciebie się włacza (nie sugeruj się piktogramem na regulatorze lusterek). Jeśli włącza się regulatorem od luster to i tak nie ma żadnej ikony czy podświetlenia włącznika po załączeniu. Inną sprawą jest czy masz oryginalne wkłady czy podróby - ja np w A3 lewe mam oryginał prawe podróba i lewe jest wyraźnie ciepłe że paruje woda na nim a prawe letnie
1. poprzez włączenie grzania szyby tylnej lub
2. poprzez włączenie włącznikiem do regulacji lusterek.
Musisz sprawdzić którą metodą u ciebie się włacza (nie sugeruj się piktogramem na regulatorze lusterek). Jeśli włącza się regulatorem od luster to i tak nie ma żadnej ikony czy podświetlenia włącznika po załączeniu. Inną sprawą jest czy masz oryginalne wkłady czy podróby - ja np w A3 lewe mam oryginał prawe podróba i lewe jest wyraźnie ciepłe że paruje woda na nim a prawe letnie
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Wiesz co powiem szczerze że raczej dwa są oryginalne bo lewe mam z podziałką że niby nie ma "martwego punktu" a prawe juz od dołu jest takie jakby ja wiem... kurde no "zajdzione" tak jak właśnie w starych lusterkach po prostu szkło się robi takie brzydkie.... Sądzę że one są oryginalne z tego względu że o dziwo udało mi się kupić Passata który pomimo zmienionych lamp przednich i grilla nie był bity ani malowany... wiem że ciężko w to uwierzyć ale to prawda a najlepsze jest to że nawet szyba czołowa jest fabryczna.... Ale mniejsza o moim aucie w każdym razie próbowałem i z włączonym podgrzewaniem tylnej szyby i bez no i tak jak pisałem ok 7 może max 10 minut i tak jakby były ciepławe ale w sumie to szronu nie stopiły tak w 100%....
Zdejmij wkład, sprawdź napięcie oraz najważniejsze opór maty podgrzewającej. Powinna mieć koło 12 om.
Ok ok dzięki bardzo, sprawdzę na pewno. O to mi chodziło żeby mi ktoś napisał jakie ma mieć napięcie itp.