Nie odpala po deszczu + ustawienie zapłonu.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
niestety mój golf już drugi dzień po deszczu nie chce odpalić ;/
Zazwyczaj po deszczu nie odpalał od razu tylko po kilku próbach, ale teraz ani drgnie. Rozrusznik kręci, ale tak jakby w ogóle iskry nie było ;/
Osuszyłem kable zapłonowe i kopułkę ale nic to nie dało.
Co to może być? Silnik 1.3 NZ (wielopunkt)
Druga sprawa, odpinając kable WN zauważyłem że palec nie wskazuje na wcięcie a aparacie zapłonowym, z tego co mi wiadomo takie ustawienie nie jest prawidłowe, jak temu zaradzić?
Proszę o pomoc...
niestety mój golf już drugi dzień po deszczu nie chce odpalić ;/
Zazwyczaj po deszczu nie odpalał od razu tylko po kilku próbach, ale teraz ani drgnie. Rozrusznik kręci, ale tak jakby w ogóle iskry nie było ;/
Osuszyłem kable zapłonowe i kopułkę ale nic to nie dało.
Co to może być? Silnik 1.3 NZ (wielopunkt)
Druga sprawa, odpinając kable WN zauważyłem że palec nie wskazuje na wcięcie a aparacie zapłonowym, z tego co mi wiadomo takie ustawienie nie jest prawidłowe, jak temu zaradzić?
Proszę o pomoc...
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Palec bedzie wskazywal na wciecie na aparacie na pierwszy cylinder. musial bys ustawic walem tak aby tak bylo
--==:spider:==--
viewtopic.php?f=87&t=498102" onclick="window.open(this.href);return false;
viewtopic.php?f=87&t=498102" onclick="window.open(this.href);return false;
Tomek_93, krótko mówiąc powinieneś sprawdzić po kolei. Po pierwsze iskrę, po drugie paliwo, po trzeci epowietrze. Sprawdź czy po strzałach w dolot nie zablokował Ci się przepływomierz. Dodatkowo odepnij czujnik od temperatury i spróbuj.
Zacznij od sprawdzenia przepływomierza - w środku jest klapka, czy oby nie jest zablokowana w skrajny położeniu - otwartym lub zamkniętym. SPrawdź też czy rura dolotowa nie spadłą, i czy jest szczelna.
Iskrę no to poprostu zwyczajnie, wykręć świece połóż na silniku tak żeby obudowy świec dotykały do silnika i kręć rozrusznikiem. Przyda Ci się pomoc drugiej osoby.
No a paliwo no to dwie rzeczy. Czy z wężyka podaje paliwo po przekręceniu zapłonu lub przy kręceniu rozrusznikiem. Potem czy wtryskiwacze są wysterowywane...
Iskrę no to poprostu zwyczajnie, wykręć świece połóż na silniku tak żeby obudowy świec dotykały do silnika i kręć rozrusznikiem. Przyda Ci się pomoc drugiej osoby.
No a paliwo no to dwie rzeczy. Czy z wężyka podaje paliwo po przekręceniu zapłonu lub przy kręceniu rozrusznikiem. Potem czy wtryskiwacze są wysterowywane...
Dziękuję kolego, problem został rozwiązany i już mogłem z przyjemnością pomykać moją maszyną. Sprawdziłem to co napisałeś i wszystko grało. Jednak po próbie odpalenia silnik zaczął 'łapać'. Kręciłem, kręciłem aż zapalił przez kilka minut okropnie się dławił i huczał, może wiesz DLACZEGO? Był również wyrazisty biały dym z wydechu.
Ale teraz wszystko jest cacy boję się tylko że po kolejnym deszczu będzie tak samo ;/
Ale teraz wszystko jest cacy boję się tylko że po kolejnym deszczu będzie tak samo ;/
no cóż zalany... Kable WN i kopułkę razem z palcem proponuje mieć nową i to z droższej półki... kable po 35-50 PLN są słabej jakości. W takim razie dobrze że sie udało, jednak jakby nie usunąłeś usterki i bądź przygotowany na powtórkę.