Przeladowanie na aku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Przeladowanie na aku
Witam auto to golf 4 tdi 1.9 2000r ahf ,ostatnio zauwazylem ze na odpalonym silniku pokazuje 15,1v ladowanie na zgaszonym 12.8 na ,pomiar amperomierzem pomiedzy altkiem i aku 1.00 , altek 90a 038903023 l bosch
Przeladowanie na aku
Moze to byc ze bateria padla jakis czas temu bo nie wyciagalem panela od radia i jest slaba ??tzn jezdze na codzien i nie mam problemu z odpalaniem .Dopiero jak postoi z 4 dni to go dlawi .
Przeladowanie na aku
a to zmierz sobie pobór pradu miedzy zdemontowaną klemą + a słupkiem akumulatora +.
Miernik dajesz na ampery i wpinasz pomiedzy kleme a słupek zamykasz auto i po odczekaniu chwili zobaczysz ile pobiera pradu. Powinno być w granicach 160 - 300 mA
Miernik dajesz na ampery i wpinasz pomiedzy kleme a słupek zamykasz auto i po odczekaniu chwili zobaczysz ile pobiera pradu. Powinno być w granicach 160 - 300 mA
Lewik
Przeladowanie na aku
Proponuję podjechać do elektryka który pomierzy co trzeba i stwierdzi czy akumulator i ładowanie jest dobre.
Sprawdź poziom elektrolitu w akumulatorze. Gdzie zmierzyłeś to napięcie 15,1V ? Na wolnych obrotach? Tak czy siak sugeruje to problem z alternatorem bo to trochę za dużo. Zakładam że bateria w mierniku dobra.
Pomiar amperomierzem w taki sposób nic nie wnosi.
Lewik trochę przesadziłeś z tym poborem prądu , ja bym powiedział max 80mA.
Sprawdź poziom elektrolitu w akumulatorze. Gdzie zmierzyłeś to napięcie 15,1V ? Na wolnych obrotach? Tak czy siak sugeruje to problem z alternatorem bo to trochę za dużo. Zakładam że bateria w mierniku dobra.
Pomiar amperomierzem w taki sposób nic nie wnosi.
Lewik trochę przesadziłeś z tym poborem prądu , ja bym powiedział max 80mA.