1,9D w Golf 4 - Nie działają liczniki.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

blackpearl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: blackpearl » ndz paź 13, 2013 06:37

Witam serdecznie.
Zakupiłem Golfa 4 z silnikiem 1,9D, (oryginalnie 1,9 SDI), w samochodzie nie działają liczniki od prędkościomierza ani obrotomierza, nie wskazuje także żadnych statystyk w komputerze pokładowym, co jak mi wiadomo wywodzi się z tego, że 1,9D były bez komputera, tak?
Moje pytanie, co z tym fantem zrobić, do czego się zabrać, jak widzicie ten SWAP 1,9D do Mk4?
Z góry dziękuje za każdą wypowiedź.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz paź 13, 2013 07:59

poszukaj tematu - swap licznika z mk4 do mk3. Pamiętam że opisałe razem z fotkami jak zrobić obrotomierz w dieslu. Co do predkości - żaden problem - bo wystarczy sprawdzić impulsator skrzyni biegów

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

blackpearl
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: blackpearl » ndz paź 13, 2013 19:22

Wporządku, to jednak nie jest odpowiedź która mi pomogła, szukałem i nie mogę nic z tego zrozumieć, proszę o info jak z tym dojść do ładu, czy mogę zamontować komputer, czy z samochodem do mechanika czy elektryka i koszta, cokolwiek wiecie, wypowiedźcie się proszę...

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz paź 13, 2013 21:59

nie bardzo rozumiem w czym masz problem - masz mk4, masz silnik sdi czy też wkładasz silnik 1,9D z mk3. Bo wiesz napisać że ci licznik i obrotomierz nie działa w SDI to można ci odpowiedzieć że zepsuty licznik. Skoro masz silnik ze skrzynią z golfa 3/4 to masz impulsator na skrzyni biegów który odpowiada za prędkość. czy masz popsuty impulsator, czy wypiętą wtyczkę czy przetarte kable czy uwalony licznik - nikt ci z forum na odległość nie odpowie.
Teraz obrotomierz - w silniku 1,9D - bo tak rozumiem wypowiedź
blackpearl pisze:jak widzicie ten SWAP 1,9D do Mk4?
nie masz sterownika silnika tylko zwykłą pompę. Jak tak to w mk3 dla licznika prędkość brana jest z alternatora i dlatego uzyskałeś moją odpowiedź
grg474 pisze:poszukaj tematu - swap licznika z mk4 do mk3. Pamiętam że opisałe razem z fotkami jak zrobić obrotomierz w dieslu
poczytaj ostatni wpis link

oraz obejrzyj fotki tu link

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

blackpearl
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: 1,9D w Golf 4 - Nie działają liczniki.

Post autor: blackpearl » pn paź 14, 2013 00:35

Przede wszystkim, serdeczne dzięki za zainteresowanie się tym tematem, teraz po krótce przedstawie Ci to jeszcze raz bo nie zrozumiałeś mnie dobrze:
Kupiłem MK4 1,9SDI, który po obejrzeniu fachowca, okazał się zwykłym gólym dieslem 1,9D.
W samochodzie wogole nie działa licznik, i wiem ze to on tego, że inny silnik niz był, dlatego zapytałem co mam teraz dalej z tym zrobić.
Dziękuje. :)

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » pn paź 14, 2013 23:01

blackpearl, zrób fotki silnika - jak możesz, bo wolę się upewnić - obcym mechanikom do końca nie wierzę. Jak możesz to spójrz też na kable od wtyczki impulsatora na skrzyni biegów

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”