[Bora] Nie mruga przy zamykaniu jak znalezc winnego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, problem jak w temacie przy zamykaniu auta brakuje mrugania kierunkami.
Jak znaleźć winnego tego stanu rzeczy.
Nie wiem od kiedy tak się stało ale zwróciłem na to uwagę ostatnio.
Nie wiem czy trzeba to łączyć ale żona ostatnio zalała zamek w klapie tylnej i przestał widzieć otworzenie klapy. Ale zamek wymontowałem wysuszyłem i od tego momentu wszystko działa jak należy, włącza oświetlanie bagażnika oraz daje komunikat na deskę o otwarciu klapy.
W module komfortu brak błędów.
Dziś rano zamknąłem samochód mrugnęły kierunkowskazy a później już nie chciały.
Do tego dziś zdarzyło się w sumie tylko raz ale może ma to coś wspólnego z tym. Po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi odryglowały się samoczynnie drzwi tylne lewe pasażera.
Ale nie mam pomysły gdzie zajrzeć i z czym powiązać brak kierunków po zamknięciu a przy otwieraniu mrugają. Drzwi zamykają się wszystkie łącznie z klapą (kombi) mruga dioda od alarmu przy ryglu.
Czy ktoś ma pomysł gdzie zajrzeć i czy możliwe że zamek w klapie mimo wysuszenia i prawidłowego prawdopodobnie działania powoduje taki efekt? bo średnio chce mi się wydawać 200zł na nowy jeżeli nie będę pewien, że to on.
Pozdrawiam
Jak znaleźć winnego tego stanu rzeczy.
Nie wiem od kiedy tak się stało ale zwróciłem na to uwagę ostatnio.
Nie wiem czy trzeba to łączyć ale żona ostatnio zalała zamek w klapie tylnej i przestał widzieć otworzenie klapy. Ale zamek wymontowałem wysuszyłem i od tego momentu wszystko działa jak należy, włącza oświetlanie bagażnika oraz daje komunikat na deskę o otwarciu klapy.
W module komfortu brak błędów.
Dziś rano zamknąłem samochód mrugnęły kierunkowskazy a później już nie chciały.
Do tego dziś zdarzyło się w sumie tylko raz ale może ma to coś wspólnego z tym. Po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi odryglowały się samoczynnie drzwi tylne lewe pasażera.
Ale nie mam pomysły gdzie zajrzeć i z czym powiązać brak kierunków po zamknięciu a przy otwieraniu mrugają. Drzwi zamykają się wszystkie łącznie z klapą (kombi) mruga dioda od alarmu przy ryglu.
Czy ktoś ma pomysł gdzie zajrzeć i czy możliwe że zamek w klapie mimo wysuszenia i prawidłowego prawdopodobnie działania powoduje taki efekt? bo średnio chce mi się wydawać 200zł na nowy jeżeli nie będę pewien, że to on.
Pozdrawiam
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no to masz winowajcękriss139 pisze:Po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi odryglowały się samoczynnie drzwi tylne lewe pasażera.
Przyczyną najpewniej zimne luty... temat wiele razy omawiany, poszukaj sobie o zimnych lutach i mkrostykach
Re: [Bora] Nie mruga przy zamykaniu jak znalezc winnego
Qto pisze:no to masz winowajcękriss139 pisze:Po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi odryglowały się samoczynnie drzwi tylne lewe pasażera.
Przyczyną najpewniej zimne luty... temat wiele razy omawiany, poszukaj sobie o zimnych lutach i mkrostykach
To zdarzyło się raz. Pozatym drzwi zamykają się i otwierają bez zarzutu włączają i wyłączają lampki wewnątrz.
A kierunkowskazy przy zamykaniu dalej nie działają a tak na pałe wymieniać wszystkie zamki to lekka przesada.
Mam urządzenie diagnostyczne Viakena i chciałbym przyjrzeć się w blokach pomiarowych modułu komfortu jak zmieniają się wskazania w blokach pomiarowych poszczególnych drzwi tylko narazie wiem, że tylna klapa to blok 11 a czy ktoś mógłby napisać jakie numery mają poszczególne drzwi? Może w ten sposób znajde coś dziwnego.
Bo nie mam innego pomysłu a troszkę mnie to irytuje zamek tylnej klapy 200zl drzwi pewnie tyle samo. A chciałbym być pewien przed wymiana
- Qto
- _
- Kontakt:
Przecież nikt nie mówi, że masz wszystkie zamki wymieniać...wystarczy naprawić wadliwy. Zamknij auto z otwartymi oknami...i jak kierunki nie mrugną to spróbuj otwierać po kolei drzwi klamką wewnętrzną...zobacz czy któreś się otworzą. W razie gdyby kierunki mrugnęły, to otwórz auto i jeszcze raz zamknij...do skutku aż zamknie się bez potwierdzenia mrugnięciem kierunków.
Qto pisze:Przecież nikt nie mówi, że masz wszystkie zamki wymieniać...wystarczy naprawić wadliwy. Zamknij auto z otwartymi oknami...i jak kierunki nie mrugną to spróbuj otwierać po kolei drzwi klamką wewnętrzną...zobacz czy któreś się otworzą. W razie gdyby kierunki mrugnęły, to otwórz auto i jeszcze raz zamknij...do skutku aż zamknie się bez potwierdzenia mrugnięciem kierunków.
No i masz rację. Auto zamknięte i...
Tylko lewe tylne drzwi udało się otworzyć na 2 razy. Pierwszy podnosi rygiel drugi otwiera drzwi. Pozostałych drzwi nie da się otworzyć. Czyli muszę znaleźć zamek i jakiś opis jak go wymienić bo nie wiem jak ściągnąć tą blachę.
To już mam ostatnie mam nadzieje pytanie. Jaki jest numer oryginału do bory takiego zamka
znalazłem taki 3B4 839 015 ale z różnymi końcówkami A lub M.
Czy ktoś poratuje co zamówić i jaki jest orientacyjny koszt oryginału lewego tyłu.
znalazłem taki 3B4 839 015 ale z różnymi końcówkami A lub M.
Czy ktoś poratuje co zamówić i jaki jest orientacyjny koszt oryginału lewego tyłu.
- Qto
- _
- Kontakt:
Qto pisze:kriss139 napisał(a):
Po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi odryglowały się samoczynnie drzwi tylne lewe pasażera.
no to masz winowajcę
kriss139 pisze:No i masz rację. Auto zamknięte i...
Tylko lewe tylne drzwi udało się otworzyć na 2 razy.
3B4839015A cena około 600zł
Naprawa takiego zamka to dla niewprawionych maksymalnie jeden dzień roboty...a ile satysfakcji że się samemu zrobiło
Qto pisze:Qto pisze:kriss139 napisał(a):
Po ruszeniu i zaryglowaniu drzwi odryglowały się samoczynnie drzwi tylne lewe pasażera.
no to masz winowajcękriss139 pisze:No i masz rację. Auto zamknięte i...
Tylko lewe tylne drzwi udało się otworzyć na 2 razy.
3B4839015A cena około 600zł
Naprawa takiego zamka to dla niewprawionych maksymalnie jeden dzień roboty...a ile satysfakcji że się samemu zrobiło
Rozumiem, ze naprawa polega na wymontowaniu i poprawieniu zimnych lutów w zamku? bo mikrostyk działa poprawnie.
Cholera nie myślałem, że tak często padająca część jak zamek może kosztować aż tyle kasy. Zamienniki nowe na allegro to poniżej 100zł a używka chyba też ruletka.
- Qto
- _
- Kontakt:
używka oczywiście loteria...ja gdybym nie miał wyjścia to kupiłbym używkę, rozebrał zamek, poprawił luty...wszystko ładnie poczyścił....i wtedy wymiana zamka.
Czy warto naprawiać "stary" zamek ? Poczytaj niektóre z moich postów w tym temacie
Czy warto naprawiać "stary" zamek ? Poczytaj niektóre z moich postów w tym temacie
Qto pisze:używka oczywiście loteria...ja gdybym nie miał wyjścia to kupiłbym używkę, rozebrał zamek, poprawił luty...wszystko ładnie poczyścił....i wtedy wymiana zamka.
poczytałem dzięki za link. Widzę, że Vw kolejny raz chciał się popisać ale nie opanował tematu do końca skuszę się chyba na zamiennik a stary zamek postaram się naprawić.
Tylko czy ktoś ma jakąś instrukcję jak ściągnąć tą zawleczkę z szyby w tylnych drzwiach? Z przodu prosta sprawa 2 śruby i szyba wędruje do góry z tyłu jedna zawleczka a nie chciałbym niczego złamać.
- Qto
- _
- Kontakt:
Wkręcasz śrubę 5mm o kilka obrotów i wyciągasz zawleczkę...później śruba 8mm i wyciągasz drugą część. Jak śrubę za bardzo wkręcisz to nie wyciągniesz zabezpieczenia...
Qto pisze:Wkręcasz śrubę 5mm o kilka obrotów i wyciągasz zawleczkę...później śruba 8mm i wyciągasz drugą część. Jak śrubę za bardzo wkręcisz to nie wyciągniesz zabezpieczenia...
A opisujesz mi teraz wyciągnięcie tego zabezpieczenia aby odpiąć linkę od klamki:)?
Bo mi chodzi o ściągnięcie tej plastikowej zawleczki zabezpieczającej szyby do prowadnicy.
- Qto
- _
- Kontakt:
o tym właśnie pisałem...kriss139 pisze:Bo mi chodzi o ściągnięcie tej plastikowej zawleczki zabezpieczającej szyby do prowadnicy.
To będę musiał się temu przyjrzeć bo wydawało mi się że to kawałek plastiku ale oglądałem to w swoim starym leonie i poddałem się. Dzięki za wszystkie informację mam nadzieję, że sobie poradzę jak nie to będę pisał. Narazie trzeba jakiś zamek skołować jakby nie powiodła się reanimacja starego:)Qto pisze:o tym właśnie pisałem...kriss139 pisze:Bo mi chodzi o ściągnięcie tej plastikowej zawleczki zabezpieczającej szyby do prowadnicy.