Nie włącza mi się nagrzewnica elektryczna Polo1.4TDI

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ralfbox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ralfbox » pt paź 04, 2013 22:31

Witam, posiadam samochód VW Polo 9N 1.4TDI BAY teraz będę w nim spędzał 3 zimę i mam już dość marznięcia, parowania szyb w samochodzie. Już miałem montować elektryczny dogrzewacz wody na świece żarowe ale zauważyłem że moja polówka posiada nagrzewnicę elektryczną, nad pedałem gazu widzę mniej więcej taką samą wtyczkę i dokładnie te same kolory kablów jak na zdjęciu poniżej, ale nie wiem dlaczego nie włącza się. mam klimatyzację półautomatyczną - climatic. Próbowałem ustawien: temp na max, włączony AC, nawiew na szybę, ale nic nie pomaga żadne przekaźniki nie 'strzelają' a testowałem wszystkie które są nad nogami kierowcy podłączając pod aku i 'strzelają' sobie, czyli problem chyba leży na sterowniku, prawdopodobnie nie chce podać napięcia na przekaźniki, ale dlaczego? Wie ktoś może jak zrobić test wyjść vagiem na ten dogrzewacz?(vag-com nie obsługuje mojego kabla, korzystam z vw-tool) błędów na panelu klimatyzacji nie mam'

albo czy to może mieć związek z tym że nie działa mi kontrolka akumulatora oraz ładowanie mam dopiero po przekroczeniu ok 1800RPM - prawdopodobnie mam gdzieś uszkodzony niebieski kabelek idący od alternatora?
jeszcze bym prosił o informację które przekaźniki są od tej nagrzewnicy
Obrazek
Obrazek

ralfbox
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: ralfbox » sob paź 05, 2013 19:51

Dzisiaj porobiłęm kilka testów znalazłem jak zrobić test wyjścia poprzez komputer, dokładniej silnik(engine)-> test wyjść i czekać na low heat..... / high heat..... . Z tego co zauważyłem grzałka prawdopodobnie się włączała, lamka w samochodzie dosyć mocno przygasała, później sprawdziłem napięcia na kostce tej nad pedałem gazu i napięcie podczas testu pojawiało się.
Więc prawdopodobnie problem leży po sterowniku, dlaczego mi on tego dogrzewacza nie włącza?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » sob paź 05, 2013 19:55

sprawdź w blokach pomiarowych jaką masz temp na silniku rano - zanim odpalisz auto lub zaraz po tym. Nagrzewnica powinna si e załączyć po ok 2-3 minutach od odpalenia auta jak przestana grzać świece żarowe. Oczywiście muszą być spełnione inne warunki czyli np temp na max, wentylator włączony jak dobrze pamietam

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ralfbox
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Nie włącza mi się nagrzewnica elektryczna Polo1.4TDI

Post autor: ralfbox » ndz paź 06, 2013 20:19

problem rozwiązałem z pomocą forum polo, jednak przez te kabelki min brak wzbudzania i kontrolki akumulatora był ten problem, były one zerwane ze wtyczki która jest zamontowana na pod rozrusznikiem z kanału bardzo łatwo ją zobaczyć, bez kasowania błędów grzałki grzeją

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”