Passat b5 fl 2002r. - problem z aternatorem

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Dawid19
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dawid19 » czw sie 22, 2013 11:18

Witam. Jakiś czas temu zaczęła mrugać mi kontrolka od akumulatora oraz pojawił się komunikat "ALTERNATOR WORKSHOP" na komputerze, z początku wydawało mi się, że to błąd komputera po prostu bo auto odpalało bez problemu do czasu gdy ostatnio pali się po każdym odpaleniu auta. Najpierw chciałem sprawdzić czy coś da podłączenie akumulatora pod prostownik ale nic to nie pomogło kontrolka nadal świeciła. Przejechałem 1 km, następnie wróciłem do domu, po kilku godzinach wsiadłem do auta przejechałem 7 km zgasiłem a gdy chciałem po chwili ponownie odpalić nie udało się, rozrusznik nawet nie kręcił auta, 0 mocy. Dodam że jechałem na obciążeniu (klikma, radio) Podłączyłem go pod prostownik na 2-3 godzinki i następnego dnia odpalił bez zarzutów jak nowy z tym że kontrolka cały czas się świeciła. Wracałem do domu bez klimy, radia, a nawet bez świateł byleby dojechać :) Po tym incydencie wyjąłem alternator i pojechałem z nim do elektryka i o dziwo tam działał bez zarzutów co prawda pod obciążeniem wiertarki ale działał. Elektryk powiedział, że spotkał się już z takimi objawami ale nigdy nie wymieniał wirnika więc z ciekawości był wymieniony wirnik. Efekt? niestety ten sam kontrolka ciągle się świeci. Wielu z was pewnie zaproponuje wymianę alternatora lecz muszę uprzedzić że to już też było sprawdzane, alternator z octavii. Ciągle brak ładowania. Aku też wymieniane wszelkie kombinacje były robione. Auto odpala tylko za pierwszym razem oczywiście jeśli uprzednio był podłączony pod prostownik. Drugi raz już nie kręci.
Dzisiaj odwiedziłem innego elektryka ze sprzętem do pomiarów i sprawa wygląda tak:
aku - sprawne
przepływ prądu -jest
kable - sprawne
bezpieczniki - dobre
wszędzie jest przepływ prądu, nigdzie nic nie blokuje a kontrolka się nadal świeci.

Chyba wszystko napisałem ;) czekam na jakieś porady bo elektrycy rozkładają ręce i nie wiedzą co jest grane :)

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Odp: Passat b5 fl 2002r. - problem z aternatorem

Post autor: cinek2004 » czw sie 22, 2013 11:26

Rozumiem, że przewód od wzbudzenia również został sprawdzony?

Dawid19
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dawid19 » czw sie 22, 2013 11:34

Tak, również :) jedyne w sumie co znikła kontrolka to gdy elektryk przeprowadził prąd z akumulatora zewnętrznego bezpośrednio do alternatora ale pod obciążeniem znowu się pojawiła

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”