szyba pasazera dziwnie sie zachowuje

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Robson119
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Robson119 » wt sie 13, 2013 00:36

Witam wszystkich mam taka dziwna przypadlosc z szyba od strony pasazera a mianowicie kiedy jest opuszczona i chce ja zamknac, szybe jakby cos blokuje i zamiast sie podniesc to opuszcza sie na dol ale nie do konca. Od czasu do czasu po opuszczeniu jej na jakies 10cm mozna uslyszec trzask. Nadmieniam iz wymienilem caly mechanizm tzn silnik e sterownikiem, przegladalem tez wszystkie linki i nie wiem za bardzo w czym problem a nie chce zbednie kasy wywdawac hmm... Moze problem lezy po stronie przyciskow podnoszenia/opuszczania szyby? tylko taka sytuacja jest z przodu od strony pasazera. 1.9tdi 2004r. 5 drzwiowy kto poratuje stawim flaszke bo juz sam pomyslow nie mam no chyba ze jeszcze mechanizm zwijania z linkami wymienic? Help me please. Bardzo irytujaca sprawa

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Odp: szyba pasazera dziwnie sie zachowuje

Post autor: cinek2004 » wt sie 13, 2013 10:48

Szyba może być źle ustawiona i blokuje się o uszczelkę.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » wt sie 13, 2013 12:34

Mk5 ma odwieczny problem świrujących sterowników szyb, miałem to samo i ma wielu innych użytkowników, czasami pomagają nastawy podstawowe, natomiast u ciebie skoro słychać trzask wina ewidentnie leży po stronie mechanicznej

Robson119
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Robson119 » wt sie 13, 2013 12:39

szyba się nie blokuje, a poza tym nigdy nie była wyciągana. Co zauważyłem ze jedna linka jest luźna a druga naprężona hmm... możne być przyczyna tego?
wrzuciłem filmik jak to się dzieje
" onclick="window.open(this.href);return false; - oglądać z dźwiękiem

1sza próba w 6sekundzie - nie udana tzn po wciśnięciu przycisku do góry szybę coś zblokowało i opuściła się
2ga próba w 15s - udana zasunęła się poprawnie
3cia próba w 19s znowu du*a
4ta próba w 23s ponownie d..a :/ ehh
nie wiem w ogóle o co Kaman

czekam na pomoc :]
pozdro

a tak na marginesie na filmiku akurat nie ma trzasku gdyż występuje raz na jakiś czas

Robson119
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: szyba pasazera dziwnie sie zachowuje

Post autor: Robson119 » wt sie 13, 2013 12:44

doggie pisze:Mk5 ma odwieczny problem świrujących sterowników szyb, miałem to samo i ma wielu innych użytkowników, czasami pomagają nastawy podstawowe, natomiast u ciebie skoro słychać trzask wina ewidentnie leży po stronie mechanicznej
tak jak napisałem wcześniej cały mechanizm łącznie ze sterownikiem wymieniłem i było ok a teraz znowu się coś poknociło hmm.. nastawy są dobre ale to za każdym razem je stosuję i dalej to samo :]

Robson119
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Robson119 » śr sie 14, 2013 16:51

Ma ktos jakis pomysl?

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » czw sie 15, 2013 12:24

Robson119 pisze:tak jak napisałem wcześniej cały mechanizm łącznie ze sterownikiem wymieniłem
czy też
Robson119 pisze: Nadmieniam iz wymienilem caly mechanizm tzn silnik e sterownikiem, przegladalem tez wszystkie linki
czyli wymieniłeś silniczek ze sterownikiem czy też razem z podnośnikiem.
konkretna odpowiedź potrzebna bo wprowadzasz zamęt. Jeśli wymieniłeś silniczek bez wymieniania podnośnika to ewidentnie wina jest mechanizmu podnoszenia z linkami, jeśli natomiast wymieniłeś jak sam twierdzisz cały mechanizm to wina stoi po stronie przekoszenia szyby

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Robson119
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: szyba pasazera dziwnie sie zachowuje

Post autor: Robson119 » czw sie 15, 2013 14:39

Sory za zle nazewnictwo. Wymienilem silnik ze sterownikiem a mechanizmu opuszczania szyby nie wymienialem. Jutro sciagne zew blache i zobacze to jeszcze raz na spokojnie ale wydaje mi sie ze z dwoch stron powinny byc naprezone linki bo z lewej jest naprezona a z prawej jest luzna wiec gdy chce ja podniesc i dochodzi do naprezenia linki moze komputer odczytywac ze znalazla sie jakas przeszkoda i samowolnie opuszcza sie hmm... mozliwe jest cos takiego? Pytanko moje to czy z dwoch stron powinny byc naprezone a jesli tak to jak to zrobic czy tez wymienic mechanizm podnoszenia szyby? Temat jest dobry bo duzo ludzi sie z nim boryka

Robson119
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Robson119 » sob sie 17, 2013 12:53

Obrazek
Problem rozwiazany tuleja ktora widac na zdjeciu kolor czerwony wchodzi w mechanizm zwijania byla na poczatku peknieta wiec przycialem ja troche i jest ok a co do tej szyby ze sama sie opuszczala wystarczylo rozciagnac sprezyny na tych tulejach czerwonych i wtedy linki sa caly czas naprezon. Pokilkudziesieciu probach (co jakis czas silnik przestaje dzialac z uwagi na przegrzanie) ani razu nie mialem efektu jak wczesniej opisywalem. Jezeli sie to powtorzy wtedy kupoe nowe sprezyny i je wymienie i na 100% bedzie ok. Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”