Problem ze stacyjką (ale niezbyt poważny)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Hej. Otóż podczas zapalania przekręcam kluczyk- kontrolki się zaświecają, gasną i chcę przekręcać- i czasem dalej się nie da, muszę cofnąć stacyjkę i od razu przekręcić do końca- i zapala. Dodam, że nie występuje to za każdym razem, co ileś razy mi się tak zdarzy. Co radzicie?
Re: Problem ze stacyjką (ale niezbyt poważny)
Wymienić wkładkę gdyż kiedyś możesz gdzieś pojechać i już nie odpalić auta.
Bez dymu nie ma ognia... TDI
Dzięki. Czyli jednak problem dość poważny... Przed kompletnym zepsuciem mogę oczekiwać, że często się to będzie zdarzać? Czy może występować to nie często i na raz zepsuć?
A gdzie taką wkładkę mogę dostać? Używana może być? Jaka cena i czy nie będę miał kłopotów z kluczykiem? Że nie będzie wchodził lub coś takiego?
A gdzie taką wkładkę mogę dostać? Używana może być? Jaka cena i czy nie będę miał kłopotów z kluczykiem? Że nie będzie wchodził lub coś takiego?
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Na allegro lub np. w IC, jezeli chodzi o cene to zalezy...jezeli chcesz miec org (z logiem VW na kluczyku)...to pare dyszek dasz, jezeli to nie jest Ci niezbedne do zycia to w granicach 20zl z przesylka mozesz zakupic zamiennik...nie jest on moze tak dobrze wykonany jak org ale znam auta gdzie wkladka byla wymieniana 4-5 lat temu i wszystko chodzi elegancko:).alabama1 pisze:A gdzie taką wkładkę mogę dostać?
Re: Problem ze stacyjką (ale niezbyt poważny)
Zgadza sie. Koszta znikome ale zawsze jesteś wtedy pewny iż wrócisz do domu samochodem a nie autobusem
Wymieniaj i się nie zastanawiaj. Sam ją wymienisz w 30min. Jedyny problem to zdjęcie kiery z poduchą ale jest to opisane na forum. Powodzenia i do roboty.
Wymieniaj i się nie zastanawiaj. Sam ją wymienisz w 30min. Jedyny problem to zdjęcie kiery z poduchą ale jest to opisane na forum. Powodzenia i do roboty.
Bez dymu nie ma ognia... TDI
Oj jak trzeba zdejmować kierownicę, to będzie kłopot.
Czyli rozumiem do nowej wkładki nowy kluczyk?
A powiedzcie- nie da się jakoś przeczyścić, przeoliwić? Bo zapowiada się na sporą robotę...
Czyli rozumiem do nowej wkładki nowy kluczyk?
A powiedzcie- nie da się jakoś przeczyścić, przeoliwić? Bo zapowiada się na sporą robotę...
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Dlaczego? pare srubek i tyle...tylko pamietaj zeby odlaczyc aku zanim odlaczysz poduche. Hmm wydaje mi sie ze w mk4 nie ma potrzeby sciagania kiery...zerknij na ten topic: viewtopic.php?f=143&t=392818" onclick="window.open(this.href);return false;alabama1 pisze:Oj jak trzeba zdejmować kierownicę, to będzie kłopot.
Takalabama1 pisze:Czyli rozumiem do nowej wkładki nowy kluczyk?
Oczywiscie ze sie da ale jezeli jest to postepujace uszkodzenie mechaniczne to lepiej zrob zapas biletow MPK;).alabama1 pisze:A powiedzcie- nie da się jakoś przeczyścić, przeoliwić? Bo zapowiada się na sporą robotę...
Odp: Problem ze stacyjką (ale niezbyt poważny)
Do wymiany wkładki stacyjki nic nie trzeba rozbierać. Potrzebna jedynie długa szpilka lub cienki twardy drut.
Popsikaj sobie WD 40 a nastepnie białym smarem w sprayu tylko takim o szerokim zakresie temp. U mnie to pomogło na ciezko obracająca się wkładkę. Jeżeli chcesz sobie dorobic wkładkę pod obecny kluczyk to wydatek ok 550z zl. Musisz zamówic w ASO pod nr VIN chyba, że kupisz uzywke ale wtedy masz inny kluczyk do drzwi i inny do odpalenia auta.
Dzięki.
Jak na razie odpalam bez problemu przez dłuższy czas. Gdy chciałem popatrzeć, jak by się wymieniało tę wkładkę, to zobaczyłem, że ustawienie stacyjki "do wyjęcia" wkładki jest dopiero w pozycji przed zapaleniem, czyli na zapalających się kontrolkach. Ma tak być? Czyli gdyby się chciało wymieniać, to trzeba by było odłączyć akumulator?
Jak na razie odpalam bez problemu przez dłuższy czas. Gdy chciałem popatrzeć, jak by się wymieniało tę wkładkę, to zobaczyłem, że ustawienie stacyjki "do wyjęcia" wkładki jest dopiero w pozycji przed zapaleniem, czyli na zapalających się kontrolkach. Ma tak być? Czyli gdyby się chciało wymieniać, to trzeba by było odłączyć akumulator?