kostka radia - podświetlenie działa nieprawidłowo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Mam taki problem, poprzedni właściciel namieszał w kostce od radia. Widziałem tam dwa przewody biało-czerwone, złączone ze sobą (nie wchodzące do kostki). Odłączyłęm, zaizolowałem. Resztę przewodów podłączyłem tak jak w instrukcji od nowego radia. No i wszystko gra, tyle ,że radio "myśli" jakby cały czas była noc. Dzieje się tak przez kabel illumination ten szaro niebieski. Pojawia się na nim 12V gdy przekręci się włącznik świateł co najmniej na pozycyjne i to jest prawidłowe. Problem jest w tym, że gdy przekręci się kluczyk na ON na tym kablu również pojawia się 12V, pewnie temu ,że podświetlenie zegarów i całej deski również się zapala. Nie wiem jak jest w innych egzemplarzach, ale u mnie jest tak ,że podświetlenie deski zapala się po włączeniu świateł lub po przekręceniu kluczyka. I tutaj moje pytanie, jak zrobić, żeby na tym przewodzie było te 12V tylko po światłach?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
trzeba sprawdzić dlaczego jest tam +12V po zapłonie... światła mijania też się zapalają po zapłonie ?? Może ktoś zrobił automatyczne włączanie świateł...
Światła się nie zapalają. Wygląda na to ,że jest 12V po stacyjce i po światłach na jednym przewodzie. Qto, u Ciebie też jest podświetlenie na szaro niebieskim przewodzie w kostce?
- Qto
- _
- Kontakt:
to inaczej...włącz zapłon i sprawdź czy może świeci się któraś strona postojówek, może oświtlenie tablicy rejetracyjnejbjks88 pisze:Światła się nie zapalają
w całym aucie podświetlenie jest na szaro/niebieskim - regulowane potencjometrem przy włączniku światełbjks88 pisze:Qto, u Ciebie też jest podświetlenie na szaro niebieskim przewodzie w kostce?
Sprawdziłem co mówiłeś. Nie zapalają się żadne światła przy zapłonie, nic nie świeci oprócz deski, tj. zegary, zapalniczka, włącznik świateł, panel nawiewów. U ciebie jest tak samo, czy może podświetlenie deski zapala się razem ze światłami postojowymi lub mijania?
Zrzuciłem plastik pod kierownicą, wiązki wyglądają na niepocięte, obawiałem się ,że i tam ktoś nagrzebał. Już nie mam pomysłu co to może być.
Wygląda to u mnie tak:
czerwono żółty - 12V po stacyjce
brązowy - masa
szaro niebieski - ujowe podświetlenie
jest jeszcze 12V stałe, ale nie pamiętam koloru.
Mam natomiast trzy luźne przewody wychodzące z wiązki, nigdzie do kostki nie przypięte - dwa są biało czerwone, co dziwne na nich nigdy nie pojawia się napięcie (możliwe ,że w ruchu się pojawi - gala? - nie sprawdzałem) i biało niebieski, na nim jest 12V po stacyjce.
Zrzuciłem plastik pod kierownicą, wiązki wyglądają na niepocięte, obawiałem się ,że i tam ktoś nagrzebał. Już nie mam pomysłu co to może być.
Wygląda to u mnie tak:
czerwono żółty - 12V po stacyjce
brązowy - masa
szaro niebieski - ujowe podświetlenie
jest jeszcze 12V stałe, ale nie pamiętam koloru.
Mam natomiast trzy luźne przewody wychodzące z wiązki, nigdzie do kostki nie przypięte - dwa są biało czerwone, co dziwne na nich nigdy nie pojawia się napięcie (możliwe ,że w ruchu się pojawi - gala? - nie sprawdzałem) i biało niebieski, na nim jest 12V po stacyjce.
- Qto
- _
- Kontakt:
myślę że chodzi o czerwono/białe (więcej czerwonego niż białego - czerwony z białym paskiem)...jeżeli faktycznie o nie chodzi to coś jest nie tak, bo właśnie na tych kablach powinno być na stałe +12V.bjks88 pisze:Mam natomiast trzy luźne przewody wychodzące z wiązki, nigdzie do kostki nie przypięte - dwa są biało czerwone, co dziwne na nich nigdy nie pojawia się napięcie
Odpuśćmy okolice włącznika świateł...zobacz co jest grane w wiązce idącej do radia, może są tam jakieś przejściówki (potrzebne do nieoryginalnego radia) czy cuś... odłącz co się da, tak aby mieć tylko oryginalne wtyczki (właściwie jedną - zasilającą, bo głośnikowa średnio nas interesuje)...może być też tak że oryginalna wtyczka jest ucięta i prosto pod kable jest podłączona jakaś przejściówka. Obadaj te kable dokładnie...może jakieś foto zrób
sprawdź...powinien być to kabel czerwono/biały, jeżeli jest inny to przydałoby się wiedzieć jaki...bo może w ogóle nie jest z oryginalnej wiązki tylko tak jak wcześniej napisałem - wtyczka ucięta i zrobiona jakaś kombinacja na przewodachbjks88 pisze:jest jeszcze 12V stałe, ale nie pamiętam koloru.
podświetlenie włącza się po przekręceniu włącznika światła o jeden raz w prawo...czyli światła pozycyjnebjks88 pisze:U ciebie jest tak samo, czy może podświetlenie deski zapala się razem ze światłami postojowymi lub mijania?