W wysokich temperaturach nie odpala 1.9TDI 1Z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć,
Problem przynajmniej dziwny. Silnik ogólnie zawsze palił bez problemów. W temperaturach dodatnich od pierwszego strzała, w mrozy nieco gorzej, ale zawsze za pierwszym przekręceniem kluczyka. Odkąd zaczęło się robić ciepło przestał reagować na przekręcanie kluczyka. Tzn kontrolki zapalają się i w momencie, gdy powinien zakręcić rozrusznik jest cisza i kontrolki przygasają. Dzieje się to niezależnie od temperatury silnika. Występuje, gdy samochód postoi zaparkowany w słońcu przez jakiś czas. Poprawiłem klemy na akumulatorze ale nie przyniosło to żadnej poprawy.
Problem przynajmniej dziwny. Silnik ogólnie zawsze palił bez problemów. W temperaturach dodatnich od pierwszego strzała, w mrozy nieco gorzej, ale zawsze za pierwszym przekręceniem kluczyka. Odkąd zaczęło się robić ciepło przestał reagować na przekręcanie kluczyka. Tzn kontrolki zapalają się i w momencie, gdy powinien zakręcić rozrusznik jest cisza i kontrolki przygasają. Dzieje się to niezależnie od temperatury silnika. Występuje, gdy samochód postoi zaparkowany w słońcu przez jakiś czas. Poprawiłem klemy na akumulatorze ale nie przyniosło to żadnej poprawy.
Sprawdź masy silnika i stan akumulatora , podłącz drugi na kablach i jaka będzie reakcja kręcenia .
Swap instalacji z grupy VAG .
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
Posiadam schematy elektryczne 1.8 T AUM,AUQ,AGU,APP,BAM,AWT
1.9 TDI ASV,AHF,ALH,AWX,ATD
Posiadam przerobione instalacje od 1,8T AGU,AUM do MK2,MK3
Posiadam na sprzedaż kompletna instalacje do R32
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Sprawdź stan rozrusznika, może się zawiesza? W moim przypadku doraźnie pomagało gdy jedna osoba próbowała kręcić, a druga traktowała rozrusznik najpopularniejszym narzędziem napraw (młotkiem) oczywiście z wyczuciem! Skończyło się na regeneracji rozrusznika.
ZETOR Power - Ni ma Turbo, ni ma zabawy ;-)
Akumulator jest na bank dobry, bo sprawdzałem na innym. Przeczyściłem wczoraj kabel masowy silnika i kabel prądowy alternatora, po wszystkim odpalił od strzała. Jeśli problem będzie się powtarzał - odezwę się.
Problem powrócił. Wymieniłem kostkę stacyjki, ale nie przyniosło to efektu. Po próbie odpalenia 'na kable' (omijając kostkę stacyjki) też nie odpala. Rozrusznik dostaje 12v na elektromagnes w momencie przekręcenia stacyjki w pozycję rozruch, ale nie kręci. Po potraktowaniu go młotkiem załapał i jak na razie działa.
Co i w jaki sposób, oprócz szczotek, mogę sprawdzić i wymienić samemu? Czy zużyte szczotki mogą być przyczyną tego problemu?
Dodam, że rozrusznik jak załapie to kręci jak szalony i silnik odpala od razu. Nie dostaje muła, działa w 100% prawidłowo albo w ogóle.
Co i w jaki sposób, oprócz szczotek, mogę sprawdzić i wymienić samemu? Czy zużyte szczotki mogą być przyczyną tego problemu?
Dodam, że rozrusznik jak załapie to kręci jak szalony i silnik odpala od razu. Nie dostaje muła, działa w 100% prawidłowo albo w ogóle.
Skoro załapal od uderzenia młotkiem to pewnie zawiesza się elektromagnes zwierający styki. Moze tez byc połamany szczotkotrzymacz ale to dopiero wyjdzie po rozebraniu. U mnie dosłownie rozsypal sie na kawałeczki po wyjęciu.
Wymieniłem szczotkotrzymacz ze szczotkami, bo nie wyglądał najlepiej, ale rozrusznik dalej nie działa. Wyjąłem go znowu, odkręciłem automat, ale nie mam pojęcia jak go otworzyć. Pomożecie?