Przerywa prędkościomierz

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

andrew646
Nowicjusz
Nowicjusz

Przerywa prędkościomierz

Post autor: andrew646 » pt cze 28, 2013 15:49

Witam forumowiczów!
Jestem tu nowy i mam nadzieje, ze zostanę na dłużej :D
Od tygodnia jestem posiadaczem trójeczki 1.9 TD 1992r. Podczas jazdy próbnej problemu nie zauważyłem, ale już kilka dni po kupnie autka pojawił się cholernie irytujący problem :banghead:
Podczas przyspieszania, gdy silnik dochodzi do pewnych obrotów nagle wyłącza się prędkościomierz i gaśnie licznik przejechanych kilometrów, gdy wrzucam na "luz" jednocześnie zapalają się na chwilkę kontrolki temp wody i oleju, po czym wszystko wraca do normy. Takie zjawisko zauważyłem również podczas wkręcania silnika na obroty na postoju, lub gdy samochód "pyrka" sobie na jałowym na światłach.
Czy ktoś z Was ma pojęcie co jest przyczyną takich wariacji? Czy wymiana licznika coś da (ktoś z kolegów ma tani na sprzedaż?), a może robi się jakieś zwarcie?
Aha czy ewentualna wymiana licznika na wersję z obrotomierzem (obecnie mam z zegarkiem analogowym) będzie działała bez modyfikacji?

Z góry wielkie dziękuję za pomoc! :grin:

Awatar użytkownika
peppa_814
Czerwony Diabeł
Czerwony Diabeł

Przerywa prędkościomierz

Post autor: peppa_814 » pt cze 28, 2013 16:08

Przydałoby się najpierw obadać czy w liczniku na płytce drukowanej nie ma żadnych zimnych lutów. Sprawdź też czy kostki połączeń są czyste i dobrze wciśnięte.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”