zasilanie auta

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

zasilanie auta

Post autor: Matifcb » czw cze 20, 2013 12:23

Witam ogólnie zawsze spotykam się z tym ze auto otrzymuje zasilanie dopiero po odpaleniu silnika albo ewentualnie od przekręcenia zapłonu. Nie rozumiem jak to działa ale u mnie np radio działa tylko z przekręceniem kluczyka na zapłon. Ale np zapalniczka ciągle dostarcza napięcie do trójnika który mam podłączony do niej ( lampka na trójniku zawsze się świeci) gdy mam podłączony rejestrator trasy to ciągle on nagrywa ponieważ ciągle dochodzi napięcie. U mojego kolegi jest tak ze dopiero po odpaleniu silnika dochodzi napięcie i npo taka kamerka dopiero wtedy się włącza. Od czego to zależny i czy można to zmienić?

Bayern ist Meister

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

zasilanie auta

Post autor: Zico63b » czw cze 20, 2013 12:39

Matifcb pisze:(...) ogólnie zawsze spotykam się z tym ze auto otrzymuje zasilanie dopiero po odpaleniu silnika albo ewentualnie od przekręcenia zapłonu.
Tak, lecz tylko niektóre, wybrane przez producenta, urządzenia - te zasilane są po "przejściu" prądu przez stacyjkę. Inne, jak na przykład FABRYCZNIE podłączona zapalniczka - z punktu "przed" stacyjką.
To naturalnie można zmienić i zasilić zapalniczkę po stacyjce jak u kolegi Kolegi i będzie tak właśnie działać.
Matifcb pisze:u mnie np radio działa tylko z przekręceniem kluczyka na zapłon.
Co to za radio? Bo powinno "umieć" działać po włączeniu zapłonu, ale także i bez kluczyka - tak potrafią fabryczne i niektóre "dobre" radia. Kolega sprawdzi w instrukcji radia czy się nie da.

Matifcb
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

zasilanie auta

Post autor: Matifcb » czw cze 20, 2013 13:50

hmm a mozesz powiedziec jak to mozna zmienic zeby nie byla zasilana ta zapalniczka. Wolalbym wlasnie zeby przekrecac kluczyk i dopiero miec napiecie. Co do radia nie przeszkadza mi to - jak juz musze sluchac muzyki to sobie kluczyk przekrecam i gra. Radio mam JVC KD-G341

Bayern ist Meister

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”