Witam. Postanowiłem w swoim mk3 zmienić sobie kierownicę, z racji takiej, że poprzednia była strasznie wyślizgana. Zakupiłem kierownicę z airbagiem i po pewnym czasie odkryłem że nie działa mi klakson gdy kierownica jest w pozycji na wprost i lekko skręcona w lewo. Zdjąłem kierownicę i okazało się że taśma jest wytarta czego wcześniej nie zauważyłem. Czy tą taśmę się jakoś zmienia ? Jak to się wykonuje ? Taśmy od AirBagu nie ma gdyż golfik na wyposażeniu nie ma poduszek. Proszę o pomoc i z góry dziękuję. Załączam zdjęcia :
Problem z klaksonem, wytarta taśma
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Gdzie ty tam widzisz taśmę? Bo ona jest schowana w środku i nie jest używana jeśli nie masz poduszki. Odkręć kierownicę a potem te trzy śrubki i powinno wyjść
MK3 ADZ->AGU
Chodzi mi o ten mosiężny pierścień na kierownicy, odkręciłem te 3 śrubki wczesniej i ten pierścień trzyma się na takich zagięciach które nie chciały współpracować. Nie wiem czy mam je odginać na siłę, czy jakoś inaczej to się zdejmuje.
Pierścień ślizgowy wg etki jest częścią wymienną. Odkręć te 3 śruby krzyżaki i zobacz czy to on go nie trzyma.