Kontrolka sprawdzania stanu żarówek

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
pako$
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pako$ » pn maja 06, 2013 00:20

Witam,
ostatnio zauważyłem że po przepaleniu żarówki nie oświeciła się żadna kontrolna na desce która by mnie o tym poinformowała,
tak się składa że mam zaznaczoną opcję stanu zimnego w module, najlepsze jest to że VCDS pokazuje błędy żarówek.

Teraz pytanie gdzie może leżeć problem, bo podejrzewam przepaloną żarówkę na desce, da się vagiem sprawdzić wszystkie kontrolki? ( mam na myśli test kontrolek jak przy włączeniu zapłonu ).
Bo raczej wszystkie wersje Golfa V miały taką opcje?

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » pn maja 06, 2013 08:01

pako$ pisze: da się vagiem sprawdzić wszystkie kontrolki?
tak, zrób test elementów wykonawczych logując się do "zestawu wskaźników", wówczas zobaczysz czy ona w ogóle się zapala

Awatar użytkownika
pako$
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pako$ » wt maja 07, 2013 10:18

No więc tak zrobiłem test jednak co zauważyłem w teście nie są wszystkie kontrolki.
Wiem że brakuje mało ważnych jak, tempomat, światła, zapewne także drzwi,klapa,maska itp
Miałem nadzieję że test sprawdzi wszystkie kontrolki w które jest wyposażony nasz licznik.

Teraz gdy już przyszedłem od moje golfiny przypomniało mi się że wyłączyłem ostatnio opcję sprawdzanie stanu zimnego, jednak czytając informacje to ponoć kodowanie modułu komfortu nie ma nic do testu wskaźników?

Kontrolka spalonej żarówki nie świeciła się przy teście, był to test squential, bo w selective nie widziałem opcji kontrolki spalonej żarówki, albo zwyczajnie ją przeoczyłem?
Brak również kontrolki tempomatu który oczywiście u mnie jest i działa po włączeniu.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » wt maja 07, 2013 21:11

jak robię test u siebie to podświetlają się wszystkie kontroli nawet te, które w moim aucie są nieużyteczne

Awatar użytkownika
pako$
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: pako$ » czw maja 09, 2013 11:34

Niestety ale mam tylko takie opcję przy sprawdzaniu.

Obrazek

Inne kontrolki na pewno są, bo dziś włączyłem Washer Fluid Warning - kontrolka się zapaliła bo zapewne jest mało płynu :-)

Jak jeszcze sprawdzić czy kontrolka jest dobra czy po prostu jest coś źle zakodowane?
Czy istnieje możliwość że licznik nie obsługuje tej kontrolki? Model modułu widać powyżej na screenie.

Doradźcie coś bo fajnie by było mieć taką opcję na desce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”