problem z kontrolką świec żarowych oraz ABS i ESP

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

rally2
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: rally2 » sob maja 04, 2013 15:28

Witam,
od miesiąca jestem posiadaczem GOLFa IV 1.9 TDI 101KM ATD z 2003r. Pojawiły się ostatnio problemy z kontrolkami świec żarowych oraz esp i abs.

1. Problem z kontrolką świec żarowych.
2 tygodnie temu oraz dziś po przekręceniu kluczyka na pozycję "zapłon",kontrolka świec żarowych nie zniknęła od razu po ok.1 sekundzie jak zawsze, lecz dopiero w momencie jak odpaliłem samochód.Co może być tego przyczyną i czy jest to jakaś poważna awaria? Z tego co słyszałem to w takiej +temperaturze świece żarowe nie powinny się włączać.

2.Problem z kontrolkami esp i abs.
Co jakiś czas 3-4 dni, jak odpalam samochód po wygaśnięciu wszystkich kontrolek, w momencie pracy rozrusznika pojawia się na ok. 1 sekundę kontrolka ABS i ESP i zachwilke po odpaleniu samochodu od razu gasną (w tym samym momencie). Na forum czytałem, że powodem może być: zużyty akumulator (mój ma ok. rok i jest w pełni naładowany) lub zabrudzone klemy (w moim przypadku jest czysto jak w salonie).Co może być tego przyczyna i czy jest to poważna sprawa?

Bardzo proszę o pomoc i informację co się dzieje.

Janusz

Volkswagen - Das Auto.

Awatar użytkownika
cinek2004
"

Odp: problem z kontrolką świec żarowych oraz ABS i ESP

Post autor: cinek2004 » sob maja 04, 2013 16:12

Czujnik stopu sprawdz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob maja 04, 2013 17:00

1. Jak nie to co Kolega cinek2004 mówi to podłącz auto pod kompa. Skoro auto jeździ to sprawa jakaś bardzo poważna nie jest.
2. Na pewno spadek napięcia...przyczynę ciężko wskazać, że aku nowy to nie oznacza że on nie jest winny...może sam rozrusznik ma za duże opory. Co do powagi problemu to jw...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”