rozgrzany kabel alternatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam ostatnio zakupiłem octavie 1,8 t 150km. i pojawił mi się problem a mianowicie zapomniałem wyłączyć radia które rozładowało mi akumulator . po naładowaniu go przejechałem dosłownie parę kilometrów i przepalił mi się bezpiecznik taśmowy od alternatora w puszcze bezpieczników akumulatora.Po zainstalowaniu nowego pojawił się problem nagrzewania się kabla.
byłem u dwóch różnych magików i mam dwie opcje:
1. problem z alternatorem trzeba by go sprawdzić bo nie wiadomo co powoduje nagrzewanie (oczywiście alternator działa)
2. akumulator do wymiany z powodu tego że nie trzyma napięcia 13,4 skok +/- 0,3 . Gościo zamontował nowy inny było 14 skok +/- 0,05 i tak jakby się kabel przestał nagrzewać. ale nie wiem czy to możliwe żeby problemem był akumulator.
Proszę wszystkich o pomoc
byłem u dwóch różnych magików i mam dwie opcje:
1. problem z alternatorem trzeba by go sprawdzić bo nie wiadomo co powoduje nagrzewanie (oczywiście alternator działa)
2. akumulator do wymiany z powodu tego że nie trzyma napięcia 13,4 skok +/- 0,3 . Gościo zamontował nowy inny było 14 skok +/- 0,05 i tak jakby się kabel przestał nagrzewać. ale nie wiem czy to możliwe żeby problemem był akumulator.
Proszę wszystkich o pomoc
czarnylolo, sprawdż mocowanie tego kabla w sensie czy nie ma luzu na mocowaniu , powierzchnia jest czysta i jest dobrze dokręcony
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Raczej nie wina alternatora bo alternator tylko "produkuje" prad a nie pobiera go.
Mozliwe 2 przyczyny:
- duzy pobor pradu z alternatora,
- liuzne styki lub zasniedziale.
Zobacz czy przewod grzeje sie caly czy tylko w jakims miejscu.
Jezeli caly to cos pobiera duzy prad, jezli w jednym miejscu to wina rezystancji na styku ktora pwooduje wytrzanie ciepla.
Najlepiej podpiac jeden przewod miernika pod srube na alternatorze a drugi przewod miernika do bezpiecznika na akumulatorze - z jednej i drugiej strony.
Miernik bedzie pokazywal spadek napiecia i tak mozna zlokalizowac w ktorym miejscu wystepuje problem.
Mozliwe 2 przyczyny:
- duzy pobor pradu z alternatora,
- liuzne styki lub zasniedziale.
Zobacz czy przewod grzeje sie caly czy tylko w jakims miejscu.
Jezeli caly to cos pobiera duzy prad, jezli w jednym miejscu to wina rezystancji na styku ktora pwooduje wytrzanie ciepla.
Najlepiej podpiac jeden przewod miernika pod srube na alternatorze a drugi przewod miernika do bezpiecznika na akumulatorze - z jednej i drugiej strony.
Miernik bedzie pokazywal spadek napiecia i tak mozna zlokalizowac w ktorym miejscu wystepuje problem.
-
- Nowicjusz
Re: rozgrzany kabel alternatora
kabel sprawdzony i jest dokręcony oraz czysty . dodam że problem zaczął się po rozładowaniu akumulatora
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
Czy ktos się orientuje jaki jest koszt nowego alternatora ?agrala pisze:Jezeli ciagnie duzo pradu to tak.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Pytasz czy to moze byc wina akumulatora a zaraz pytasz sie o alternator.
Podmien akumulator z innego auta i ie okaze.
-
- Nowicjusz
Właśnie to zrobiłem i jest ogromna poprawa. Ale po przejechaniu okolo 20 km przewód jest cieplawy doslownie troszkę. Obawiam się że alternator jest padnięty dlatego się pytam o cenę. Bo juz nie mam pomyslow. Wymienilem aku Mienilem końcówkę przewodu i jest duzo lepiej wcześniej przewod az pazyl teraz jest letni. I juz nie wiem co wiecejagrala pisze:Pytasz czy to moze byc wina akumulatora a zaraz pytasz sie o alternator.
Podpinam się pod temat, przewód od alternatora był tak gorący, że podtopił puszkę z bezpiecznikami, tę nad aku. poprawiłem styk przewodu na śrubę od bezpiecznika i jest lepiej, jednak po włączeniu klimy robi się mocno ciepły ale nie parzy (wcześniej parzył). Muszę zmienić samą końcówkę przewodu ale, aby to miało dobry "przewód" prądu trzeba to zrobić na małej prasie a takiej nie mam. Lutowanie raczej odpada bo temperatura... Stąd moje pytanie. Czy dostępna jest w handlu kompletna wiązka od alternatora do aku do Octavii?
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=79588