- przetwarza go na podstawie sygnału z czujnika w skrzyni, który jest połączony niebiesko-białym kabelkiem - tak jest w przypadku np. mk3. Tylko, że w tym przypadku który tutaj omawiamy tego czujnika nie ma, jego miejsce zajęte jest przez linkę. Licznik też nie przetwarza, bo jest to licznik z mk2, który nie ma wejścia na sygnał z czujnika w skrzyni. Zatem kabelek niebiesko-biały jest zupełnie niepotrzebny.TheBiSHoP pisze:A co ma linka do sygnału prędkości w aucie. I tak zawsze licznik pierw przetwarza ten sygnał zanim zostanie wysłany do innych urządzeń w samochodzie.
- w mk2 nie ma sygnału prędkości wyprowadzonego z czujnika skrzyni biegów niebiesko-białym kabelkiem. Jest sygnał prędkości wyprowadzony z licznika (GALA) ale żółto-białym kabelkiem. W mk2 nie ma czujnika w skrzyni biegów, w jego miejsce wkręcona jest linka. W nowszych autach (np. mk3) niebiesko-biały kabelek to sygnał z czujnika prędkości w skrzyni do licznika. Potem sygnał ten, przetworzony, wychodzi z licznika żółto-białym kabelkiem. Co więcej w mk3 jest od standardowy - czyli, przy danej prędkości jego częstotliwość jest taka sama dla różnych aut (różne silniki, skrzynie biegów itp.). W mk2 w zależności od skrzyni biegów, oraz od zębatki na lince częstotliwość jest różna przy danej prędkości.TheBiSHoP pisze: Lipek81 napisał(a):Ta doprowadzony jest sygnał z czujnika prędkości którego nie ma w mk2
może nie we wszystkich ale w wielu mk2 jest, nawet kolor kabla taki sam tylko wtyczki starszego typu są
MK2 VR6
- a co ja napisałem?TheBiSHoP pisze:Sygnał GALA jest nie "ale" tylko ZAWSZE wyprowadzony z licznika.
. Słowo "ale" wyciągnąłeś z kontekstu - wiąże się ono z poprzednim zdaniem, o sygnale prędkości z czujnika w skrzyni. Zdanie powinno brzmieć "Był sygnał GALA, ale nie był to sygnał prędkości wyprowadzony z czujnika prędkości w skrzyni biegów, tylko wyprowadzony z licznika". Skróciłem je, ponieważ potrzebną informację zawarłem w poprzednim zdaniu.Lipek81 pisze:Był sygnał GALA, ale wyprowadzony z licznika
KoguT pytał, co zrobić z niebiesko-białym kabelkiem. Moja odpowiedź - nie podłączać, można też usunąć ten kabelek z wiązki. Mk2 nie ma czujnika w skrzyni biegów,, nie ma też licznika na czujnik, tylko na linkę, w związku z tym przewód który służył do połączenia czujnika w skrzyni z licznikiem staje się niepotrzebny.