Kostki przy SWAPie na 9a
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- KoguT
- I am the Stig
- Auto: VW Golf MK4 Cabrio
- Silnik: ABF
- Kontakt:
Kostki przy SWAPie na 9a
Witam
Jestem w chwili swapowania 9a do mk2
Kable zostały wpięte wskrzynkę. Tylko zostały mi 4 małe wtyczki:
Gdzie je wpiąć?
kolory kabli to:
Żółta kostka - zileono-brązowy
Niebieska - niebiesko-biały
Brązowa - żółty i biało-szary
Biała - gruby czarny przewód
proszę o pomoc
Jestem w chwili swapowania 9a do mk2
Kable zostały wpięte wskrzynkę. Tylko zostały mi 4 małe wtyczki:
Gdzie je wpiąć?
kolory kabli to:
Żółta kostka - zileono-brązowy
Niebieska - niebiesko-biały
Brązowa - żółty i biało-szary
Biała - gruby czarny przewód
proszę o pomoc
- mskostek
- Użytkownik
- Auto: Golf II
- Silnik: 1.9
Kostki przy SWAPie na 9a
Brązowa kostka dwu pinowa idzie do gniazda diagnostycznego
niepieska sygnał prędkości
czarna to nie wiem czy nie jest przypadkiem od zasilania kompa
- mskostek
- Użytkownik
- Auto: Golf II
- Silnik: 1.9
Kostki przy SWAPie na 9a
Brązowa kostka dwu pinowa idzie do gniazda diagnostycznego
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kostki przy SWAPie na 9a
KoguT, w mk2 nie masz tego rozdzielacza, o którym wcześniej pisano. Ta doprowadzony jest sygnał z czujnika prędkości którego nie ma w mk2, zostaw ten kabelek wolny, lub wywal go.
- KoguT
- I am the Stig
- Kontakt:
Kostki przy SWAPie na 9a
do tego właśnie doszedłem bo mam luźne obd2 w garażu i zastanawiam się czy jest możliwość zrobienia takiego złącza w 9a?mskostek pisze:Brązowa kostka dwu pinowa idzie do gniazda diagnostycznego
Kostki przy SWAPie na 9a
może nie we wszystkich ale w wielu mk2 jest, nawet kolor kabla taki sam tylko wtyczki starszego typu sąLipek81 pisze:Ta doprowadzony jest sygnał z czujnika prędkości którego nie ma w mk2
Kostki przy SWAPie na 9a
Jeżeli ta wtyczka którą masz na zdjęciu idzie z wiązki silnika to tak.
Wtyczkę OBD2 masz z kablami czy ucięty przy samej wtyczce, jak masz kable to czerwono-biały do plusa, brązowy do masy, a żółte łączysz ze sobą i tak samo szaro-białe.
I powinno śmigać
Wtyczkę OBD2 masz z kablami czy ucięty przy samej wtyczce, jak masz kable to czerwono-biały do plusa, brązowy do masy, a żółte łączysz ze sobą i tak samo szaro-białe.
I powinno śmigać
- KoguT
- I am the Stig
- Kontakt:
Kostki przy SWAPie na 9a
hilon, dokładnie tak samo myślałem jak piszesz
Przy złączu mam prawie metrowe kable więc niema problemu z montarzem
Zostaje jeszcze wybrac miejsce. Coś proponujecie?
Przy złączu mam prawie metrowe kable więc niema problemu z montarzem
Zostaje jeszcze wybrac miejsce. Coś proponujecie?
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Kostki przy SWAPie na 9a
Jeżeli masz kostki na obd 1 to najlepiej w oryginalnym miejscu, czyli pod mieszkiem zmiany biegów - tam są uchwyty na to.
Sygnału z czujnika prędkości ze skrzyni biegów nigdy nie było w mk2. Tam zawsze był licznik na linkę. Był sygnał GALA, ale wyprowadzony z licznika i nie był wpinany na żadne rozdzielacze nad skrzynką bezpieczników.
Sygnału z czujnika prędkości ze skrzyni biegów nigdy nie było w mk2. Tam zawsze był licznik na linkę. Był sygnał GALA, ale wyprowadzony z licznika i nie był wpinany na żadne rozdzielacze nad skrzynką bezpieczników.
Kostki przy SWAPie na 9a
Jak ktoś nie lubi luźnych wtyczek przy centralce to ładnie go wpina w zworkę, który ładnie wchodzi w uchwyt górny centralki . A zawsze jak potrzebuje przekazać sygnał prędkości na inne urządzenie to tylko dopina się do zworki. Jak tak zrobiłem u siebie po swapie i teraz już mam zworkę . Podjedzie na najbliższy szrot i z golfa III wyciągnie sobie zworkę oznaczoną nr 13
http://www.jimellisvwparts.com/showAsse ... bly=741750" onclick="window.open(this.href);return false;
Lipek81 ma rację jak masz dostęp do obd1 to możesz to zrobić pod mieszkiem będzie wyglądać bardziej oryginalnie . A jeżeli nie masz to ja jakiś czas gniazdo obd2 miałem schowane przy centralce za plastikiem zasłaniającym bezpieczniki i przekaźniki
http://www.jimellisvwparts.com/showAsse ... bly=741750" onclick="window.open(this.href);return false;
Lipek81 ma rację jak masz dostęp do obd1 to możesz to zrobić pod mieszkiem będzie wyglądać bardziej oryginalnie . A jeżeli nie masz to ja jakiś czas gniazdo obd2 miałem schowane przy centralce za plastikiem zasłaniającym bezpieczniki i przekaźniki
Re: Kostki przy SWAPie na 9a
A co ma linka do sygnału prędkości w aucie. I tak zawsze licznik pierw przetwarza ten sygnał zanim zostanie wysłany do innych urządzeń w samochodzie. Bez znaczenia czy informacja dociera do niego przez linkę, z impulsatora w skrzyni lub canem z absu. Sygnał GALA jest nie "ale" tylko ZAWSZE wyprowadzony z licznika. Do tego to że w mk2 nie było "rozdzielaczy" to nie znaczy, ze nie można go podłączyć i przecież napisałem, że były tam kostki starego typu.Lipek81 pisze: Sygnału z czujnika prędkości ze skrzyni biegów nigdy nie było w mk2. Tam zawsze był licznik na linkę. Był sygnał GALA, ale wyprowadzony z licznika i nie był wpinany na żadne rozdzielacze nad skrzynką bezpieczników.