Alarm sam się uzbraja,mruga dioda w drzwiach podczas jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Pojawił się problem w moim MK3 ostatnio. Alarm jakby uzbrajał się sam, po otwarciu drzwi mruga dioda przy ryglu w drzwiach kierowcy, nawet przy jeździe.
Rozkminiłem tylko że mam 2 alarmy, fabryczny i dokładany. Po zlokalizowaniu dokładanego i jego odpięciu ten sam problem i wyje. Mam 2 syrenki pod maską, jedna od fabrycznego a druga od dołożonego.
Co jeszcze zaobserwowałem-po przekręceniu kluczyka lekko w lewo w drzwiach słychać pompkę centralnego, w prawo natomiast zero reakcji tylko "cyknięcie" w okolicy zamka. Wcześniej reagował na delikatne przekręcenie w prawo zamknięciem auta.
Pilot od dokładanego alarmu tylko otwiera drzwi a zamykać już nie chce co wcześniej działało prawidłowo.
Po wyjściu z auta i nie zakluczaniu go nawet to po jakimś czasie się uzbroi i muszę lekko w lewo w drzwiach kluczykiem przekręcić aby nie wył alarm przy otwieraniu drzwi.
Alarm przed wejściem do odkluczonego auta muszę rozbroic albo kluczykiem w drzwiach albo pilotem dokładanego alarmu.
Żeby zamknąć auto muszę mocno przekręcić kluczyk w drzwiach w prawo aż do wciągnięcia rygla, wcześniej działał na delikatny obrót w prawo.
Ktoś doradzi od czego zacząć?
Pojawił się problem w moim MK3 ostatnio. Alarm jakby uzbrajał się sam, po otwarciu drzwi mruga dioda przy ryglu w drzwiach kierowcy, nawet przy jeździe.
Rozkminiłem tylko że mam 2 alarmy, fabryczny i dokładany. Po zlokalizowaniu dokładanego i jego odpięciu ten sam problem i wyje. Mam 2 syrenki pod maską, jedna od fabrycznego a druga od dołożonego.
Co jeszcze zaobserwowałem-po przekręceniu kluczyka lekko w lewo w drzwiach słychać pompkę centralnego, w prawo natomiast zero reakcji tylko "cyknięcie" w okolicy zamka. Wcześniej reagował na delikatne przekręcenie w prawo zamknięciem auta.
Pilot od dokładanego alarmu tylko otwiera drzwi a zamykać już nie chce co wcześniej działało prawidłowo.
Po wyjściu z auta i nie zakluczaniu go nawet to po jakimś czasie się uzbroi i muszę lekko w lewo w drzwiach kluczykiem przekręcić aby nie wył alarm przy otwieraniu drzwi.
Alarm przed wejściem do odkluczonego auta muszę rozbroic albo kluczykiem w drzwiach albo pilotem dokładanego alarmu.
Żeby zamknąć auto muszę mocno przekręcić kluczyk w drzwiach w prawo aż do wciągnięcia rygla, wcześniej działał na delikatny obrót w prawo.
Ktoś doradzi od czego zacząć?
- MrSalieri
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Ciekawe czemu masz dwa alarmy Musi być tam nieźle namieszane z przewodami. Zaczął bym od porządków czyli zdecydował się na jeden alarm.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=45061]Moj Mk3[/url]
[img]http://img233.imageshack.us/img233/9594/golf1tot51om6.jpg[/img]
[img]http://img233.imageshack.us/img233/9594/golf1tot51om6.jpg[/img]
- Paweł Marek
- V.I.P.
Central musi działać w obie strony po lekkim ruszeniu kluczykiem. Powinien tak robić z drzwi kierowcy i pasażera. Być może winny jest sam układ centrala nie alarm np przełamany kabel w przelotce do drzwi (szary lub szaro-czerwony) albo uszkodzony stycznik w zamku przeważnie. ten kabel szary dochodzi do pompki i ma dostać plus po ruszeniu kluczykiem - sprawdź to przy pompce po ruszeniu kluczykiem oraz w chwili uzbrajania alarmu czy ten plus się pojawia reszta potem. Alarm fabryczny z tym dokładanym w żaden sposób się nie kłóci montowany jest niezależnie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Dzisiaj popołudniu jak wrócę z pracy to sprawdzę. Po ruszeniu w prawo zamkiem nic nie słychać a w lewo słychać pompkę. Sprawdzę jak piszesz i dam znać co i jak.
Witam ponownie, nie miałem czasu więc dopiero dzisiaj zajrzałem. Plus jest cały czas przy pompce na szarym kablu. Po podaniu od niego + do zielonego słychać tylko pompkę. Odłączyłem w drzwiach kierowcy 3 pinową kostkę przy zamku z kablami szarym,zielonym i czerwonym i nic, Dioda dalej miga w drzwiach. Jakieś sugestie?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Plus cały czas? masz na myśli że non stop? To jest usterka - zwarcie do tego kabla. Plus ma się pojawiać impulsowo i uruchamiać pompkę, kiedy zamykasz kluczykiem lub pilotem i nigdy więcej.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Na szarym kablu mam cały czas plus przy pompce, przy przelotce w drzwiach kierowcy na tym kablu też stały plus
Paweł Marek, bardzo dziękuję. Pomogłeś i to w dużym stopniu. Sam na tyle nie jestem "kumaty" w tym temacie ale mam dobrego kolegę sąsiada, który dzisiaj rozwiązał mój problem. Otóż przyczyna tkwiła przy połączeniu fabrycznego centralnego z dokładaną centralką Langeford. Ten dokładany alarm podawał ponoć minus zamiast plusa i sprawę ktoś rozwiązał przekaźnikami aby podać plus na zamykanie/otwieranie. Właśnie jeden z dwóch dokładanych przekaźników pier** sprawę. Przed wykrycia przyczyny problemu okazało się, że po odłączeniu pompki centralnego, kostek zamków w drzwiach przednich oraz tych kostek z 3 kablami (czerwony,zielony, szary). Plus nadal był cały czas na szarym.
Jeszcze raz dziękuję
Jeszcze raz dziękuję
- Paweł Marek
- V.I.P.
sprawdziłeś to napięcie i opisałeś konkretnie więc nie było problemu i sam sobie dziękuj. Obecnie większość alarmów ma te przekaźniki wbudowane i zewnętrznych dawać nie trzeba więc nie wspominałem o tym konkretnie, chociaż sam takie musiałem wsadzić w swoim.