Lampka z opóźnieniem - jak podłączyć?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
mkoch
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mkoch » śr kwie 10, 2013 19:49

Siemka ;)
Zakupiłem lampkę z opóźnieniem, ale mam kłopot, bo nie wiem jak podłączyć. W sensie, które kabelki gdzie? :D Nie chcę nic spalić, zepsuć, więc wolę zapytać niż wymieniać 5 razy bezpiecznik albo żarówkę.
Żeby było prościej i bez nieporozumień, wrzucam zdjęcie. Po prostu napiszcie pod który konektor co wpiąć (kable: czerwony, brązowy i brązowy z białym paskiem:
Obrazek

I drugie pytanie: konektor na czerwonym kablu jest 'szeroki'. Rozumiem, że mam go zmienić na wąski, taki jak te na brązowych przewodach?

Powoly, bo się rozpierdoly...

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr kwie 10, 2013 21:39

Ustaw włącznik na "drzwi", zobacz które piny mają zwarcie, później ustaw tak jakby lampka była włączona i też sprawdź które piny mają zwarcie. W obydwu przypadkach jeden pin zwierany się nie zmieni - to będzie kabel czerwony. Drugi pin zwierany z pierwszego przypadku to brązowo/biały a drugi pin zwierany z drugiego przypadku to kabel brązowy. W lampce będzie widać które piny doprowadzają zasilanie do żarówki...a jakbyś chcial miernikiem sprawdzać to żeby żarówka była w lampce ;)
Co do konektora, zobacz jak będzie pasował...jak będzie luźny to zmień na wąski. Możesz też kombinować żeby go bardziej zacisnąć.

Awatar użytkownika
mkoch
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mkoch » śr kwie 10, 2013 23:20

No właśnie nie widzę gdzie co idzie, inaczej bym takiego pytania nie zadawał :P
Jutro skołuję jakiś konektor i popróbuję. Chociaż nie ukrywam, że bardziej by mi się przydał gotowy przepis co gdzie wpiąć :P

Awatar użytkownika
mkoch
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: mkoch » czw kwie 11, 2013 16:05

No i spaliłem... Muszę kupić nową. Brązowy kabel z czerwonym się tryknęły, dym poszedł i ściemniacz nie działa.

Kombinacja działająca to czerwony w środku a brązowe po bokach.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”