Wycieraczki, dziwny problem.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

haq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: haq » pn mar 18, 2013 17:15

Wczoraj włączyłem wycieraczki przednie na dosłownie 3 sekundy i nie ruszyły się. Były zamarznięte.. Czy przez taki czas mógłby się spalić silniczek ? Problem jest na tyle dziwny że jednocześnie nie działąją z przodu (ruszane), tylne (NIE ruszane) i co dziwniejsze spryskiwacz również.. Bezpieczniki są wporządku, przekaźnik prądu również. Byłem na chwile u elektryka to powiedział że koło silniczka jest jeszcze jakieś urządzenie może to jest problem i co to jest ? Oraz jak najlepiej sprawdzić czy silniczek działa?

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » pn mar 18, 2013 17:39

Raczej nie powinno sie nic spalic...ja kiedys zostawilem wieczorem wlaczone wycieraczki...przez noc przymarzy...skonczylo sie na tym ze po przekreceniu kluczyka najpierw wycieraczki silowaly sie 2-3 sekundy a nastepnie zerwaly wieloklin:D. Mi to wyglada raczej albo na upalona manetke albo na upalony kabelek plusowy idacy do manetki bo gdyby bylo cos z elektryka przy silniczku to wycieraczka z tylu dzialaby normalnie.
haq pisze:Oraz jak najlepiej sprawdzić czy silniczek działa?
zdjac podszybie i podlaczyc powera bezposrednio pod silniczek wycieraczek.

haq
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: haq » pn mar 18, 2013 17:49

Mniej więcej doszedłem że to może być kostka od manetki, tylko jak się dostać do niej i co tam sprawdzać, kabelki czy sie nie pospawały ? Kostke odblokować jakoś ? Jak dojść do tego :)

Awatar użytkownika
Mavrick
Kontakt:

Post autor: Mavrick » śr mar 20, 2013 17:41

Hmm najszybciej to zdjac osolne stacyjki wypiac wtyczke od wycieraczek i kabelkiem zrobic zwarcie (tylko tu jest potrzebny schemat ktory kabel od czego...). Jezeli rusza to masz juz pewnosc ze to manetka...aby dostac sie do manetki to musisz zdjac klakson z kierownicy, odkrecic srube (chyba 19 albo 22) nastepnie jak zdejmiesz kiere bedziesz mial dwie albo trzy czarne srubki odkrecasz je i juz moznesz sciagnac manetki:). Pamietaj ze jezeli masz poduche to przed jej odlaczeniem ODLACZ AKU (poduszka dokrecona jest srubami od strony dechy (imbus bodajze)).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”