Podłączenie grzanych siedzeń passat b5
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dzisiaj wyciągałem wiązkę granych siedzeń z passata i mam cały komplet do podłączenia, tylko jest kilka wolnych kabli które nie wiem gdzie podłączyć
I teraz mam pytanie gdzie się wpinać z resztą kabli, jeden z nich wchodził do kostki licznika, jeden niebieski był podłączony do "kępy" niebieskich i jeden gdzieś z okolic bezpieczników.
Teraz jaki kabel za co odpowiada ? Albo jakiś schemat podłączenia może ktoś posiada to bym był bardzo wdzięczny
I teraz mam pytanie gdzie się wpinać z resztą kabli, jeden z nich wchodził do kostki licznika, jeden niebieski był podłączony do "kępy" niebieskich i jeden gdzieś z okolic bezpieczników.
Teraz jaki kabel za co odpowiada ? Albo jakiś schemat podłączenia może ktoś posiada to bym był bardzo wdzięczny
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
musisz go tam gdzieś podpiąćDamian92 pisze:jeden z nich wchodził do kostki licznika
złącz go z niebieskimDamian92 pisze:jeden niebieski był podłączony do "kępy" niebieskich
ten musisz podłączyć do bezpiecznikówDamian92 pisze:jeden gdzieś z okolic bezpieczników
Podaj dokładne kolory kabli chociaż...
jutro postaram się o dokładne zdjęcia i kolory kabli. ORI było tak podłączone, ale sądzę że jest to mniej skomplikowane niż się wydaje i można się wpiąć gdzie indziej. Nie chciałbym rozbebeszać pół deski żeby podłączyć grzane stołki
możnaDamian92 pisze:ale sądzę że jest to mniej skomplikowane niż się wydaje i można się wpiąć gdzie indziej
gruby brązowy - masa
niebieski a raczej niebiesko/czarny - bezpiecznik 5 lub też np taki sam kolor - cienki kabel - wiązka climatronik
gruby czerowno/biały - dodatkowy bezpiecznik nr 44 (masz tam puste pole)
niebiesko/szary - do jakiegokolwiek niebiesko/szarego wtyczki np grzania tylnej szyby, radia itede
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
grg474, Dzięki kolego za rozjaśnienie trochę sprawy, ale kabli jest sporo więcej
Na zdjęciach są numerki i numerkami opiszę kolory
Wiązka od włączników,
1. Czerwony z białym paskiem (dość gruby) - to jest na pewno bezpiecznik, w skrzynce siedział 30A, tylko pytanie plus stały czy po stacyjce ?
2. Brązowy - to będzie masa PIN 6
3 i 6. Czarno brązowy PIN 5 w jeden i drugiej kostce od włączników
4 i 5 Siwy z niebieskim paskiem PIN 1 w jednej i w drugiej kostce od włączników
Teraz kable które wychodzą z tej zielonej kostki co się wpina w okolice nóg pasażera.
7. Brązowy - masa ?
8. Czarny PIN 2
9. Zielony z brązowymi paskami PIN 3
10. Biało - żółty PIN 6
No i wiązka z pod siedzeń
11. Biały z żółtymi paskami PIN 6
12. Czarny PIN 2
13. Zielony z brązowymi paskami PIN 3
I te były wpięte do kostki od sterownika poduch, ale kostki od poduch idą całkiem inną wiązką (kostka na dwa kable)
Na zdjęciach są numerki i numerkami opiszę kolory
Wiązka od włączników,
1. Czerwony z białym paskiem (dość gruby) - to jest na pewno bezpiecznik, w skrzynce siedział 30A, tylko pytanie plus stały czy po stacyjce ?
2. Brązowy - to będzie masa PIN 6
3 i 6. Czarno brązowy PIN 5 w jeden i drugiej kostce od włączników
4 i 5 Siwy z niebieskim paskiem PIN 1 w jednej i w drugiej kostce od włączników
Teraz kable które wychodzą z tej zielonej kostki co się wpina w okolice nóg pasażera.
7. Brązowy - masa ?
8. Czarny PIN 2
9. Zielony z brązowymi paskami PIN 3
10. Biało - żółty PIN 6
No i wiązka z pod siedzeń
11. Biały z żółtymi paskami PIN 6
12. Czarny PIN 2
I te były wpięte do kostki od sterownika poduch, ale kostki od poduch idą całkiem inną wiązką (kostka na dwa kable)
to sa jakieś jaja - numerację to sobie sam zrobiłeś czy też podajesz numery pinów kostki.
Po drugie instalacja grzania foteli w passacie nie posiada 14 pinowej
Po drugie instalacja grzania foteli w passacie nie posiada 14 pinowej
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
- Qto
- _
- Kontakt:
bezpiecznik nr 44 - stały plusDamian92 pisze:1. Czerwony z białym paskiem (dość gruby) - to jest na pewno bezpiecznik, w skrzynce siedział 30A, tylko pytanie plus stały czy po stacyjce ?
masaDamian92 pisze:2. Brązowy - to będzie masa PIN 6
chyba czarno/czerwony... bezpiecznik nr 5 - plus po stacyjceDamian92 pisze:3 i 6. Czarno brązowy PIN 5 w jeden i drugiej kostce od włączników
podświetlenie - plus ze świateł, można podpiąć do kabla tego samego koloru w dowolnym włączniku, przełączniku - jak wyżej napisaneDamian92 pisze:4 i 5 Siwy z niebieskim paskiem PIN 1 w jednej i w drugiej kostce od włączników
te mają być tak...a z resztą coś mi nie pasuje, podobnie jak Koledze grg474
w ogóle wczoraj pytałeś o trzy kable a dzisiaj taki sajgon...
Wczoraj już byłem po paru piwkach i nie pamiętałem dokładnie ile kabli. No ale jest tyle ile na zdjęciach widać.
To co z resztą kabli ? nie wiem dokładniejsze zdjęcia czy w ogóle ich nie podłączać bo już sam jestem zielony. Przeglądałem temat montażu grzania w mkIV i tam jakoś łatwiej to wyglądało, znacznie łatwiej.
To co z resztą kabli ? nie wiem dokładniejsze zdjęcia czy w ogóle ich nie podłączać bo już sam jestem zielony. Przeglądałem temat montażu grzania w mkIV i tam jakoś łatwiej to wyglądało, znacznie łatwiej.
bo wiązka nie z passata tylko z kosmosu - grzanie foteli przednich passata b65 nie ma takiej wtyczki 14 pinowej
Gdzie ty tu widzisz wtyczke 14 pinową ? Wystarczyć przeczytać 2 razy a nie bazgrać bez sensu, zauważ, że na zdjęciach jak i w poście są te same numerki. Sam oznaczyłem kable żeby łatwiej było ogarnąć który numer na zdjęciu pasuje do tego w poście
Wiązka na bank z passata bo sam ją wczoraj wyciągałem. 3 wolne kable które są w części z pod siedzeń były wpięte do kostki od sterownika poduch, więc od czego one są ?
Przekaźniki są też jakieś potrzebne czy nie ?
Aha, żeby nie było niejasności, wiązka jest wyciągnięta w całości te kable o które pytam trzeba było odciąć bo inaczej nie oddzieliło by się od reszty wiązki tej co szła pod dechą.
Wiązka na bank z passata bo sam ją wczoraj wyciągałem. 3 wolne kable które są w części z pod siedzeń były wpięte do kostki od sterownika poduch, więc od czego one są ?
Przekaźniki są też jakieś potrzebne czy nie ?
Aha, żeby nie było niejasności, wiązka jest wyciągnięta w całości te kable o które pytam trzeba było odciąć bo inaczej nie oddzieliło by się od reszty wiązki tej co szła pod dechą.
napisałeś mi wiadomosć ze wszystkie piny opisałes - jest numeracja od do 14, następnie załączyłes zdjecia kostek z których jedna z kostek (słabo wykonana fotka bo po skosie - kostka ma minimum 10 pinów - takiej kostki nie ma pod fotelem w wiązce grzania foteli)Damian92 pisze:Gdzie ty tu widzisz wtyczke 14 pinową ?
mówię o tym zdjęciu http://picturepush.com/public/12436095
a teraz wyjasnię - jeśli masz wiązke centralną to w niej np jest 20 kostek - które nie dotycza np grzania foteli pomimo że są w wiazce. Wycinajać coś z wiązki najpierw sie sprawdza do czego podążąją lub do czego były wpiete. Piny opisujemy zgodnie z ... numerami pinów na kostkach czyli np kostka włącznika pin 1 - kolor taki, Jak znasz ilosć pinów w kostce to podajesz T6/1 to pin wtyczki 6 pinowej. Zresztą w poradzie dotyczącej grzania foteli masz te piny opisane/narysowane
http://picturepush.com/public/12436211 np masz tu 2 kostki które są wiązce kabiny i służą do podpięcia grzania foteli do fotela - są to kostki męskie - w poradzie masz 2 kostki 3pinowe które łączysz w taką 6 pinową i wpinasz do kostki w fotelu to ta jedna kostka na tej fotce żeńska. Teraz wracajac do tych kostek męskich - masz tam zajęte po 4 piny z czego 1 to gruby brązowy - masa dla maty, drugi brazow/czarny to masa dla czujnika nagrzania maty, niebiesko/biały to powrót z czujnika maty i żółto/czarny jeśli dobrze widzę to + z włącznika dla maty
Sorry że napisałem odpowiedź pod odpowiedzią ale ta wiadomość chyba rozwieje Twoje wątpliwości
Sorry że napisałem odpowiedź pod odpowiedzią ale ta wiadomość chyba rozwieje Twoje wątpliwości
Ta kostka jak opisałem jest wpinana w okolice nóg pasażera do tej kostki (żeńskiej) która jest zamontowana właśnie w okolicach nóg pasażera (drugi koniec tej kostki to włączniki) i dopiero z niej wychodzą kable do foteli (2 męskie wtyczki na zdjęciu)grg474 pisze:bo po skosie - kostka ma minimum 10 pinów - takiej kostki nie ma pod fotelem w wiązce grzania foteli)
mówię o tym zdjęciu http://picturepush.com/public/12436095" onclick="window.open(this.href);return false;
http://picturepush.com/public/12436211" onclick="window.open(this.href);return false;
Przecież wiązka jest odzielona od całej reszty, a kable wiem gdzie wchodziły i już o tym pisałem. Z wiązki z pod siedzeń wchodziły 3 kable (oznaczone na zdjęciu numerami 11,12,13) do kostki od sterownika poduch. Te co od kostek od włączników łączyły się z resztą kabli o tym samym kolorze (numery na zdjęciach 2,3,4,5,6 - 1 była wpięta do bezpiecznika). Jedynie nie pamiętam dokładnie tych oznaczonych na zdjęciach numerami 7,8,9,10 z czego brązowy na pewno podpięty był do masy.grg474 pisze:a teraz wyjasnię - jeśli masz wiązke centralną to w niej np jest 20 kostek - które nie dotycza np grzania foteli pomimo że są w wiazce. Wycinajać coś z wiązki najpierw sie sprawdza do czego podążąją lub do czego były wpiete. Piny opisujemy zgodnie z ... numerami pinów na kostkach czyli np kostka włącznika pin 1 - kolor taki, Jak znasz ilosć pinów w kostce to podajesz T6/1 to pin wtyczki 6 pinowej. Zresztą w poradzie dotyczącej grzania foteli masz te piny opisane/narysowane
Co do oznaczeń pinów, przecież są napisane np.:
i na tym zdjęciu masz kabelek z numerkiem 11 : http://picturepush.com/public/12436181" onclick="window.open(this.href);return false; I teraz już wiesz który to pin w tej kostce co podłączasz do foteli (masz na tym zdjęciu : http://picturepush.com/public/12436211" onclick="window.open(this.href);return false;)11. Biały z żółtymi paskami PIN 6
No to te idą w ORI wiązce a co z tymi trzema co szły do sterownika poduch ? O tych : http://picturepush.com/public/12436181" onclick="window.open(this.href);return false;grg474 pisze: masz tam zajęte po 4 piny z czego 1 to gruby brązowy - masa dla maty, drugi brazow/czarny to masa dla czujnika nagrzania maty, niebiesko/biały to powrót z czujnika maty i żółto/czarny jeśli dobrze widzę to + z włącznika dla maty
- Qto
- _
- Kontakt:
masa do grzania fotelaDamian92 pisze:7. Brązowy - masa ?
zasilanie dla poduszek, ze stacyjki do pinu 5 sterownika poduchDamian92 pisze:8. Czarny PIN 2
linia K dla poduszekDamian92 pisze:9. Zielony z brązowymi paskami PIN 3
sterownik airbag pin 30 - licznik pin 6 niebieskiej wtyczkiDamian92 pisze:10. Biało - żółty PIN 6
te same kabelki co wyżej...Damian92 pisze:11. Biały z żółtymi paskami PIN 6
12. Czarny PIN 2
ale tych od airbag chyba nie potrzebujesz...powinieneś mieć w aucie