Podłączenie grzanych siedzeń passat b5

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Damian92
NEB-raska...
NEB-raska...

Post autor: Damian92 » sob mar 16, 2013 21:41

Dzisiaj wyciągałem wiązkę granych siedzeń z passata i mam cały komplet do podłączenia, tylko jest kilka wolnych kabli które nie wiem gdzie podłączyć :)
I teraz mam pytanie gdzie się wpinać z resztą kabli, jeden z nich wchodził do kostki licznika, jeden niebieski był podłączony do "kępy" niebieskich i jeden gdzieś z okolic bezpieczników.
Teraz jaki kabel za co odpowiada ? Albo jakiś schemat podłączenia może ktoś posiada to bym był bardzo wdzięczny :)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » sob mar 16, 2013 21:50

Damian92 pisze:jeden z nich wchodził do kostki licznika
musisz go tam gdzieś podpiąć
Damian92 pisze:jeden niebieski był podłączony do "kępy" niebieskich
złącz go z niebieskim
Damian92 pisze:jeden gdzieś z okolic bezpieczników
ten musisz podłączyć do bezpieczników

Podaj dokładne kolory kabli chociaż...

Awatar użytkownika
Damian92
NEB-raska...
NEB-raska...

Post autor: Damian92 » sob mar 16, 2013 22:31

jutro postaram się o dokładne zdjęcia i kolory kabli. ORI było tak podłączone, ale sądzę że jest to mniej skomplikowane niż się wydaje i można się wpiąć gdzie indziej. Nie chciałbym rozbebeszać pół deski żeby podłączyć grzane stołki :)

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz mar 17, 2013 10:20

Damian92 pisze:ale sądzę że jest to mniej skomplikowane niż się wydaje i można się wpiąć gdzie indziej
można
gruby brązowy - masa
niebieski a raczej niebiesko/czarny - bezpiecznik 5 lub też np taki sam kolor - cienki kabel - wiązka climatronik
gruby czerowno/biały - dodatkowy bezpiecznik nr 44 (masz tam puste pole)
niebiesko/szary - do jakiegokolwiek niebiesko/szarego wtyczki np grzania tylnej szyby, radia itede

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
Damian92
NEB-raska...
NEB-raska...

Post autor: Damian92 » ndz mar 17, 2013 13:50

grg474, Dzięki kolego za rozjaśnienie trochę sprawy, ale kabli jest sporo więcej :)
Na zdjęciach są numerki i numerkami opiszę kolory :D

Wiązka od włączników,
1. Czerwony z białym paskiem (dość gruby) - to jest na pewno bezpiecznik, w skrzynce siedział 30A, tylko pytanie plus stały czy po stacyjce ?
2. Brązowy - to będzie masa PIN 6
3 i 6. Czarno brązowy PIN 5 w jeden i drugiej kostce od włączników
4 i 5 Siwy z niebieskim paskiem PIN 1 w jednej i w drugiej kostce od włączników

Obrazek Obrazek

Teraz kable które wychodzą z tej zielonej kostki co się wpina w okolice nóg pasażera.
7. Brązowy - masa ?
8. Czarny PIN 2
9. Zielony z brązowymi paskami PIN 3
10. Biało - żółty PIN 6
Obrazek Obrazek

No i wiązka z pod siedzeń
11. Biały z żółtymi paskami PIN 6
12. Czarny PIN 2
13. Zielony z brązowymi paskami PIN 3
I te były wpięte do kostki od sterownika poduch, ale kostki od poduch idą całkiem inną wiązką (kostka na dwa kable)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz mar 17, 2013 17:06

to sa jakieś jaja - numerację to sobie sam zrobiłeś czy też podajesz numery pinów kostki.
Po drugie instalacja grzania foteli w passacie nie posiada 14 pinowej

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz mar 17, 2013 17:12

Damian92 pisze:1. Czerwony z białym paskiem (dość gruby) - to jest na pewno bezpiecznik, w skrzynce siedział 30A, tylko pytanie plus stały czy po stacyjce ?
bezpiecznik nr 44 - stały plus
Damian92 pisze:2. Brązowy - to będzie masa PIN 6
masa
Damian92 pisze:3 i 6. Czarno brązowy PIN 5 w jeden i drugiej kostce od włączników
chyba czarno/czerwony... bezpiecznik nr 5 - plus po stacyjce
Damian92 pisze:4 i 5 Siwy z niebieskim paskiem PIN 1 w jednej i w drugiej kostce od włączników
podświetlenie - plus ze świateł, można podpiąć do kabla tego samego koloru w dowolnym włączniku, przełączniku - jak wyżej napisane

te mają być tak...a z resztą coś mi nie pasuje, podobnie jak Koledze grg474

w ogóle wczoraj pytałeś o trzy kable a dzisiaj taki sajgon...

Awatar użytkownika
Damian92
NEB-raska...
NEB-raska...

Post autor: Damian92 » ndz mar 17, 2013 17:40

Wczoraj już byłem po paru piwkach i nie pamiętałem dokładnie ile kabli. No ale jest tyle ile na zdjęciach widać.
To co z resztą kabli ? nie wiem dokładniejsze zdjęcia czy w ogóle ich nie podłączać bo już sam jestem zielony. Przeglądałem temat montażu grzania w mkIV i tam jakoś łatwiej to wyglądało, znacznie łatwiej.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz mar 17, 2013 18:15

bo wiązka nie z passata tylko z kosmosu - grzanie foteli przednich passata b65 nie ma takiej wtyczki 14 pinowej

Awatar użytkownika
Damian92
NEB-raska...
NEB-raska...

Post autor: Damian92 » ndz mar 17, 2013 18:21

Gdzie ty tu widzisz wtyczke 14 pinową ? :panna: Wystarczyć przeczytać 2 razy a nie bazgrać bez sensu, zauważ, że na zdjęciach jak i w poście są te same numerki. Sam oznaczyłem kable żeby łatwiej było ogarnąć który numer na zdjęciu pasuje do tego w poście :banghead:
Wiązka na bank z passata bo sam ją wczoraj wyciągałem. 3 wolne kable które są w części z pod siedzeń były wpięte do kostki od sterownika poduch, więc od czego one są ?
Przekaźniki są też jakieś potrzebne czy nie ?
Aha, żeby nie było niejasności, wiązka jest wyciągnięta w całości te kable o które pytam trzeba było odciąć bo inaczej nie oddzieliło by się od reszty wiązki tej co szła pod dechą.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz mar 17, 2013 19:12

Damian92 pisze:Gdzie ty tu widzisz wtyczke 14 pinową ?
napisałeś mi wiadomosć ze wszystkie piny opisałes - jest numeracja od do 14, następnie załączyłes zdjecia kostek z których jedna z kostek (słabo wykonana fotka bo po skosie - kostka ma minimum 10 pinów - takiej kostki nie ma pod fotelem w wiązce grzania foteli)
mówię o tym zdjęciu http://picturepush.com/public/12436095

a teraz wyjasnię - jeśli masz wiązke centralną to w niej np jest 20 kostek - które nie dotycza np grzania foteli pomimo że są w wiazce. Wycinajać coś z wiązki najpierw sie sprawdza do czego podążąją lub do czego były wpiete. Piny opisujemy zgodnie z ... numerami pinów na kostkach czyli np kostka włącznika pin 1 - kolor taki, Jak znasz ilosć pinów w kostce to podajesz T6/1 to pin wtyczki 6 pinowej. Zresztą w poradzie dotyczącej grzania foteli masz te piny opisane/narysowane

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz mar 17, 2013 19:25

http://picturepush.com/public/12436211 np masz tu 2 kostki które są wiązce kabiny i służą do podpięcia grzania foteli do fotela - są to kostki męskie - w poradzie masz 2 kostki 3pinowe które łączysz w taką 6 pinową i wpinasz do kostki w fotelu to ta jedna kostka na tej fotce żeńska. Teraz wracajac do tych kostek męskich - masz tam zajęte po 4 piny z czego 1 to gruby brązowy - masa dla maty, drugi brazow/czarny to masa dla czujnika nagrzania maty, niebiesko/biały to powrót z czujnika maty i żółto/czarny jeśli dobrze widzę to + z włącznika dla maty
Sorry że napisałem odpowiedź pod odpowiedzią ale ta wiadomość chyba rozwieje Twoje wątpliwości

Awatar użytkownika
Damian92
NEB-raska...
NEB-raska...

Post autor: Damian92 » pn mar 18, 2013 09:17

grg474 pisze:bo po skosie - kostka ma minimum 10 pinów - takiej kostki nie ma pod fotelem w wiązce grzania foteli)
mówię o tym zdjęciu http://picturepush.com/public/12436095" onclick="window.open(this.href);return false;
Ta kostka jak opisałem jest wpinana w okolice nóg pasażera do tej kostki (żeńskiej) która jest zamontowana właśnie w okolicach nóg pasażera (drugi koniec tej kostki to włączniki) i dopiero z niej wychodzą kable do foteli (2 męskie wtyczki na zdjęciu)
http://picturepush.com/public/12436211" onclick="window.open(this.href);return false;
grg474 pisze:a teraz wyjasnię - jeśli masz wiązke centralną to w niej np jest 20 kostek - które nie dotycza np grzania foteli pomimo że są w wiazce. Wycinajać coś z wiązki najpierw sie sprawdza do czego podążąją lub do czego były wpiete. Piny opisujemy zgodnie z ... numerami pinów na kostkach czyli np kostka włącznika pin 1 - kolor taki, Jak znasz ilosć pinów w kostce to podajesz T6/1 to pin wtyczki 6 pinowej. Zresztą w poradzie dotyczącej grzania foteli masz te piny opisane/narysowane
Przecież wiązka jest odzielona od całej reszty, a kable wiem gdzie wchodziły i już o tym pisałem. Z wiązki z pod siedzeń wchodziły 3 kable (oznaczone na zdjęciu numerami 11,12,13) do kostki od sterownika poduch. Te co od kostek od włączników łączyły się z resztą kabli o tym samym kolorze (numery na zdjęciach 2,3,4,5,6 - 1 była wpięta do bezpiecznika). Jedynie nie pamiętam dokładnie tych oznaczonych na zdjęciach numerami 7,8,9,10 z czego brązowy na pewno podpięty był do masy.
Co do oznaczeń pinów, przecież są napisane np.:
11. Biały z żółtymi paskami PIN 6
i na tym zdjęciu masz kabelek z numerkiem 11 : http://picturepush.com/public/12436181" onclick="window.open(this.href);return false; I teraz już wiesz który to pin w tej kostce co podłączasz do foteli (masz na tym zdjęciu : http://picturepush.com/public/12436211" onclick="window.open(this.href);return false;)
grg474 pisze: masz tam zajęte po 4 piny z czego 1 to gruby brązowy - masa dla maty, drugi brazow/czarny to masa dla czujnika nagrzania maty, niebiesko/biały to powrót z czujnika maty i żółto/czarny jeśli dobrze widzę to + z włącznika dla maty
No to te idą w ORI wiązce a co z tymi trzema co szły do sterownika poduch ? O tych : http://picturepush.com/public/12436181" onclick="window.open(this.href);return false;

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Kontakt:

Post autor: Qto » pn mar 18, 2013 09:38

Damian92 pisze:7. Brązowy - masa ?
masa do grzania fotela
Damian92 pisze:8. Czarny PIN 2