Niedziałające światło wsteczne
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Cześć jakiś czas temu zauważyłem że nie świeci mi światło wsteczne więc sprawdziłem żarówki wymieniłem na nowe, sprawdziłem bezpieczniki, i później już czujnik w skrzyni też działa i dalej nic (miałem zapalony zapłon) no i nie mam pomysłów co jeszcze mógłbym sprawdzić i naprawić
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
na czujniku w skrzyni jest wtyczka, czy po zwarciu pinów (włączony zapłon) światła świecą ??
Jak tak to winny czujnik, jego montaż lub problem w skrzyni.
Jak nie to czy na kabelku czarno/zielonym tej wtyczki jest +12V ?
Jak tak to winny czujnik, jego montaż lub problem w skrzyni.
Jak nie to czy na kabelku czarno/zielonym tej wtyczki jest +12V ?
na początek włącz zapłon i we wtyczce zdjętej z wyłącznika wstecznego połącz kawałkiem kabla te dwa piny , jeśli dalej nic nie będzie to musisz sprawdzić czy brakuje Ci masy do światła wstecznego czy plusa
Nie mostkowałem pinów, ale miałem wykręcony czujnik połączyłem go z klaksonem do akumulatora i po wciśnięciu tego czujnika klakson dawał sygnał
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
no to włącznik odpada... sprawdź to co napisałem wyżej
Masy raczej nie będzie brakowało, bo cała lampa ma jedną masę...światła wsteczne są w obydwu lampach więc dziwne aby dwóch mas brakowało i jedynie światła wstecznego by nie działały...
Masy raczej nie będzie brakowało, bo cała lampa ma jedną masę...światła wsteczne są w obydwu lampach więc dziwne aby dwóch mas brakowało i jedynie światła wstecznego by nie działały...
Ok dzięki za rady jak poradze sobie z tym napisze co było tego powodem
no z tą masą to sprawdziłbym jednak , masowana jest o ile pamiętam tylko lampa prawa , a potem do lewej kabelkami , te łączenia w lampach na zaciskane blachy nie raz dały mi popalić
Witam ponownie po dłuższym czasie wziąłem sie za szukanie problemu. Wziąłem miernik i mierzyłem na różne sposoby pokazywało że napięcie jest ale tak jakby brakowało masy np. wziąłem + (z wiązki z lamp) przyłożyłem do żarówki i drugim kablem z żarówki do jakieś śruby w klapie to żarówka świeciła a jak bezpośrednio z wiązki to już nie kombinacji było wiele tylko pytanie brzmi macie jakieś pomysły gdzie szukać tej masy ? dodam jeszcze że nie mostkowałem wtyczki do czujnika czy sprawdzić to też jeszcze ?
Po bardzo długim czasie oddałem auto do elektryka i po mimo tego co robiłem (po wyżej wypisane) okazało się że wszystkiemu był winny czujnik cofania.
odkopuję trochę temat, ale mam problem związany właśnie z tym czujnikiem.
Chodzi o to, że gniazdo w które wchodzi ta kostka jest pęknięte(nie wiem jakim cudem) jeśli włoże tam kostkę i trzymam światło jest.
Czy ja mogę to w jakiś sposób na stałe zamontować?
Jeśli nie to jakiej częsci szukać w sklepie żeby to naprawić, bo nie bardzo wiem jak to nazwać ;/
Chodzi o to, że gniazdo w które wchodzi ta kostka jest pęknięte(nie wiem jakim cudem) jeśli włoże tam kostkę i trzymam światło jest.
Czy ja mogę to w jakiś sposób na stałe zamontować?
Jeśli nie to jakiej częsci szukać w sklepie żeby to naprawić, bo nie bardzo wiem jak to nazwać ;/