Próba odbudowy układu elektrycznego w mk2 GTi PL

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Re: Próba odbudowy układu elektrycznego w mk2 GTi PL

Post autor: Lipek81 » ndz lut 17, 2013 20:30

Wygląda, jakby ktoś ściągnął peszle z instalacji, bo kolory kabli, tak, na pierwszy rzut oka - są zachowane. Jak chcesz, żeby to jakoś wyglądało ,to można owinąć kable taśm izolacyjną, tak, jak np. w golfie mk3. Jak chcesz, żeby było jak ori, to faktycznie najlepiej kupić wiązkę. Mam schematy do PL, ale do starszej wersji - ze starą skrzynką. Schematy różnią się numerami pinów przy gnieździe panelu bezpieczników i kilkoma szczegółami, opisałem to w FAQ dotyczącym swapu elektryki silników.
Zaraz podeślę schematy.

WujekKieł
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: WujekKieł » pn lut 18, 2013 01:34

Panowie wielkie dzięki. Niestety wasza pomoc nie do końca nam pomogła... Razem ze znajomym, który już kilkanaście lat w motoryzacji nie możemy dojść ze wszystkim do ładu. Potrzebne są mi zdjęcia komory silnikowej z Golfa z silnikiem PL... Inaczej chyba nie damy rady. Jeżeli macie kontakt do kogoś z takim silnikiem to bardzo bym prosił o informację jak mogę go znaleźć albo o to żeby poinformować go o moim problemie. :) Jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » pn lut 18, 2013 09:04

Ale co dokładnie chcesz wiedzieć - którędy idą kable? tak samo, jak we wszystkich mk2 - od strony cewki idą metalową rurą płynu chłodniczego, oraz od strony podłużnicy nad skrzynią biegów i też potem dochodzą do tej rury. Na tej rurze powinny być plastikowe spinki mocujące przewody. Zobacz sobie zdjęcia jakiegokolwiek silnika 1.6 lub 1.8 nie koniecznie 16V - może być 8V - na 8V nawet dokładniej widać, którędy idą przewody.

WujekKieł
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: WujekKieł » wt lut 19, 2013 00:02

Gdzie je podłączyć bo z schematów nie mogę dojść. Mam nawet oprócz Twoich schematów, książkę Bentleya z ameryki o Golfie GTI I Jett-cie GL, GLI i nie mogę jakoś trafić. Już wiem że ktoś w nim pozmieniał kilka rzeczy, zaznaczę że nie wiem po co, i teraz trochę ciężej dojść co i jak... Więc bardzo proszę o kontakt z kimś kto ma PL-a.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt lut 19, 2013 09:00

Którego kabla nie wiesz gdzie podłączyć?

WujekKieł
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: WujekKieł » wt lut 19, 2013 23:40

Tych z czujników jak na zdjęciach.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » śr lut 20, 2013 00:41

Przecież kable z czujników na zdjęciach są podłączone... Wtyczki w większości przypadków pasują tylko do odpowiedniego elementu. Można sugerować się też długościami przewodów. Jeżeli obok siebie są dwa elementy, do których można wpiąć dwie wtyczki będące niedaleko nich, to należy się kierować kolorami wtyczek i tych elementów.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”