Kontrolki wariują.

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Karol VW
Nowicjusz
Nowicjusz

Kontrolki wariują.

Post autor: Karol VW » wt gru 18, 2012 11:25

Witam mam golfa IV bez tego dużego wyświetlacza w zegarze tylko z kontrolkami i mam takie oto problemy.

1. kontrolka od oleju - kiedyś jechałem zapaliła się bo był niski stan oleju dojechałem do domu dolałem olej sprawdzam jest w normie a lampka nadal się pali na pomarańczowo;/ (tak od 4 miesięcy) nie wiem co z tym zrobić;/

2. migająca spirala - od jakiegoś miesiąca miga mi spirala co jakiś czas domyślam się, że to od świec ale pali dobrze więc nie wiem o co chodzi.

3. ESP - czasem jak odpalę się nie świeci czasem się zapali i wtedy nie działa ESP nawet wciskanie przycisku ESP nic nie daje trzeba parę razy go zgasić i zapalić(auto) i gaśnie i wtedy przycisk od ESP działa można włączać i wyłączać do woli. Czasem zapala się po 2 min jazdy czasem się nie zapali przez 3h nie wiem o co chodzi. słyszałem, że pomaga zdjęcie kół i założenie ale to nic nie dało.

PS: Spirala i ESP zaczęły świecić w tym samym czasie mniej więcej czy może to być wina jakiejś wiązki kabli?? jak tak to gdzie ona idzie?

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Kontrolki wariują.

Post autor: marcin7x5 » wt gru 18, 2012 12:38

Podepnij autko pod kompa i odczytaj błedy. Własnie dlatego zapalila się kontrolka ze spirala,że komp wyłapał jakis bład. Byc może to własnie od czujnika leju w misce olejowej - stąd palenie się kontrolki oleju na żółto. Poczytaj na forum jest to opisane.

Karol VW
Nowicjusz
Nowicjusz

Kontrolki wariują.

Post autor: Karol VW » wt gru 18, 2012 15:30

Nie mam kabla;/ Ale mogę kupić tylko jaki?? jak możesz to podaj link do tematu forum;)

Awatar użytkownika
luki3485
Mały gagatek
Mały gagatek

Kontrolki wariują.

Post autor: luki3485 » wt gru 18, 2012 16:55

Proszę tematów pełno http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=264744.A" onclick="window.open(this.href);return false; tu interfejs http://allegro.pl/listing.php/search?sg ... erfejs+vag" onclick="window.open(this.href);return false; :smoke:

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Kontrolki wariują.

Post autor: Qto » wt gru 18, 2012 18:11

1. Jeżeli poziom jest w normie to na razie się nie przejmuj...poczekaj do wymiany oleju. U mnie też kiedyś świeciła pomimo że poziom w normie...już chciałem zmieniać czujnik, ale po zmianie oleju kontrolka już się nie zapaliła... tzn dopiero w przypadku niskiego stanu oleju.
2. Sprawdź czy światła stopu działają, jak tak to podłącz auto pod kompa
3. Można spróbować kalibracji czujnika ESP - opisywane na forum. Jeżeli nie pomoże to będzie ciężko znaleźć usterkę...bo błąd nie zapisuje się w sterowniku.

Karol VW
Nowicjusz
Nowicjusz

Kontrolki wariują.

Post autor: Karol VW » wt gru 18, 2012 21:00

Co do ESP możliwe jest, że coś się zabrudziło i dlatego wariuje?? może wezmę go na kanał i kercherem wymyje przy tarczach

Od 2 tg nic się nie pali no oprócz oleju. ESP działa prawidłowo a spirala się nie świeci chyba gdzieś po prostu dostała się wilgoć ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”