1.6 TKL- Brak mocy , Problemy z odpaleniem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam mam problem z silnikiem 1.6 TKL 101 KM są dni gdzie auto ma moc normalnie jezdzi jest wszystko ok a są dni gdzie ejst katastrofa , co zauwazyłem ... jeśli auto muli , szarpie brak mocy , problem z odpaleniem , gasze silnik , odłączam wtyczkę koloru szarego od czujnika na wale . krece rozrusznikiem , zakładam wtyczkę i chwilę pokrece auto odpala , zakrztusi się na paczątku dużo szarego dymu -ale zaraz przestaje - i moc powraca jak powinna być i wszystkie problemy chwilowo ustają ....
co o tym sądzicie?
Możliwe ze ten czujnik na wale chwilowo sie jakoś przywiesza? Przy tych objawach również jest błąd sondy lambda ....
co o tym sądzicie?
Możliwe ze ten czujnik na wale chwilowo sie jakoś przywiesza? Przy tych objawach również jest błąd sondy lambda ....
Bardzo możliwe. Równie dobrze może byc coś z wiązką elektryczna od tego czujnika.pona-91 pisze:Możliwe ze ten czujnik na wale chwilowo sie jakoś przywiesza?
Dobra dzięki , to będe szukał tam przyczyny , i moje obserwacje ( na właczonym silniku) to tak :
jeśli odepnę czujnik na wałku rozrządu - silnik chodzi / czujnik na wale wpięty
jeśli odepnę cznik na wale - silnik gaśnie / czujnik na wałku wpięty
czy tak powinno być ? że jeśli odepnę czujnik wałka rozrządu bierze sygnał z czujnika na wale ?
czy powinien zgasnąć? tak jak przy odpięciu czujnika na wale...
jeśli odepnę czujnik na wałku rozrządu - silnik chodzi / czujnik na wale wpięty
jeśli odepnę cznik na wale - silnik gaśnie / czujnik na wałku wpięty
czy tak powinno być ? że jeśli odepnę czujnik wałka rozrządu bierze sygnał z czujnika na wale ?
czy powinien zgasnąć? tak jak przy odpięciu czujnika na wale...
dobra to jasne , sprawdzę przeowdy jeszcze jutro na tym czujniku na wale , słyszalem że właśnie czesto padają te czujniki w AKL .
Skoro prawdopodobnie padł czujnik na tym wale , to możliwe że dlatego również wyskoczył błąd sondy lambda - uszkodzenie?
Dzięki chłopaki za pomoc i prosiłbym w miarę możliwości o jeszcze aby rozwiązać ten nieszczęsny problem .
Skoro prawdopodobnie padł czujnik na tym wale , to możliwe że dlatego również wyskoczył błąd sondy lambda - uszkodzenie?
Dzięki chłopaki za pomoc i prosiłbym w miarę możliwości o jeszcze aby rozwiązać ten nieszczęsny problem .
Raczej nie. Bład sondy to bład związany z układem ssącym, wydechowym lub ew zwarciem do plusa lub masy.pona-91 pisze:Skoro prawdopodobnie padł czujnik na tym wale , to możliwe że dlatego również wyskoczył błąd sondy lambda - uszkodzenie?
Re: 1.6 TKL- Brak mocy , Problemy z odpaleniem
Chyba mam i wiem co to:)
Potencjometr przepustnicy - da sie go jakoś wyczyścić ?
Czy jeśli jest walnięty może pokazać błąd lambda?
Jeśli odepnę wtyczkę auto nie trzyma obrotów , ale za to ma moc tak jak powinno mieć a jak wepnę spowrotem jest mułowate i nie chce jechać i nieraz problemy z odpaleniem ....
Czy prawidłowa diagnoza?
Potencjometr przepustnicy - da sie go jakoś wyczyścić ?
Czy jeśli jest walnięty może pokazać błąd lambda?
Jeśli odepnę wtyczkę auto nie trzyma obrotów , ale za to ma moc tak jak powinno mieć a jak wepnę spowrotem jest mułowate i nie chce jechać i nieraz problemy z odpaleniem ....
Czy prawidłowa diagnoza?