przepływomierz powietrza 2,0 8v gti
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam
nie jestem elektrykiem sorry za nie fachowy opis:
mam taki problem przypadkowo zrobiłem zwarcie na kablu do przepływomierza (przepływomierz był odłączony od kostki) gdy kable się zwarły lekko zaiskrzyło, silnik zgasł od tego momentu jak się silnik zagrzeje to na wolnych obrotach gaśnie (problematyczne szczególnie na skrzyżowaniach- muszę ciągle gazować) dodam że jak teraz połącze te kable to już wogóle nie iskrzy.byłem u mechanika po podłączeniu do kompa stwierdził że to przeplywomierz i prawdopodobnie czujnik halla. czujnik halla wymieniłem na używke i dalej bez zmian.przepływomierza nie wymieniam bo jeśli nie ma żadnego napięcia na kablach to i tak to nic nie da. proszę o info co to może być czy to uszkodzony komputer czy jakiś bezpiecznik albo przekaźnik. z góry dzięki za info. pozdro
nie jestem elektrykiem sorry za nie fachowy opis:
mam taki problem przypadkowo zrobiłem zwarcie na kablu do przepływomierza (przepływomierz był odłączony od kostki) gdy kable się zwarły lekko zaiskrzyło, silnik zgasł od tego momentu jak się silnik zagrzeje to na wolnych obrotach gaśnie (problematyczne szczególnie na skrzyżowaniach- muszę ciągle gazować) dodam że jak teraz połącze te kable to już wogóle nie iskrzy.byłem u mechanika po podłączeniu do kompa stwierdził że to przeplywomierz i prawdopodobnie czujnik halla. czujnik halla wymieniłem na używke i dalej bez zmian.przepływomierza nie wymieniam bo jeśli nie ma żadnego napięcia na kablach to i tak to nic nie da. proszę o info co to może być czy to uszkodzony komputer czy jakiś bezpiecznik albo przekaźnik. z góry dzięki za info. pozdro
ale jaki silnik agg. 2e, ady ??? więcej danych
Jadę powoli... Ale przed Tobą :D
nie do końca. miernik masy powietrza jest zasilany przez przekaźnik sterownika silnikiem, pomiędzy zaciskami 2 i 3 od strony wiązki powinno być co najmniej 11V (po zapłonie)
poszukaj na forum który to przekaźnik i posprawdzaj wiązkę silnika i bezpieczniki
poszukaj na forum który to przekaźnik i posprawdzaj wiązkę silnika i bezpieczniki
Jadę powoli... Ale przed Tobą :D
- Paweł Marek
- V.I.P.
Mierz napięcie między stykiem 3 a masą pojazdu, ma być jak w aku. Jeśli będzie ok. to pozostałe dwa kable masowy i sterujący lecą bezpośrednio do sterownika silnika. Niestety mogłeś go upalić.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Re: przepływomierz powietrza 2,0 8v gti
sorry że tak długo. sprawdziłem 3 pin na zapalonym silniku i okazało się że jest napięcie (mase wziąłem z silnika).czy to oznacza że sterownik uszkodzony?czy może coś innego.
- CHLASTA92
- Mały gagatek
Posprawdzaj miernikiem przejścia między kostką od przepływki a kompem i wtedy będziesz znać odpowiedz
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6128422" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 2#p6128422" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: przepływomierz powietrza 2,0 8v gti
wczoraj dobrałem sie do kompa,ale dla mnie to czarna magia (za dużo kabli)więc wyciągłem kompa i rozkręciłem go na pierwszy rzut okiem ok.ale później patrze a tu na płytce w jednym miejscu tak jak by nadpalona ścieżka no to poprosiłem brachola (mechanika)który mi to polutował no i odpaliłem zagrzał się do włączenia wentylatora i ku mojemu zdziwieniu nie zgasł ani razu. Teraz jeszcze pojade na kompa do gościa bo ta przepływka chyba jest walnięta bo jak mu lekko przygazuje to go tak przydławi a świece i kopułka i palec są nowe no i po wyżej pięciu tyś go odcina a zawsze szedł do czerwonego pola.Dzięki wielkie za pomoc bo bez waszych wskazówek to bym se nie poradził na pewno. Pozdrawiam Karol.
- Paweł Marek
- V.I.P.
karol1983, wskazuje na czujnik halla, źle włożony aparat zapłonowy albo wsadziłeś aparat od starszych silników, z 4 przerwami na wirującej przesłonie
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.