Pobór prądu na postoju przez auto - jaki macie ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam.
Mam wrażenie że ostatnio auto za dużo bierze na postoju. Auto gołe - odłączone radio, alarm, centralny, wszystko co się da a auto pobiera 8,7 mA. Niby niewiele, ale wcześniej tego nie było.
Jak to wygląda u was ? Ile pobierają wasze auta.
PS-Ile pobierają prądu uniwersalne alarmy - jesli może ktoś sprawdzić będę wdzięczny.
Mam wrażenie że ostatnio auto za dużo bierze na postoju. Auto gołe - odłączone radio, alarm, centralny, wszystko co się da a auto pobiera 8,7 mA. Niby niewiele, ale wcześniej tego nie było.
Jak to wygląda u was ? Ile pobierają wasze auta.
PS-Ile pobierają prądu uniwersalne alarmy - jesli może ktoś sprawdzić będę wdzięczny.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
W mk2 to samo mniej więcej, I to jest ok - w końcu zegarek musi jakoś chodzić.
Odp: Pobór prądu na postoju przez auto - jaki macie ?
Jak najbardziej normalny pobor, przy 50-100-200 to jest juz cos nie tak, do okolo 20 mA nie ma co sie przejmowac....
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Tak się zastanawiam - skoro alarm odłączony, zegarek odłączony.... Jeszcze sterownik silnika bierze trochę na podtrzymanie pamięci i może jakiś przekaźnik - np. ten od wycieraczek bo on tez pamięta, jaki ma być odsęp czasowy (przekaźnik 99).
Mi auto z alarmem w stanie czuwania i centralnym pobiera równo 22 mA. Laguna znajomka pobiera 290...
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
290mA to zdecydowanie za dużo - to jest prawie 0,3A - czyli przy 12V to jest 4W - to tak, jakby jedna z żarówek od świateł postojowych cały czas się świeciła.
Re: Pobór prądu na postoju przez auto - jaki macie ?
nie dość że aku dostaje po tyłku to teraz taka pora że wyjdą mu problemy z odpalaniem (chyba że garażuje), albo całkowicie będzie mu rozładowywało akuLipek81 pisze:290mA to zdecydowanie za dużo - to jest prawie 0,3A - czyli przy 12V to jest 4W - to tak, jakby jedna z żarówek od świateł postojowych cały czas się świeciła.
- grandi
- Lord GTI
- Auto: Octavia
- Silnik: AQY
Odepnij kabel + miedzy rozrusznikiem a aku jako takowy posiadasz i wtedy zobacz wtedy , ewentualnie wyjmuj każdy bezpiecznik i sprawdzaj , odłącz radio
...wiesz co jest szykiem , jeździć klasykiem a nie plastikiem...
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Temat o moim golfie viewtopic.php?f=87&t=519932" onclick="window.open(this.href);return false;
Tak jak pisałem, sprawdzałem gołe auto - bez radia i wszystkiego co montowałem (alarmy, centralny), bez licznika i innych rzeczy - pobór równy 8 mA.
Btw a jak się sprawdza pobór prądu? Pomóżcie laikowi i go oświećcie.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
bednargl, https://www.google.pl/search?hl=pl&as_q ... as_rights=" onclick="window.open(this.href);return false;
dodam ze swojego doświadczenia że do pomiaru odpinaj klemę z podpiętym miernikiem
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Do tego załątw sobie miernik nieco lepszej jakości, bo te tanie pokazuję często bzdury.