Kontrola zapięcia pasów pasażera Golf V.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wszystko było ok. Od pewnego czasu nie mam sygnalizacji zapięcia pasów przez pasażera. W trakcie jazdy samoczynnie włącza się pokazując na zegarze kontrolkę i aktywuje się sygnał dźwiękowy. Potem znowu ginie. Tak jakby coś nie łączyło. Wyczytałem na forum trochę na ten temat. Mata powinna być sprawna. Może nie łączy jakaś kostka, tylko gdzie jej szukać? Proszę Państwa o rady jak się do tego zabrać. Od czego zacząć? Serdecznie pozdrawiam.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Czemu uwazasz ze mata jest sprawna?
Lampka sama sie zapala jak ktos siedzi i ma zapiete pasy czy jak nikogo nie ma na fotelu.
Bo jezeli zapala sie jak nikogo nie ma to wyglada na problem z mata, jezeli wtedy kiedy ktos siedzi to problem z czujnikiem od zapiecia pasa.
Lampka sama sie zapala jak ktos siedzi i ma zapiete pasy czy jak nikogo nie ma na fotelu.
Bo jezeli zapala sie jak nikogo nie ma to wyglada na problem z mata, jezeli wtedy kiedy ktos siedzi to problem z czujnikiem od zapiecia pasa.
Przepraszam nie precyzyjnie się wyraziłem. Pasażer zajął miejsce. Tylko ja zapinam pasy i wszystko gaśnie. Po jakimś czasie włącza się sygnalizacja dotycząca pasażera. Potem znowu ginie i tak dalej. Więc pomyślałem że gdzieś nie łączy tylko gdzie?
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Wiec wyglada to na mate.
W VCDSie powinno byc widac czy fotel jest zajety.
W VCDSie powinno byc widac czy fotel jest zajety.
Ale czy nie warto sprawdzić połączenia elektrycznego na kostce? Proszę o napisanie co to jest VCDS.
VCDS - kabel + program diagnostyczny
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR
, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR

- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
problem może być w kostce pod fotelem, w czujniku obciążenia lub w "wtyczce" gdzie się wpina klamrę haka, najlepiej dezaktywować VCDS-em to w cholerę, są liczniki gdzie można ustawić sam gong na 6 dźwięków przypominających i bez względu czy pasy zapniemy czy nie dźwięk się wyłącza