kontrolka paliwa przy wskaźniku

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

dante666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dante666 » pn paź 22, 2012 19:05

witam,
VW Jetta V 2008 1,9 tdi

Problem: nie świeci mi kontrolka rezerwy przy wskaźniku paliwa (taka okrągła, żółta)

Generalnie wskaźnik paliwa działa, gdy dojdzie do czerwonych kresek włącza się rezerwa "komputerowa" - pojawia się żółty dystrybutor tam gdzie reszta kontrolek - ale nie zapala mi się ta żółta kontrolka przy wskaźniku z poziomem paliwa.
- I nie wiem czy ona się nie zapala bo jeszcze jest paliwo
- Czy po prostu się przepaliła
- Czy jest coś źle ustawione - jak kupowałem samochód to miał mało paliwa i świeciły się obie rezerwy (komputerowa i ta kontrolka) i w między czasie pojechałem do ASO i mam wrażenie że od tego czasu tego nie ma (albo nie zwróciłem uwagi)
- Może ktoś wie jakie są kryteria zapalania się tych alarmów

taka mała upierdliwość, a nie będę jej doświadczalnie sprawdzał bo nie widzi mi się zatrzymanie/zapowietrzenie gdzieś w trakcie jazdy...

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Pablo Corrado
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pablo Corrado » pn paź 22, 2012 21:49

Tam nie ma kontrolki. Nie będzie nic świecić.
Rzeczywiście pod światło widać tam "coś", ale to nie lampka.

Scirocco II 1,6 / Scirocco II 1,8 / Corrado G60 / Corrado 2,0 16V / Golf IV 2,0 / Golf IV GTI / Passat B5FL 1,8T / Golf V 1,4 i 1,6
Sprzedam:
-Uszczelkę głowicy 1,8 T 20V (AGU i innych) GOETZE.
-NOWĄ przepustnicę do 1,4 TSI i innych 03C 133 062S.

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Post autor: doggie » wt paź 23, 2012 07:36

kontrolka rezerwy paliwa jest na dużym wyświetlaczu MFA z dużym FIS jesli się go ma lub w górnym kwadracie nad małym wyświetlaczem 1/2 FIS no i potwierdzam to co napisał Pablo Corrado,

dante666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dante666 » wt paź 23, 2012 20:03

dzięki za odpowiedź. Czyli szukam dziury w całym. Oczywiście mówiąc rezerwa "komputerowa" miałem na myśli tę kontrolkę w prawym górnym rogu wyświetlacza.
Jednak naprawdę ta kontrolka przy wskaźniku nie miała prawa się świecić? Bo jeszcze do wczoraj byłem w 100% pewien że się świeciła, a ASO coś popsuło (ewentualnie zresetowało jakiś soft czy coś). kurde w sumie dziwna akcja... żeby nie było to byłem trzeźwy :)

Awatar użytkownika
doggie
V.I.P.
V.I.P.
Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
Silnik: TSI

Re: kontrolka paliwa przy wskaźniku

Post autor: doggie » wt paź 23, 2012 22:06

dante666 pisze:
Jednak naprawdę ta kontrolka przy wskaźniku nie miała prawa się świecić?

ile razy musisz mieć napisaną odpowiedź w temacie? :bajer:

dante666
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: dante666 » śr paź 24, 2012 16:50

wystarczy raz, tylko wiem co widziałem. Postawiłem to pytanie po raz drugi ale raczej czysto retorycznie bo jak sam zauważyłeś głupio po dwóch takich samych odpowiedziach ponawiać pytanie :) . Szczerze mówiąc miałem cichą nadzieję że jest to związane z jakimś ustawieniem software'owym ale skoro we dwóch mówicie że nie ma takiej opcji żeby to świeciło to aż strach pomyśleć dlaczego świeciło :) w sumie temat wyczerpany. dzięki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”