witam chcialem wymienic maty grzejne poniewz na VAG wyskakuja bledy
00943 - Heated Exterior Mirror: Driver Side (Z4)
35-00 - -
00944 - Heated Exterior Mirror: Passenger Side (Z5)
35-00 - -
czy mogą one wyskakiwać jak nie mam włożonego bezpiecznika ? Bo najpierw zanim wymienię maty chciałem sprawdzić bezpiecznik i z tego co piszą tutaj w opisie bezpieczników są to numer 26 -20A od szyby ogrzewania i tylnej szyby. Ja go tam mama i jest ok czy to znaczy ze maty?
na rysunkach w aucie bezpiecznik pod nr 1 miał rysunek lusterka podgrzewanego ( nie mam tam bezpiecznika pod numerem 1 ) ale w opisie piszą ze to od spryskiwaczy podgrzewania ;> ( tutaj nie mam bezpiecznika) czy możliwe ze opis jest źle i muszę mieć mini bezpiecznik 10A nr 1 czy rzeczywiście jak mam bezpiecznik 20A włożony w nr 26 i są błędy to na pewno maty są źle;>
nr bezpiecznika - ogrzewanie lusterka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zobacz czy tylna szyba grzeje, jeśli tak to maty zapewne są do wymiany, albo możesz jeszcze sprawdzić rezystancję mat, jeśli jest bardzo duża to oznacza, że trzeba je wymienić. U mnie nowa mata miała rezystancję ok 18ohm.
według tego opisu http://forum.vw-passat.pl/threads/4875- ... grzewczych" onclick="window.open(this.href);return false; opór ma być około 12 ohmow wiec pewnie masz dobry.
"Teraz możemy sprawdzić rezystancje grzałki która powinna być ok. 12 Ω jeżeli jest wyższa tzn. że do wymiany (u mnie była 2 kΩ)" to cytat z foto porady.
z tylna szyba będą problemy ponieważ: kiedyś naprawiałem kable do ogrzewania w przelotkach i je połączyłem myślę ze dobrze ale przy mierzeniu miernikiem czy po szybie idzie napięcie dotknąłem karoserii i poszły iskierki. Musze sprawdzić czy włącznik działa do ogrzewania szyby czy coś się nie przepaliło i muszę kupić nowy włącznik. Nie wiem tylko jak za to się zabrać ( jakoś miernikiem sprawdzić kabel np parę cm za włącznikiem? i który dokładnie.
Bezpiecznik nr 26 jest na miejscu i nie przepalony.
Bezpiecznik nr 1 podobno jest od spryskiwaczy dysz podgrzewania ale i tak jest ok.
"Teraz możemy sprawdzić rezystancje grzałki która powinna być ok. 12 Ω jeżeli jest wyższa tzn. że do wymiany (u mnie była 2 kΩ)" to cytat z foto porady.
z tylna szyba będą problemy ponieważ: kiedyś naprawiałem kable do ogrzewania w przelotkach i je połączyłem myślę ze dobrze ale przy mierzeniu miernikiem czy po szybie idzie napięcie dotknąłem karoserii i poszły iskierki. Musze sprawdzić czy włącznik działa do ogrzewania szyby czy coś się nie przepaliło i muszę kupić nowy włącznik. Nie wiem tylko jak za to się zabrać ( jakoś miernikiem sprawdzić kabel np parę cm za włącznikiem? i który dokładnie.
Bezpiecznik nr 26 jest na miejscu i nie przepalony.
Bezpiecznik nr 1 podobno jest od spryskiwaczy dysz podgrzewania ale i tak jest ok.
Wypnij włącznik z deski i próbówką sprawdź na dwóch grubych kablach czy jest prąd.
a mozna miernikiem ? bo nie mam tej zarowki z kablami "wlasnej roboty" a zakupilem miernik
Tak, chodzi o to aby sprawdzić czy napięcie dochodzi do włącznika i po wciśnięciu wychodzi.