Po deszczu zwarcie

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

rafalchomicki
Nowicjusz
Nowicjusz

Po deszczu zwarcie

Post autor: rafalchomicki » pt wrz 21, 2012 06:51

Hej.

Wczoraj, gdy padał trochę deszcz, chciałem wymienić czujnik światła wstecznego przy skrzyni biegów. Oczywiście otworzyłem machę i okazało się, iż nie wszystko jest tam szczelne... Otóż z prawej strony była dziura, gdzie woda z deszczu znalazła sobie miejsce na miły i spokojny odpływ. Okazało się, że zalała nieco skrzynkę na bezpieczniki. Samochód nie chce mi odpalić. W ogóle rozrusznik się nie uruchamia. Gdy daję na zapłon to słychać jak z elektrowni(tak jakby było zwarcie).
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Bezpieczniki spr. Wszystkie są ok.
Próbowałem tam podsuszyć jakoś, ale bez efektów.
Liczę na rychłą odpowiedź:)
Pozdr.

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Po deszczu zwarcie

Post autor: mssg1 » pt wrz 21, 2012 13:07

Spróbuj to dobrze wysuszyć. Teraz będzie ciężko bo słońce już tak nie grzeje. Podnieś maskę i w stronę słonka ;D Wspomóż ten proces dmuchaniem z kompresora tylko nie za mocno aby silnik nie przewędrował na tył ;D Jak konkretnie wydmuchasz i wysuszysz daj znać czy ciągle Twoje auto zachowuje się jak elektrownia ;D

" onclick="window.open(this.href);return false;

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC
Yamashka R6 :]

rafalchomicki
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Po deszczu zwarcie

Post autor: rafalchomicki » pt wrz 21, 2012 23:23

mssg1 pisze: " onclick="window.open(this.href);return false;
myslałem, że to mój filmik z odpalania golfa, coś podobnego. Myślałem, że dzisiejsze słoneczko trochę pomoże. Ale niestety się pomyliłem. Ogólnie jest tak, iż w samochodach nie wolno maski otwierać podczas deszczu? W żadnym? Jeśli chodzi o mnie to dopiero mój pierwszy taki samochód i dopiero się uczę. Dzięki za wszystkie rady i sugestie. Otwarty jestem na nowe

rafalchomicki
Nowicjusz
Nowicjusz

Po deszczu zwarcie

Post autor: rafalchomicki » sob wrz 22, 2012 11:36

Jakaś wskazówka się pojawiłą. Otóż. Gdy wyvciągnę przekaźnik:
http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/vw ... -golf-mk2/
R12 nie ma tego zwarcia. Po włożeniu go jest. I tak w kółko. Próbowałem tam podsuszyć, ale bez efektów. Możliwe, że ten przekaźnik poszedł? Tzn spalił się? TO JEST PRZEKAŹNIK ŚWIEC ŻAROWYCH. TAk jest na nim napisane.

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » sob wrz 22, 2012 21:21

Niekoniecznie przekaźnik. Sprawdź świece żarowe i okablowanie. Tam też może być zwarcie. Przełącznik po prostu załącza układ i prąd płynie - wszędzie a nie tylko przez przełącznik.

VW Bora, 1.9 TDI, 2004 rok, 101 KM, silnik w wersji ATD, automat, 5-biegowy TIP-TRONIC

rafalchomicki
Nowicjusz
Nowicjusz

Po deszczu zwarcie

Post autor: rafalchomicki » sob wrz 22, 2012 22:43

Ogólnie dodam, że nie działa też rozrusznik, w ogóle się nic nie kręci... więc ta wyżej sugestia nie za dużo pomoże?

rafalchomicki
Nowicjusz
Nowicjusz

Po deszczu zwarcie

Post autor: rafalchomicki » ndz wrz 23, 2012 08:44

Chciałbym jeszcze dodać, że podczas dawania zapłonu iskry pojawiają się w skrzynce z bezpiecznikami właśnie w miejscu gdzie jest przekaźnik od świec żarowych. Proszę o szybką odpowiedź i jakieś sugestie, gdyż zalezy mi na czasie.

Awatar użytkownika
mssg1
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: mssg1 » ndz wrz 23, 2012 09:28

Używaj opcji edytuj jak chcesz wzbogacić swoją wcześniejszą wypowiedź :] Zwiększysz przejrzystość forum i zaoszczędzisz pracy moderatorom :)

No, że rozrusznik nie kręci to nowość :/ Jeśli mocno było zalane i odpalałeś autko, płynął prąd itp. no to mogło się więcej elementów zewrzeć i poprzepalać :( Tak na szybko to polecam podjechać do elektromechanika i/lub jak masz VAG-a to się wpiąć i sczytać błędy. Tak to gdybamy i wróżymy po objawach. Jakiekolwiek iskry z układu elektrycznego a zwłaszcza ze skrzynki bezpieczników, która jak sama nazwa wskazuje ma spełniać funkcję zabezpieczające to mega zły objaw. Żeby nic więcej nie uszkodzić proponuję na wyłączonym silniku spróbować sczytać VAG-iem błędy, choć i tak powinieneś to zrobić na włączonym. Chociaż na bezrybiu ... ;]

A jak suszyłeś skrzynkę ? Wyjąłeś bezpieczniki z gniazd przed suszeniem ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”