Światła mijania

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

KoXiaZ
Nowicjusz
Nowicjusz

Światła mijania

Post autor: KoXiaZ » śr wrz 19, 2012 17:11

Witam jestem tutaj nowy nie mam pojęcia czy wybrałem dobry dział..
Mój problem to lewy reflektor(kierowca), a mianowicie dziś na przeglądzie próbował go nastawić i po chwili doszedł do wniosku, że się nie da jest po prostu za nisko i brakuje regulacji. Moje pytanie to czy jest jakiś sposób na samodzielną naprawę czy konieczny zakup nowego ? :D

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Światła mijania

Post autor: Zico63b » śr wrz 19, 2012 18:53

Jeśli samochód nie miał przygód (kolizje), reflektor jest fabryczny a przynajmniej ma homologację i żarówka jest też prawidłowa - musi dać się ustawić. Albo gościowi sie nie chciało, albo może wyskoczył z jednego z mocowań (czy nie "lata" przy delikatnym nim ruszaniu?).

KoXiaZ
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Światła mijania

Post autor: KoXiaZ » śr wrz 19, 2012 19:37

Poprzedni właściciel miał przygodę właśnie w ten bok :D reflektor wygląda na oryginalny ma oznaczenia podobne do drugiego aczkolwiek mógł być wymieniany ma trochę inny odcień szkła. Nie rusza się w obudowie, a regulował go przy mnie i widziałem, że już skala regulacji mu się skończyła. Możliwe jest, że reflektor po uderzeniu jest po prostu krzywo zamocowany na skutek jakichś zniekształceń po kolizji :D?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Światła mijania

Post autor: Zico63b » śr wrz 19, 2012 19:52

Naturalnie - niestety....
Tzw. "blacharze" robią tylko w takim zakresie by (po Śląsku) "z pola" było O.K. Takimi "drobiazgami" jak w wypadku Kolegi już się nie przejmują.
Jeśli ma Kolega zaufanego znajomego by to spróbować - warto podjechać. W ostateczności sam Kolega, badając to nawet na ścianie bloku, może spróbować coś na spokojnie popatrzeć - może brakuje nie za dużo.
Tak na marginesie, sąsiad przyjechał z Seicento, lampy miały być tam elektrycznie regulowane, były wężykiem z płynem i to poprzecieranym (czyli już bez płynu). Po ROZPOZNANIU (to najważniejsze!) sytuacji, kilka podkładek i gwintownik rozwiązały sprawę - co prawda nadal nie reguluje się z kabiny, ale w zakresie się trzyma.
Morał z tego taki, że wiele z usterek można usunąć/pokonać po starannych oględzinach. Może nie będzie jak w "ori", ale nie będzie ślepić albo "grzać asfalt" :hmm: .

KoXiaZ
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Światła mijania

Post autor: KoXiaZ » czw wrz 20, 2012 18:57

Już mam nawet pomysł na to :) Mam zamiar rozwiercić górne zaczepy tak żeby zrobił się w nich suwak i po prostu cofnę górę reflektora do silnika tylko jak znajdę chwilę czasu zajmę się tym:) Wielkie dzięki za pomoc :)

ADSTING
Nowicjusz
Nowicjusz

Światła mijania

Post autor: ADSTING » wt paź 09, 2012 19:01

Mam pytanie w temacie świateł mijania w MkIII 1,9D 3D jak jest zimno na dworze po przekręceniu pokrętła w pozycję ŚM(światła mijania) palą się tylko postojówki dopiero jak mrygnę długimi przy kierownicy zapalają się ŚM.Nie wiem gdzie szukać przyczyny czy we włączniku czy w przekaźniku(a właściwie gdzie on się znajduje i jaki jest jego numer) Proszę o pomoc. Pozdrawiam. :?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Światła mijania

Post autor: Zico63b » wt paź 09, 2012 23:22

Raczej przełącznik pod kierownicą. Przekaźnika (przekaźników) świateł fabrycznie w Golfie nie ma.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”