czujnik poziomu paliwa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
czujnik poziomu paliwa
Jak się fachowo (w sklepie) nazywa ten biały element (potencjometr) odpowiedzialny za zmianę rezystancji w przypadku zmiany położenia pływaka? Poszukuje takiego czegoś.

-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
czujnik poziomu paliwa
Nie kupisz tego elelmentu osobno - tylko caly plywak chyba ze bedziesz w uzywkach szukal.
- Paweł Marek
- V.I.P.
czujnik poziomu paliwa
Jest tego od metra np http://allegro.pl/czujnik-poziomu-paliw ... 28709.html" onclick="window.open(this.href);return false; i zakłada sie do kosza na zatrzaskki, część nr 10 http://www.vagcat.com/p/B091/169450.png" onclick="window.open(this.href);return false;
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
czujnik poziomu paliwa
jasne, nie zrozumiałem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Mały gagatek
czujnik poziomu paliwa
No na allegro jest troche tych czujników, ale sprzedawcy piszą, że ten czujnik jest np. do Golf, Polo, Passat. Te samochody mają inną pojemność zbiornika. W Passacie mam 70 litrów, to czy ten czujnik poprawnie działa w każdym z tych zbiorników? Rozumię, że jest to czujnik rezystancyjny, który zmienia swoją rezystancję przy zmianie położenia pływaka i w innych modelach wartość tej rezystancji jest inaczej interpretowana przez układ powiązany z wskaźnikiem poziomu paliwa.
W moim Passacie oryginalnie był inny czujnik, ale wymieniłem pompę z passata też B3 ale z 1993 roku i tu już jest taki, jak zamieściłem na zdjęciu. Rozumię, że gdy kupię identyczny, to jego rezystancja będzie się zmieniała tak samo, bo w innym przypadku moje liczniki będą źle wskazywały poziom paliwa. Może ktoś wie w jakim zakresie zmienia się rezystancja takiego czujnika.
W moim Passacie oryginalnie był inny czujnik, ale wymieniłem pompę z passata też B3 ale z 1993 roku i tu już jest taki, jak zamieściłem na zdjęciu. Rozumię, że gdy kupię identyczny, to jego rezystancja będzie się zmieniała tak samo, bo w innym przypadku moje liczniki będą źle wskazywały poziom paliwa. Może ktoś wie w jakim zakresie zmienia się rezystancja takiego czujnika.
- Paweł Marek
- V.I.P.
czujnik poziomu paliwa
podałem ci przykładowego linka do Passata od 1988 do 1993, w aukcji jest numer 333919673B , kupując szukaj o takim numerze. Ty nie napisałeś z którego roku jest Twoje auto. Numer który podałem jest tylko do Paska z lat jak napisałem i do żadnych innych VW, Golfy mają inne numery a jak to się ma do rezystancji nie wiem.
-
- Mały gagatek
czujnik poziomu paliwa
No właśnie odnoszę się do tego linka i w aukcji jest opis, że czujnik pasuje do VOLKSWAGEN GOLF, POLO, PASSAT. Moje auto jest z 1991 roku i oryginalnie miało inny czujnik. Trafiła mi się okazja i wymieniłem pompę paliwa wsadzając pompę od Passata z 1993 roku z uszkodzonym czujnikiem takim, jak na zamieszczonym zdjęciu. Zatem jak widać w Passacie z tego przedziału wiekowego też można odnaleźć inne czujniki. Teraz się właśnie zastanawiam czy jak kupię taki czujnik jak na tym zdjęciu, to czy będzie on poprawnie pracował z moimi zegarami. Jeśli jego rezystancja zmienia się w takim samym zakresie, to tak. Ale kto mi to powie, w jakim zakresie zmienia się wartość rezystancji dla tych 2 czujników, to ja nie wiem.
- Paweł Marek
- V.I.P.
czujnik poziomu paliwa
Kolego jak pisze to konkretnie, numer sprawdziłem w ETCE czyli wiarygodnym katalogu
-
- Mały gagatek
czujnik poziomu paliwa
Zamówiłem ten czujnik, skoro tak profesjonalnie podchodzisz do sprawy. Jaki jest najlepszy sposób na wyczyszczenie baku? Da rade przez korek od pompy palowa, od góry jakoś szmatami?
- Paweł Marek
- V.I.P.
czujnik poziomu paliwa
nie nie da rady przez korek paliwa, będziesz wyjmował koszyk pompy żeby zmienić czujnik to wtedy możesz wyczyścić. Jest to operacja najczęściej niepotrzebna brud w znaczących ilościach w baku to rzadkość, a jeśli jest to zatyka sitko w dnie pompy to je sobie wyczyść a dokładniejsze czyszczenie jeśli coś brudnego w baku zauważysz inaczej nie trzeba
-
- Mały gagatek
czujnik poziomu paliwa
Bo jest taka sprawa, że guma, która była rozpuszczana z węży i nie tylko, może być na dnie w postaci osadu. Poprzednio zjadło mi węże od pompy paliwa w ciągu 2 miesięcy. Przy wcześniejszej wymianie pompy paliwowej (3 lata temu), w filtrze paliwa była czarna maziuga - jakby z tej gumy rozpuszczonej (wówczas amortyzatory od wkładu zjedzone były doszczętnie). Teraz, jak wymieniałem pompę - na sitku było troszkę brudu. Stąd widzę potrzebę przeczyszczenia tego zbiornika i ponownego założenia nowego filtru paliwa po tej czynności.
Po przeczyszczeniu - w baku nie było źle. Z filtru paliwa uchodził czarny syf. Nowy czujnik wsadzony. Póki co nie mam wskazania paliwa, ale za to winie liczniki bo przestały również pokazywać temperaturę. Jednak będzie trzeba wymienić ten stabilizator napięcia na nowy.
Przedstawiam wyniki z pomiarów rezystancji potencjometru wykonanego w technologii grubowarstwowej. Nr czujnika 333919673B.

Po przeczyszczeniu - w baku nie było źle. Z filtru paliwa uchodził czarny syf. Nowy czujnik wsadzony. Póki co nie mam wskazania paliwa, ale za to winie liczniki bo przestały również pokazywać temperaturę. Jednak będzie trzeba wymienić ten stabilizator napięcia na nowy.
Przedstawiam wyniki z pomiarów rezystancji potencjometru wykonanego w technologii grubowarstwowej. Nr czujnika 333919673B.