Wymiana liczników passat

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

grzesiek2009
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana liczników passat

Post autor: grzesiek2009 » czw sie 23, 2012 23:38

Passat B3 z 1991 roku:
Kiedyś wymieniłem licznik, ponieważ stary źle pokazywał poziom paliwa i temparatury. Z tego co wyczytałem, to w tych licznikach jest problem ze stabilizatorem 10V no ale mniejsza o to. Liczniki pochodziły z takiego samego passata tyle że o 2 miesiące starszego/młodszego. Okazuje się, że te liczniki troszeczkę się różnią i teraz świeci mi dioda od kierunkowskazu bodajże prawego, a jak go włącze, to nie świeci. Czy ma ktoś może jakiś schemat do tych liczników, albo schemat wyprowadzeń sygnałów na złącze chociaż?

po wymianie:
Obrazek

przed wymianą:
Obrazek

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Wymiana liczników passat

Post autor: -=ren=- » śr sie 29, 2012 11:50

wstawiłeś do benzynowego auta licznik od diesla... nie będzie działać.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Wymiana liczników passat

Post autor: edzio » sob wrz 01, 2012 07:43

Musisz poszukać takiego licznika jak masz ,czyli z kontrolkami kierunkowskazów u góry,nie na dole jak ten nowy licznik.Jedyne co możesz zrobić to z nowego do starego przerzucić stabilizator i poprawić luty przy nim i będzie działać.

grzesiek2009
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana liczników passat

Post autor: grzesiek2009 » sob wrz 01, 2012 21:49

Z tym stabilizatorem to całkiem dobry pomysł. Z tego co widzę, to jest to TCA 700 Y, więc zastosuje inny i zamienię wejście z wyjściem bo ten oryginał ma nietypowy układ wyprowadzeń. Czy to prawda, że napięcie z tego stabilizatora podawane jest na czujnik temperatury? Bo jak tak, to sobie sprawdzę łatwo czy to jest wina stabilizatora. Ja mam czujnik 4 przewodowy. Co do liczników, to są one od benzyniaka a nie od diesla. Ostatnio zauważyłem również, że postojówki mi nie działają, jak zostawie na kierunkowskazie. Czy wymiana tych zegarów mogła mieć na to jakiś wpływ?

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Wymiana liczników passat

Post autor: edzio » ndz wrz 02, 2012 11:12

Napisałem wyżej ,że te liczniki nie są zamienne.Znak rozpoznawczy to kontrolki kierunkowskazów .
Poza tym nigdy nie wnikałem co i jak gdzie idzie ,bo zawsze albo luty na stabilizatorze nie kontaktowały ,albo sam stabilizator uszkodzony.Nic innego tam się nie psuło.

grzesiek2009
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana liczników passat

Post autor: grzesiek2009 » ndz wrz 02, 2012 21:01

Dobra, wróciłem do oryginalnych liczników. Poprawiłem luty przy stabilizatorze i niby oki. Ten stabilizator jest w podstawce, co nie jest moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem ze względu na możliwe luzy. Z tego co widzę, to wyjście 10V stabilizatora nie jest w żaden sposób podłączone bezpośrednio z którymkolwiek pinem złącza od liczników. Stąd sprawdzanie czy na czujniku temperatury jest 10V chyba nie jest dobrym pomysłem. Choć ciekawi mnie jak ten czujnik temperatury jest podłączony za pomocą 4 przewodów.

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Wymiana liczników passat

Post autor: edzio » ndz wrz 02, 2012 22:04

grzesiek2009 pisze:Choć ciekawi mnie jak ten czujnik temperatury jest podłączony za pomocą 4 przewodów.
dwa piny do masy,następne dwa to jeden z nich do starownika silnika ,drugi do licznika.Napięcie na pinach wychądzących z silnika,czy licznika 5V.Czujnik jako element rezystancyjny ,a dokładnie termistor ,zmiana temperatury na wyższą powoduje ,że na czujniku spada rezystancja co za tym idzie napięcie spada i wskazówka sie podnosi..

grzesiek2009
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana liczników passat

Post autor: grzesiek2009 » ndz wrz 02, 2012 22:14

Masz może edzio charakterystyki albo znasz wartości rezystancji dla takiego czujnika temperatury? Ten czujnik to jest umieszczony w krućcu wody przykręconym bezpośrednio do bloku. Czyli ten czteroprzewodowy czujnik to nic innego jak 2 trmistory, ale czy jednakowe?

Awatar użytkownika
edzio
Lord GTI
Lord GTI

Wymiana liczników passat

Post autor: edzio » pn wrz 03, 2012 09:36

nie są jednakowe,a wartości poszukaj na forum lub sam sobie zmierz ,trochę inicjatywy z własnej strony. :helm:

grzesiek2009
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana liczników passat

Post autor: grzesiek2009 » pn wrz 24, 2012 20:14

No więc szanowni koledzy założyłem nowy stabilizator napięcia i wszystko się uspokoiło. Zegary chodzą jak należy, a nie tak, że raz chodziły a raz nie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”