czujnik oleju - jak sprawdzić sprawność
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Od jakiegoś czasu mój golf ma jakieś problemy ze sobą. Kontrolka od oleju świeci czasem mocniej czasem słabiej w zależności od obrotów. Jeszcze tydzien temu kontrolka od oleju paliła sie bardzo delikatnie praktyczenie nie było widać. Sprawdziłem dwa kabelki od czujników cisnienia oleju. Mianowicie na oby dwóch dochodzi prąd - sprawdziłem miernikiem. Olej jest. Moje pytanie jest konkretne jak sprawdzic czy czujniki są sprawne? Kable od czujników po lewej stronie kabel zółty po prawej stronie czujnik o z kablem brązowym jaki to jest jaki? Nie wiem czy dobrze sprawdzałem napięcie ale po ustawieniu miernika na byle jakiej wartosci podlączyłem jeden kabel od czujnika do klemy i oby dwa. oczywiście pokazywało mi jakieś wartości.
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Proponuje ci zassać z chomika instrukcję obsługi i naprawy golfa mk2 i raczej tam będzie procedura sprawdzenia.Ja znalazłem opis ale w golfie 3 1.9 TDGOLF_DWA pisze:Moje pytanie jest konkretne jak sprawdzic czy czujniki są sprawne?
jak chcesz to zrobię ci skan i podeślę ale daj znać na pw. Druga sprawa jest taka że koszt czujników jest naprawdę mały około 10-15 zeta za sztukę.
Poza tym dobrze by było zmierzyć ciśnienie zegarem czy nie jest problem w silniku i jakie ono jest na rozgrzanym silniku.
a powiedzcie mi chłopaki po odłączeniu dwóch czujników czyli dwa kable po odpaleniu olej powinien zgasnąć?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Nie ale podłacz kabel wysokociśnieniowego do masy a niskoc. odłącz, tylko po co.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Jak bedziesz kupowal to kup w serwisie vw .Koszt podobny .Jakiedys kupilem podrube i wyrzucilem w krzaki,tylko kup tesame kolory a moze masz pomieszane ja tak mialem .Numer silnika i w serwisie beda wiedzieli.
Mariusz