Zmieniam regulator napięcia co 3 miesiące, alternetor valeo
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Korzystałem z wyszukiwarki, ale jednoznacznie nie mogę znaleźć odpowiedzie na moje pytanie.
Jak w temacie, zmieniam regulator napięcia w alternatorze średnio co 3 miesiące (alternator valeo).
Moje pytanie brzmi czy "ten typ tak ma" (słyszełem, że alternator valeo to śmietnik)?
A może przyczyna leży zupełnie gdzie indziej?
z góry dzięki za odpowiedzi i wskazówki
Korzystałem z wyszukiwarki, ale jednoznacznie nie mogę znaleźć odpowiedzie na moje pytanie.
Jak w temacie, zmieniam regulator napięcia w alternatorze średnio co 3 miesiące (alternator valeo).
Moje pytanie brzmi czy "ten typ tak ma" (słyszełem, że alternator valeo to śmietnik)?
A może przyczyna leży zupełnie gdzie indziej?
z góry dzięki za odpowiedzi i wskazówki
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
ale zmieniasz bo lubisz czy co ?? Mógłbyś napisać co się dzieje z tymi regulatorami...i jakie kupujesz - może badziewia
-
- Nowicjusz
Re: Zmieniam regulator napięcia co 3 miesiące, alternetor va
Zmieniam bo się psują. Albo ładowanie ginie całkowicie albo napięcie jest zbyt duże i gotuje mi akumulator.Qto pisze:ale zmieniasz bo lubisz czy co ?? Mógłbyś napisać co się dzieje z tymi regulatorami...i jakie kupujesz - może badziewia
Kupuje regulatory firmy TOPRAN, wiem że to nie górna pólka, ale rzekomo nic ciekawszego mój sklep nie jest w stanie sprowadzić.
Jakiej marki regulator najlepiej kupić? Jakiej marki był montowany seryjnie?
- Paweł Marek
- V.I.P.
Kup za stówkę półtora używany alternator Boscha i skończą się problemy. Nie wiem jakiej firmy oryginalny regulator jest w Valeo - pewnie też Valeo - ale skoro sa kłopoty dostać do niego to zrób jak napisałem. Na szrotach czy allegro Boschów jest pełno , częsci łatwiej dostępne, naprawa łatwiejsza. Pasuje z każdego mk3 i innych aut z grupy tylko zwróć uwagę na mocowanie, jeśli alternator w Twoim aucie naciąga pasek to kup z takim samym mocowaniem. Z diesla czy benzyny wszystko jedno
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
to może jakiś inny sklep...internet czy coś. Kup Boscha...bo zwyczajnie wygląda na to że kupujesz badziew który się sypie.Krzychuuuuu pisze:mój sklep nie jest w stanie sprowadzić.
-
- Nowicjusz
Też tak myślę, ale dlatego zapytałem na forum, aby byc może dowiedzieć się czy istnieje możlwość, że uszkodzenie regulatora napięcia powoduje jakiś inny czynnik np. nieprawidłowa praca alternatora, zużyte uzwojenie, uszkodzone diody itp.Qto pisze:kupujesz badziew który się sypie
Jeśli dobrze rozumiem podłączenie kabli jest takie samo zarówno w alternatorze bosch jak i valeo i nie trzeba nic przerabiać?Paweł Marek pisze:Pasuje z każdego mk3 i innych aut z grupy tylko zwróć uwagę na mocowanie
- Mavrick
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Nic nie trzeba przerabiac:).Krzychuuuuu pisze:Jeśli dobrze rozumiem podłączenie kabli jest takie samo zarówno w alternatorze bosch jak i valeo i nie trzeba nic przerabiać?
-
- Nowicjusz
Dziękuję kolegom za pomoc. Postanowiłem kupić regulator porządnej firmy, ale niestety gdy zapaliłem samochód, aby wjechać do garażu, ku mojemu zdziwieniu zgasło wszystko na liczniku... wysiadł szybkościomierz, obrotomierz, wskaźnik poziomu paliwa, wskaźnik temp cieczy, do tego nie palą żadne kontrolki, oprócz kierunkowskazów i świateł drogowych... pewnie poszło gdzieś zbyt duże napięcie i coś uległo spaleniu, tylko co? licznik odpada, bo wsadziłem go do innego golfa i działał... wymieniłem regulator, ładowanie jest, ale licznik niestety dalej nie działa. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Odpowiada za to jakiś przekaźnik? Bezpieczniki całe...
Znalazłem rozwiązanie, przyczyną był brak napięcia w pinie kostki licznika odpowiedzialnym za zasilanie po przekręceniu kluczyka. Doprowadziłem napięcie z jakiegoś innego wolnego przewodu, całość zabezpieczyłem bezpiecznikiem 5A i wszystko działa jak przedtem, ale... Licznik jest urządzeniem elektronicznym więc w moim mniemaniu nie może przez niego płynąć zbyt wysoki prąd, bo za chwilę to licznik ulegnie uszkodzeniu. Czy ktoś może orientuje się jakim maksymalnie prądem może być zasilany licznik?
Znalazłem rozwiązanie, przyczyną był brak napięcia w pinie kostki licznika odpowiedzialnym za zasilanie po przekręceniu kluczyka. Doprowadziłem napięcie z jakiegoś innego wolnego przewodu, całość zabezpieczyłem bezpiecznikiem 5A i wszystko działa jak przedtem, ale... Licznik jest urządzeniem elektronicznym więc w moim mniemaniu nie może przez niego płynąć zbyt wysoki prąd, bo za chwilę to licznik ulegnie uszkodzeniu. Czy ktoś może orientuje się jakim maksymalnie prądem może być zasilany licznik?
Takim jaki sobie sam weźmie przy nominalnym napięciu. Polecam sprawdzenie bezpieczników
MK3 ADZ->AGU
-
- Nowicjusz
Pomiar prądu multimetrem wskazał odpowiednio:
300mA - stacyjka w pozycji zapłon, silnik zgaszony
80mA - po uruchomieniu silnika
Dzięki wszystkim za pomoc. Myślę, że temat do zamknięcia.
300mA - stacyjka w pozycji zapłon, silnik zgaszony
80mA - po uruchomieniu silnika
Dzięki wszystkim za pomoc. Myślę, że temat do zamknięcia.
Odradzam cokolwiek z tej firmy. Typowa tandeta. Króćce ulegają biodegradacji po 3 miesiącach, cewki padają.Krzychuuuuu pisze:Kupuje regulatory firmy TOPRAN,