Zmieniam regulator napięcia co 3 miesiące, alternetor valeo

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Krzychuuuuu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzychuuuuu » śr sie 15, 2012 15:26

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
Korzystałem z wyszukiwarki, ale jednoznacznie nie mogę znaleźć odpowiedzie na moje pytanie.
Jak w temacie, zmieniam regulator napięcia w alternatorze średnio co 3 miesiące (alternator valeo).
Moje pytanie brzmi czy "ten typ tak ma" (słyszełem, że alternator valeo to śmietnik)?
A może przyczyna leży zupełnie gdzie indziej?
z góry dzięki za odpowiedzi i wskazówki

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 15, 2012 15:55

ale zmieniasz bo lubisz czy co ?? Mógłbyś napisać co się dzieje z tymi regulatorami...i jakie kupujesz - może badziewia

Krzychuuuuu
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Zmieniam regulator napięcia co 3 miesiące, alternetor va

Post autor: Krzychuuuuu » śr sie 15, 2012 19:11

Qto pisze:ale zmieniasz bo lubisz czy co ?? Mógłbyś napisać co się dzieje z tymi regulatorami...i jakie kupujesz - może badziewia
Zmieniam bo się psują. Albo ładowanie ginie całkowicie albo napięcie jest zbyt duże i gotuje mi akumulator.
Kupuje regulatory firmy TOPRAN, wiem że to nie górna pólka, ale rzekomo nic ciekawszego mój sklep nie jest w stanie sprowadzić.
Jakiej marki regulator najlepiej kupić? Jakiej marki był montowany seryjnie?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr sie 15, 2012 19:41

Kup za stówkę półtora używany alternator Boscha i skończą się problemy. Nie wiem jakiej firmy oryginalny regulator jest w Valeo - pewnie też Valeo - ale skoro sa kłopoty dostać do niego to zrób jak napisałem. Na szrotach czy allegro Boschów jest pełno , częsci łatwiej dostępne, naprawa łatwiejsza. Pasuje z każdego mk3 i innych aut z grupy tylko zwróć uwagę na mocowanie, jeśli alternator w Twoim aucie naciąga pasek to kup z takim samym mocowaniem. Z diesla czy benzyny wszystko jedno

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » śr sie 15, 2012 19:45

Krzychuuuuu pisze:mój sklep nie jest w stanie sprowadzić.
to może jakiś inny sklep...internet czy coś. Kup Boscha...bo zwyczajnie wygląda na to że kupujesz badziew który się sypie.

Krzychuuuuu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzychuuuuu » śr sie 15, 2012 23:17

Qto pisze:kupujesz badziew który się sypie
Też tak myślę, ale dlatego zapytałem na forum, aby byc może dowiedzieć się czy istnieje możlwość, że uszkodzenie regulatora napięcia powoduje jakiś inny czynnik np. nieprawidłowa praca alternatora, zużyte uzwojenie, uszkodzone diody itp.
Paweł Marek pisze:Pasuje z każdego mk3 i innych aut z grupy tylko zwróć uwagę na mocowanie
Jeśli dobrze rozumiem podłączenie kabli jest takie samo zarówno w alternatorze bosch jak i valeo i nie trzeba nic przerabiać?

Awatar użytkownika
Mavrick
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Mavrick » czw sie 16, 2012 11:01

Krzychuuuuu pisze:Jeśli dobrze rozumiem podłączenie kabli jest takie samo zarówno w alternatorze bosch jak i valeo i nie trzeba nic przerabiać?
Nic nie trzeba przerabiac:).

Krzychuuuuu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzychuuuuu » czw sie 23, 2012 21:57

Dziękuję kolegom za pomoc. Postanowiłem kupić regulator porządnej firmy, ale niestety gdy zapaliłem samochód, aby wjechać do garażu, ku mojemu zdziwieniu zgasło wszystko na liczniku... wysiadł szybkościomierz, obrotomierz, wskaźnik poziomu paliwa, wskaźnik temp cieczy, do tego nie palą żadne kontrolki, oprócz kierunkowskazów i świateł drogowych... pewnie poszło gdzieś zbyt duże napięcie i coś uległo spaleniu, tylko co? licznik odpada, bo wsadziłem go do innego golfa i działał... wymieniłem regulator, ładowanie jest, ale licznik niestety dalej nie działa. Czy ktoś ma jakiś pomysł? Odpowiada za to jakiś przekaźnik? Bezpieczniki całe...

Znalazłem rozwiązanie, przyczyną był brak napięcia w pinie kostki licznika odpowiedzialnym za zasilanie po przekręceniu kluczyka. Doprowadziłem napięcie z jakiegoś innego wolnego przewodu, całość zabezpieczyłem bezpiecznikiem 5A i wszystko działa jak przedtem, ale... Licznik jest urządzeniem elektronicznym więc w moim mniemaniu nie może przez niego płynąć zbyt wysoki prąd, bo za chwilę to licznik ulegnie uszkodzeniu. Czy ktoś może orientuje się jakim maksymalnie prądem może być zasilany licznik?

ssarna1
Forum Master
Forum Master

Post autor: ssarna1 » pn sie 27, 2012 23:40

Takim jaki sobie sam weźmie przy nominalnym napięciu. Polecam sprawdzenie bezpieczników

MK3 ADZ->AGU

Krzychuuuuu
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Krzychuuuuu » wt sie 28, 2012 09:14

Pomiar prądu multimetrem wskazał odpowiednio:
300mA - stacyjka w pozycji zapłon, silnik zgaszony
80mA - po uruchomieniu silnika

Dzięki wszystkim za pomoc. Myślę, że temat do zamknięcia.

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » wt sie 28, 2012 10:31

Krzychuuuuu pisze:Kupuje regulatory firmy TOPRAN,
Odradzam cokolwiek z tej firmy. Typowa tandeta. Króćce ulegają biodegradacji po 3 miesiącach, cewki padają.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”