Domykanie szyb - czy ktoś to montował?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Koledzy, wrzucilby ktos link jak przeprogramowac modul komfortu vagiem, zeby bylo "jak w orginale"?
(\X/)
Założyłem to cudo w drzwi pasażera. Domykanie działało bajka No właśnie, działało....
Nagle przestało się domykać.... Jakieś sugestie dlaczego? Z kluczyka także przestało się domykać a wcześniej działało....
Z drugiej strony auta z kluczyka działa.... W czym problem? Połączenia kabli jestem raczej pewny zrobiłem to porządnie...
Od środka elektryka działa, szyby, zamek, oświetlenie...
Jakiś pomysł?
Nagle przestało się domykać.... Jakieś sugestie dlaczego? Z kluczyka także przestało się domykać a wcześniej działało....
Z drugiej strony auta z kluczyka działa.... W czym problem? Połączenia kabli jestem raczej pewny zrobiłem to porządnie...
Od środka elektryka działa, szyby, zamek, oświetlenie...
Jakiś pomysł?
Czy masa jest pewnie przylutowana? U mnie było tak samo - problem rozwiązało wlutowanie się masą w mase od silniczka elektr. szyb - gruby brązowy kabel. I problem minął.
Ale faktem jest, że czasami zamek i szybki potrafią zgłupieć, jak będziesz się pilotem bawił w "otwórz" i "zamknij" tak raz po raz. Za szybko impulsy idą od zamka do tego modułu i wszystko wtedy głupieje. Po otwarciu musiałbyś zaczekać kilka sekund, 10-20 sek., nim by można było z powrotem domknąć szybki. Także sprawdź wszystkie kabelki które lutowałeś. (no mam nadzieję, że lutowałeś to, a nie robiłeś tego na tzw. skrętkę? :> )
Ale faktem jest, że czasami zamek i szybki potrafią zgłupieć, jak będziesz się pilotem bawił w "otwórz" i "zamknij" tak raz po raz. Za szybko impulsy idą od zamka do tego modułu i wszystko wtedy głupieje. Po otwarciu musiałbyś zaczekać kilka sekund, 10-20 sek., nim by można było z powrotem domknąć szybki. Także sprawdź wszystkie kabelki które lutowałeś. (no mam nadzieję, że lutowałeś to, a nie robiłeś tego na tzw. skrętkę? :> )
Miałem chwile czasu wiec znowu zajrzałem w drzwi.
Mam wszystko polutowane, ale problem mam z nabytym modułem i sygnałem otwarcia drzwi.
Moduł powinien wychwycić sygnał masy, przedłużyć go i rozłączyć go po max 30 sekundach - nie rozłącza go sam.
Trzeba podać sygnał masy na otwórz i wtedy znika podtrzymanie impulsu masy.
Także ta niesprawność modułu byłaby znikoma gdyby nie to że nie wyłapuje on sygnału masy otwarcia zamka.
Gdy dotknę kablem bezpośrednio do karoserii moduł rozłącza podtrzymanie, ale przylutowany do kabla otwierania zamka nie robi tego (jakby nie widział impulsu masy, albo jest on za słaby).
Dlaczego tak się dzieje? Zamek otwiera się normalnie, z kluczyka czy to z pilota, także jaka może być przyczyna braku wyłapania impulsu masy?
Mam wszystko polutowane, ale problem mam z nabytym modułem i sygnałem otwarcia drzwi.
Moduł powinien wychwycić sygnał masy, przedłużyć go i rozłączyć go po max 30 sekundach - nie rozłącza go sam.
Trzeba podać sygnał masy na otwórz i wtedy znika podtrzymanie impulsu masy.
Także ta niesprawność modułu byłaby znikoma gdyby nie to że nie wyłapuje on sygnału masy otwarcia zamka.
Gdy dotknę kablem bezpośrednio do karoserii moduł rozłącza podtrzymanie, ale przylutowany do kabla otwierania zamka nie robi tego (jakby nie widział impulsu masy, albo jest on za słaby).
Dlaczego tak się dzieje? Zamek otwiera się normalnie, z kluczyka czy to z pilota, także jaka może być przyczyna braku wyłapania impulsu masy?
a mówiłem, przylutuj masę do grubego kabla od silniczka od elektrycznych szyb (brązowy)...Dam pisze:ale przylutowany do kabla otwierania zamka nie robi tego
Re: Domykanie szyb - czy ktoś to montował?
Źle mnie zrozumiałeś. Mam wziętą masę z silniczka... Tutaj sie rozchodzi o sygnał otwarcia który też powinien zatrzymać domykanie szyb w razie pomyłki...
No to w takim razie nie rozumiem - szyby prawidłowo domyka, ale nie możesz domykania wyłączyć tak "awaryjnie", w razie "W"?Dam pisze:Tutaj sie rozchodzi o sygnał otwarcia który też powinien zatrzymać domykanie szyb w razie pomyłki...
Bo jeśli o to chodzi, to ja mam tak samo - jak szyby idą w górę, to zastopować już nie mogę - idą do końca.
No dokładnie o to mi się rozchodzi. W tym module co kupiłem jest kabel od zatrzymania domykania w przypadku otworzenia auta. Tyle że nie wyłapuje mi sygnału masy z zamka i nie przestaje domykać.