Problem z montażem oryginalnego centralnego zamka
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Paweł Marek
- V.I.P.
SaimonC, gdybyś przeczytał parę postów wyżej to w tym temacie kolega Lipek81 już ogólnie naświetlił jak to zrobić, a szczegółowo znajdziesz wyszukiwarką.
Nic nie idzie do pompki . Dwa kable razem zasilają silniczek w siłowniku, kierunek obrotów zmieniany jest biegunowością. Każdy sterownik zamka centralnego na pilota umożliwia podłączenie do tych dwóch kabelków. Ten elektryczny siłownik uruchamia zamek kierowcy i równocześnie oryginalny stycznik w zamku - a ten z kolei już powoduje zadziałanie pompki - i reszta zamków plus klapka się otwierają/zamykają, można to zrobić na różne sposoby jeszcze ale tak jest najprościej.
Johnatan, na cięgno mastera dajesz "daszek" np z przedziurawionej plastykowej nakrętki. Ona chroni mastera przed wilgocią i mimo że oryginalna gumka się rozpadnie co zwykle trwa ze 2-3 lata, to master działa wiele lat bez czyszczenia
Nic nie idzie do pompki . Dwa kable razem zasilają silniczek w siłowniku, kierunek obrotów zmieniany jest biegunowością. Każdy sterownik zamka centralnego na pilota umożliwia podłączenie do tych dwóch kabelków. Ten elektryczny siłownik uruchamia zamek kierowcy i równocześnie oryginalny stycznik w zamku - a ten z kolei już powoduje zadziałanie pompki - i reszta zamków plus klapka się otwierają/zamykają, można to zrobić na różne sposoby jeszcze ale tak jest najprościej.
Johnatan, na cięgno mastera dajesz "daszek" np z przedziurawionej plastykowej nakrętki. Ona chroni mastera przed wilgocią i mimo że oryginalna gumka się rozpadnie co zwykle trwa ze 2-3 lata, to master działa wiele lat bez czyszczenia
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
A to tak, możesz taki zastosować do golfa 2 jak chcesz mieć centralny z pilota.
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Witam zrobię 2 letni odkop ale mam dużo pytań
Ale mam okazję kupić w przystępnej cenie kolejną ciekawą rzecz do Golfa II jaką jest centralny pneumatyczny zamek, a że idę ku wypasionemu oryginałowi to nie za bardzo chcę elektryczny zamek na scyzoryk itp. Autko mam 3 drzwiowe a zestaw wygląda tak :
Pochodzi on z wersji 5 drzwiowej jetty i jest też wlew paliwa. I takie pytania się rodzą z zakupem :
1. Czy jest wszystko co potrzebne do montażu ?
2. Czy będzie trzeba coś rzeźbić ?
3. Czy byłyby ktoś tak pomocny i powiedział mi gdzie przyczepić pompkę centralnego, te cięgna, którędy poprowadzić wężyki itd ?
4. Jak wygląda sprawa z zamkiem wlewu paliwa ?
5. Ma ktoś sprawdzony sposób na uszczelnienie tego cuda
PozdraVWiam
Ale mam okazję kupić w przystępnej cenie kolejną ciekawą rzecz do Golfa II jaką jest centralny pneumatyczny zamek, a że idę ku wypasionemu oryginałowi to nie za bardzo chcę elektryczny zamek na scyzoryk itp. Autko mam 3 drzwiowe a zestaw wygląda tak :
Pochodzi on z wersji 5 drzwiowej jetty i jest też wlew paliwa. I takie pytania się rodzą z zakupem :
1. Czy jest wszystko co potrzebne do montażu ?
2. Czy będzie trzeba coś rzeźbić ?
3. Czy byłyby ktoś tak pomocny i powiedział mi gdzie przyczepić pompkę centralnego, te cięgna, którędy poprowadzić wężyki itd ?
4. Jak wygląda sprawa z zamkiem wlewu paliwa ?
5. Ma ktoś sprawdzony sposób na uszczelnienie tego cuda
PozdraVWiam
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Brakuje siłownika klapy wraz z zamkiem, są za to dwa dla pasażera z przodu. Pompke montuje się pod lewą tylną lampą tą guma widoczna na zdjęciu. Nie widzę na zdjęciu elementu który montuje się do klapki wlewu paliwa.
Pierwsza PNka na BLOSie?
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Tak wygląda na to ze brakuje 2 elementów. Poniżej zdjęcie kompletnego zestawu do 5D. Element do klapki paliwa widoczny między siłownikami a obudowa pompki. Masz więcej siłowników jak potrzebujesz więc do kompletu na klapę potrzebujesz pręt i element zamka (pasuje przycisku Jetty, jako całość nie z uwagi na inna listwę) Widoczne od lewej.
Ja mam zrobione całość z pilota na wszystkie drzwi siłowniki pneumatyczne, wyjęty ten stycznik z drzwi kierowcy, miałem tam dołożony elektryczny siłownik ale haczyło przy otwieraniu szyby. Więc zamontowałem to w bagażniku i mam całość ładnie z pilota. Wygląda to tak.
Ja mam zrobione całość z pilota na wszystkie drzwi siłowniki pneumatyczne, wyjęty ten stycznik z drzwi kierowcy, miałem tam dołożony elektryczny siłownik ale haczyło przy otwieraniu szyby. Więc zamontowałem to w bagażniku i mam całość ładnie z pilota. Wygląda to tak.
Pierwsza PNka na BLOSie?
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
A no to chyba zakupię to cudo a kiedyś tylko dozbieram elementy które brakują i nie ma problemu że ja mam Golfa 3D a to jest z Jetty 5D ?
a nie lepiej by było kupić do trzech furtek a nie kupisz do 5'ciu to zamontujesz dwa siłowniki a co z dwoma zrobisz? a i do 3'rzech furtek może tańszy będzie wiem, że ten po kosztach bo też go widziałem gdzieś, albo tu na forum albo na grupie na FB
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Nie mam 100% pewności tylko co do cięgien siłownik zamek drzwi bo jest trochę inny numer dla 3D i 5D. Można najwyżej dogiąć czy dorobić takie cięgno.
Pierwsza PNka na BLOSie?
- Młody Golfiarz
- Vag Nysa
Ciężko dostać do 3 furtek taki zamek a niepotrzebne siłowniki sprzedam a jak nie będzie nikt chciał kupić to schowam może kiedyś się przyda
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Na zdjęciu brakuje jeszcze przelotek do drzwi. Rurki podciśnienia również nie będą pasowały, ponieważ mają inne długości (rurka do klapy i rurka do przednich prawych drzwi). Jak miałbym się jeszcze czepiać, to brakuje uchwytów do rurek i kabli w drzwi.
Odkopie troche temat moze mi ktos powiedziec gdzie jest wpiety plus centralnego zamka orginalnego w skrzynke bezpiecznikow w ktory pin? stara skrzynka bezpiecznikow...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=483150" onclick="window.open(this.href);return false;
- marcinek84
- Forum Master
- Kontakt:
Z tyłu po lewej masz 2 rzędy wystających pinow na zwykle konektory. Jest tam stały plus.
Pierwsza PNka na BLOSie?