Nietypowy problem z impulsatorem, brak prędkości na liczniku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Na wstępie napomnę, że przeszukałem tematy z wyszukiwarki ale nie pomogła mi ona w problemie.
Samochód : MK4 R32 po swapie na R36.
Mam problem w MK4, mianowicie na liczniku nie pojawia się prędkość. Wskazówka od paliwa głupieje na zakrętach czy hamowaniach. Światła cofania działają, bezpiecznik nr 7 cały.
Fakty:
- zmieniłem impulsator na w 100% sprawny z drugiego auta - prędkości brak
- pin 1 pokazuje 12V, pin 2 ma przejście do niebieskiej wtyki licznika pin 28, pin 3 jest to masa - prędkości brak
- +12 i masę podłączałem "na krótko pod piny 1 oraz 3 - prędkości brak
- zmieniłem licznik z drugiego MK4 i nadal nic nie pokazuje - prędkości brak
- test licznika zrobiony, prędkościomierz wtedy się podnosi 0-300
- przykładałem magnes lub jakiś metal do impulsatora wyciągniętego ze skrzyni próbując symulować sygnał prędkości i na liczniku nic się nie pokazuje - prędkości brak
Na tą chwilę skończyły mi się pomysły, wszystkie typowe uszkodzenia po ww. testach odpadają i teraz nie wiem jak do tego podejść.
Może ktoś miał kiedyś podobny problem?
Samochód : MK4 R32 po swapie na R36.
Mam problem w MK4, mianowicie na liczniku nie pojawia się prędkość. Wskazówka od paliwa głupieje na zakrętach czy hamowaniach. Światła cofania działają, bezpiecznik nr 7 cały.
Fakty:
- zmieniłem impulsator na w 100% sprawny z drugiego auta - prędkości brak
- pin 1 pokazuje 12V, pin 2 ma przejście do niebieskiej wtyki licznika pin 28, pin 3 jest to masa - prędkości brak
- +12 i masę podłączałem "na krótko pod piny 1 oraz 3 - prędkości brak
- zmieniłem licznik z drugiego MK4 i nadal nic nie pokazuje - prędkości brak
- test licznika zrobiony, prędkościomierz wtedy się podnosi 0-300
- przykładałem magnes lub jakiś metal do impulsatora wyciągniętego ze skrzyni próbując symulować sygnał prędkości i na liczniku nic się nie pokazuje - prędkości brak
Na tą chwilę skończyły mi się pomysły, wszystkie typowe uszkodzenia po ww. testach odpadają i teraz nie wiem jak do tego podejść.
Może ktoś miał kiedyś podobny problem?
Ostatnio zmieniony śr lip 18, 2012 22:40 przez Passat944, łącznie zmieniany 1 raz.
Nietypowy problem z impulsatorem, brak prędkości na licznuku
objaw opisany przez ciebie to uszkodzenie czujnika/impulsatora lub jego wiązki - nic innegoPassat944 pisze:Mam problem w MK4, mianowicie na liczniku nie pojawia się prędkość. Wskazówka od paliwa głupieje na zakrętach czy hamowaniach.
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR , A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5
Nietypowy problem z impulsatorem, brak prędkości na licznuku
Wykluczyłem impulsator oraz wiązkę poprzez ich przekłądanie bądź podpięcie na krótko, zresztą napisałem wyżej co sprawdziłem.
1. skrzynia od golfa 4 ?
Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
Tak, skrzynia oryginał MK4 R32 6 biegowa, impulsator przekładany do innego auta i działa.
czyli pozostaje wiązka/wtyczka
Wiązka dziś zrobiona jeszcze raz nowa z nową wtyczką bezpośrednio pod "+", "-" oraz pin 28 niebieskiej wtyki licznika i nadal cisza.
Jak można zasymulować sygnał impulsatora gdy jest on wyciągnięty ze skrzyni ?
Jak można zasymulować sygnał impulsatora gdy jest on wyciągnięty ze skrzyni ?