Otwieranie szyb z pilota jak działa ?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Pawlo_j23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pawlo_j23 » ndz lip 08, 2012 20:16

Słuchajcie, zamontowałem niedawno sterownik centralnego zamka z pilotem, po zamknięciu auta domykają się szyby i szyberdach, czyli cacy. Ostatnio odkryłem, że czasem mogą się też otworzyć szyby przy otwieraniu. Nie wiem zbytnio jak uruchamia się otwieranie wszystkich szyb z pilota. Próbowałem przytrzymywać dłużej otwieranie, klikałem kilka razy ale otworzyć udało się tylko może 3 razy przypadkiem :P Ktoś wie jak otwierać szyby pilotem ? Jest jakaś kombinacja czy o co kaman :)

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » ndz lip 08, 2012 20:35

Mógłbyś napisać co to za centralka...z fusów nikt nie wywróży co tam masz i jak się to obsługuje. Proponuję poszukać na necie instrukcji do Twojej centralki.

Awatar użytkownika
Pawlo_j23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pawlo_j23 » ndz lip 08, 2012 23:10

Centralka ze stiga bloker 57. W instrukcji nie ma nic o podawaniu sygnału do otwierania szyb, jest tylko sygnał 20s po zamykaniu centralnego zamka.

Awatar użytkownika
brateq
VWholic ;D
VWholic ;D

Post autor: brateq » wt lip 10, 2012 01:06

W tym alarmie z tego co zdążyłem przeczytać nie ustawisz impulsu otwierania dłuższego niż 3,5 sek, to chyba za mało żeby szyby się otworzyły. Niemniej jednak opcja jest taka i to z uwagi na moduł komfortu że jak szyby masz otwarte, i zamkniesz pilotem to zaczną się zamykać jak naciśniesz w trakcie zamykania szyb otwarcie to szyby zjadą w dół ;D, pozostaje chyba tylko opcja kluczyka jeśli szyby chcesz otwierać z zamknięcia. Niech jeszcze się wypowie mój guru Qto :grin:

Pozdrawiam

3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D

Awatar użytkownika
Pawlo_j23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pawlo_j23 » wt lip 10, 2012 19:00

No tak dokładnie jest, wiadomo że po kliknięciu otwierania zaraz po zamykaniu szyby otworzą się jeszcze z 10 cm. Chodzi o to że kilka razy udało mi się otworzyć szyby całkowicie po dłuższym postoju auta. Raz trzymałem przycisk otwierania dłużej, innym razem szyby same zeszły do końca :D P.S a teraz padł mi lewy silnik i muszę go wymienić :P

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » wt lip 10, 2012 22:13

Pawlo_j23 pisze:Chodzi o to że kilka razy udało mi się otworzyć szyby całkowicie po dłuższym postoju auta. Raz trzymałem przycisk otwierania dłużej, innym razem szyby same zeszły do końca
może awaria, zwarcie lub nieprawidłowy montaż sterownika...normalnie nie ma opcji otwierania - tak jak zdecydowana większość podobnych centralek.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lip 11, 2012 00:04

Taka funkcja jest przydatna ja ją mam i z niej dużo korzystam (otwieram szyby w trakcie podchodzenia do rozgrzanego w upale auta). Alarm Tytan max mam ale już dawno niema w sprzedaży , trzeba wyszukac alarm mający kanał dodatkowy czyli kabel na którym pojawia się impuls prądu lub masy przez czas trzymania guzika na pilocie - i wówczas już łatwo to podłączyć.
Tu jest ogólnie nakreślający ten problem temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2176614.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a od siebie dodam że ten kabel od kanału dodatkowego zwykle podaje masę, używamy przerzutnika (przekaźnika) zmieniającego tą mase na plus i podpinamy to kabla zielonego od centrala - szczegóły na forum.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
Pawlo_j23
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Pawlo_j23 » pn lip 16, 2012 08:31

O awarii, zwarciu nie mam mowy, wszystko podpięte na tip top z izolowaniem. Spróbuję podpiąć wolny kanał pod otwieranie szyb. Kolega miał wcześniej audi z nieoryginalnym pilotem i również przez dłuższe przytrzymanie "otwierania" na pilocie mógł otworzyć całkowicie szyby..

Dzisiaj założyłem nowy silniczek z modułem do szyby kierowcy, wszystko działa jak należy. Sprawdziłem i po otworzeniu auta z pilota i po wciśnięciu i przytrzymaniu otwierania szyby otwierają się automatycznie do końca. Jak widać są ładne czary mary nikt nie wie o co chodzi a działa tak samo jak z tym niby programowaniem otwierania i zamykania szyb, jedna szyba od kierowcy domyka się sama przy przytrzymaniu przycisku w środku a reszta szyb potrafi się tylko opuszczać do końca :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”