Otwieranie szyb z pilota jak działa ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Słuchajcie, zamontowałem niedawno sterownik centralnego zamka z pilotem, po zamknięciu auta domykają się szyby i szyberdach, czyli cacy. Ostatnio odkryłem, że czasem mogą się też otworzyć szyby przy otwieraniu. Nie wiem zbytnio jak uruchamia się otwieranie wszystkich szyb z pilota. Próbowałem przytrzymywać dłużej otwieranie, klikałem kilka razy ale otworzyć udało się tylko może 3 razy przypadkiem Ktoś wie jak otwierać szyby pilotem ? Jest jakaś kombinacja czy o co kaman
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
Mógłbyś napisać co to za centralka...z fusów nikt nie wywróży co tam masz i jak się to obsługuje. Proponuję poszukać na necie instrukcji do Twojej centralki.
Centralka ze stiga bloker 57. W instrukcji nie ma nic o podawaniu sygnału do otwierania szyb, jest tylko sygnał 20s po zamykaniu centralnego zamka.
W tym alarmie z tego co zdążyłem przeczytać nie ustawisz impulsu otwierania dłuższego niż 3,5 sek, to chyba za mało żeby szyby się otworzyły. Niemniej jednak opcja jest taka i to z uwagi na moduł komfortu że jak szyby masz otwarte, i zamkniesz pilotem to zaczną się zamykać jak naciśniesz w trakcie zamykania szyb otwarcie to szyby zjadą w dół ;D, pozostaje chyba tylko opcja kluczyka jeśli szyby chcesz otwierać z zamknięcia. Niech jeszcze się wypowie mój guru Qto
Pozdrawiam
Pozdrawiam
3 Victorie, lewa, prawa jedna na górze, jeżdżę Volkswagen-em, to leży w mojej naturze =)
Golf 3 Red Devil By Me ;D
Golf 3 Red Devil By Me ;D
No tak dokładnie jest, wiadomo że po kliknięciu otwierania zaraz po zamykaniu szyby otworzą się jeszcze z 10 cm. Chodzi o to że kilka razy udało mi się otworzyć szyby całkowicie po dłuższym postoju auta. Raz trzymałem przycisk otwierania dłużej, innym razem szyby same zeszły do końca P.S a teraz padł mi lewy silnik i muszę go wymienić
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
może awaria, zwarcie lub nieprawidłowy montaż sterownika...normalnie nie ma opcji otwierania - tak jak zdecydowana większość podobnych centralek.Pawlo_j23 pisze:Chodzi o to że kilka razy udało mi się otworzyć szyby całkowicie po dłuższym postoju auta. Raz trzymałem przycisk otwierania dłużej, innym razem szyby same zeszły do końca
- Paweł Marek
- V.I.P.
Taka funkcja jest przydatna ja ją mam i z niej dużo korzystam (otwieram szyby w trakcie podchodzenia do rozgrzanego w upale auta). Alarm Tytan max mam ale już dawno niema w sprzedaży , trzeba wyszukac alarm mający kanał dodatkowy czyli kabel na którym pojawia się impuls prądu lub masy przez czas trzymania guzika na pilocie - i wówczas już łatwo to podłączyć.
Tu jest ogólnie nakreślający ten problem temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2176614.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a od siebie dodam że ten kabel od kanału dodatkowego zwykle podaje masę, używamy przerzutnika (przekaźnika) zmieniającego tą mase na plus i podpinamy to kabla zielonego od centrala - szczegóły na forum.
Tu jest ogólnie nakreślający ten problem temat http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2176614.html" onclick="window.open(this.href);return false;
a od siebie dodam że ten kabel od kanału dodatkowego zwykle podaje masę, używamy przerzutnika (przekaźnika) zmieniającego tą mase na plus i podpinamy to kabla zielonego od centrala - szczegóły na forum.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
O awarii, zwarciu nie mam mowy, wszystko podpięte na tip top z izolowaniem. Spróbuję podpiąć wolny kanał pod otwieranie szyb. Kolega miał wcześniej audi z nieoryginalnym pilotem i również przez dłuższe przytrzymanie "otwierania" na pilocie mógł otworzyć całkowicie szyby..
Dzisiaj założyłem nowy silniczek z modułem do szyby kierowcy, wszystko działa jak należy. Sprawdziłem i po otworzeniu auta z pilota i po wciśnięciu i przytrzymaniu otwierania szyby otwierają się automatycznie do końca. Jak widać są ładne czary mary nikt nie wie o co chodzi a działa tak samo jak z tym niby programowaniem otwierania i zamykania szyb, jedna szyba od kierowcy domyka się sama przy przytrzymaniu przycisku w środku a reszta szyb potrafi się tylko opuszczać do końca
Dzisiaj założyłem nowy silniczek z modułem do szyby kierowcy, wszystko działa jak należy. Sprawdziłem i po otworzeniu auta z pilota i po wciśnięciu i przytrzymaniu otwierania szyby otwierają się automatycznie do końca. Jak widać są ładne czary mary nikt nie wie o co chodzi a działa tak samo jak z tym niby programowaniem otwierania i zamykania szyb, jedna szyba od kierowcy domyka się sama przy przytrzymaniu przycisku w środku a reszta szyb potrafi się tylko opuszczać do końca