Swap 2.0 AGG do mk2, do czego te wtyczki? FOTO
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
Witam, swapuję właśnie 2.0 AGG do golfa 2. przekładam całą wiązkę silnikową z mk3, większości kostek w komorze domyśliłem się intuicyjnie, jednak kilka z nich budzi moje wątpliwości. Dysponuję schematami ale ciężko na nich operować szukając kabli po kolorze (schemat całej instalacji mk3). Przechodząc do sedna potrzebuję po prostu wiedzieć od czego są te kostki:
1. ta jest w okolicach skrzyni biegów, duża kość z 5 kablami: gruby czarny, gruby czerwono biały, czarno brązowy, czarno żółty i czarny. chciałbym też wiedzieć czy w tym miejscu przychodzi do niej jakaś kolejna kość z kablami, czy jakiś moduł czy inne ustrojstwo...
2. ta kostka jest na dłuuuugim kablu idącym w wiązce razem z m.in. przepływomierzem i czujnikiem temp. powietrza w puszce filtra. kable to biało czerwony i biało brązowy
z góry dzięki za odpowiedzi..
1. ta jest w okolicach skrzyni biegów, duża kość z 5 kablami: gruby czarny, gruby czerwono biały, czarno brązowy, czarno żółty i czarny. chciałbym też wiedzieć czy w tym miejscu przychodzi do niej jakaś kolejna kość z kablami, czy jakiś moduł czy inne ustrojstwo...
2. ta kostka jest na dłuuuugim kablu idącym w wiązce razem z m.in. przepływomierzem i czujnikiem temp. powietrza w puszce filtra. kable to biało czerwony i biało brązowy
z góry dzięki za odpowiedzi..
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
W schematach silnika tego nie ma, prawdopodobnie nie jest to potrzebne do pracy silnika. Sprawdź, gdzie jest drugi koniec tych przewodów, to może do czegoś dojdziemy.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Re: Swap 2.0 AGG do mk2, do czego te wtyczki? FOTO
AD1 wygląda jak do modułu sterowania wentylatorami
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
Nie wiem czy te sterowniki są różne, ale u mnie jest wtyczka 8-pinowa
MK3 ADZ->AGU
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
koledzy, a jeśli ten wtyk jest do sterowania wentylatorami, to myślicie że byłaby opcja żeby w te przewody wpiąć się z przekaźnikiem 220 z mk2? przekaźnik ten odpowiada właśnie za sterowanie wentylatorami. w dwójce znajduje się on ponad skrzynką bezpieczników, więc podstawka też jest do niego. do podstawki wchodzą kable: gruby czerwony, gruby czerwono biały, brązowy, brązowy w takiej czarnej koszulce i czarno żółty. co o tym myślicie? kolory podobne, funkcja też..
aha i doszedłem, że druga wtyczka z mojego postu to jest czujnik temp zewnętrznej do MFA (biało brązowy i biało czerwony)
aha i doszedłem, że druga wtyczka z mojego postu to jest czujnik temp zewnętrznej do MFA (biało brązowy i biało czerwony)
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Ja bym wypruł z wiązki silnikowej AGG całe chłodzenie na module, światła i inne nie potrzebne pierdoły i zostawił oryginalne chłodzenie z mk2 głównie po to, żeby nie dublować instalacji i nie zastanawiać się dlaczego coś potem nie działa.
- klintonMK2
- Gadatliwa bestia
właśnie już myślałem o tym, żeby puścić cały prąd do świateł na wiązce z mk2, bo w mk3 te kable idą aż do przedniego pasa i tam się rozdzielają, a w mk2 to wszystko dzieli się przy ścianie grodziowej i sobie dopiero idzie do świateł. tak chyba też zrobię, szkoda tylko że trochę trzeba będzie pruć wiązkę. a powiedz mi taką rzecz. mam starą skrzynkę w mk2 i wkładam nową z mk2/3. czy podpinając wentylatory pod nową skrzynkę mogę zrobić tak, żeby do kostki mk3 dolutować kable wychodzące z kostki mk2? w sensie że wtedy będzie to wyglądało tak: kostka mk3 - przekaźnik 220 - kable do went. mk2? pytanie jest w sumie głupie, ale wolę mieć pewność, bo nie wiem czy nie ma potem jakichś kombinacji, że sterownik wywali jakiś błąd albo coś... sorry za takie zawiłe wywody
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
klintonMK2, a wentylatory masz sterowane przekaźnikiem ?? Nie termowłącznikiem w chłodnicy ?? Instalację masz starego typu ? Jak będziesz zostawiał moduł wentylatorów z mk3 i chcesz go podpiąć to do mk2 to już nie kombinuj z przekaźnikami, tylko zrób to tak jak było w mk3. Ten moduł nie jest połączony z kompem w żaden sposób więc błędów nie będzie wywalało.