Witam
Mam problem z kalskonem w mkII, prawie wszystko było sparwdzane i teoretycznie powinien działać,a słychać jedynie takie pykanie, ale nie normalne trąbienie, w czym rzecz?
Sprawdzane było:
-prąd dochodzi po wcisnieciu przycisku na kierownicy
-sam klakson sprawdzany w innym golfie i działa ok, dla pewnosci przełożony jeszcze jeden klakson działajacy w innym aucie, a u mnie nadal tylko takie pykniecie
Gdzie szukać problemu, jakieś zwarcie, wiazka gubi po drodze prąd i do klaksonu dochodzi za mało, sam już nie wiem, z góry dzięki za porady i sugestie.
klakson nie działa
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- maniek8855
- Forum Master
klakson nie działa
połącz na próbę kawałkiem kabla obudowę maglownicy do masy samochodu, tylko solidnie , jeśli klakson zadziała to masz rozwiązanie
- maniek8855
- Forum Master
klakson nie działa
dzięki za podpowiedź, jutro po pracy sprawdzę i dam znać czy pomogło.
Przy okazji mam pytanie odnośnie czujnika temperatury odpowiedzialnego za wskazania na desce. wskazówka wychyla się maksymalnie do końca tej grubej pierwszej kreski może ciut więcej, moim zdaniem układ chłodzenia jest w porządku. Bo rozumiem,ze nawet jakby był uszkodzony termostat (co raczej wykluczam) to wskazówka temperatury przy włączonym już wentylatorze chłodnicy powinna być za połową czy mam rację? temperatura oleju wg mfa po przejechaniu 5km dochodzi do około 70 stopni wiec obstawiam,ze temperatura wody jest w początkowej fazie wyższa i wyjdzie koło 90? wiec raczej szybko-normalnie się nagrzewa? silnik 16v na digifancie 1. jadąć po trasie do 100km/h bez szaleństw temperatura oleju to koło 96-98 więc chyba ok? czyli dobrze rozumuje,że do wymiany czujnik wskażnika?
Przy okazji mam pytanie odnośnie czujnika temperatury odpowiedzialnego za wskazania na desce. wskazówka wychyla się maksymalnie do końca tej grubej pierwszej kreski może ciut więcej, moim zdaniem układ chłodzenia jest w porządku. Bo rozumiem,ze nawet jakby był uszkodzony termostat (co raczej wykluczam) to wskazówka temperatury przy włączonym już wentylatorze chłodnicy powinna być za połową czy mam rację? temperatura oleju wg mfa po przejechaniu 5km dochodzi do około 70 stopni wiec obstawiam,ze temperatura wody jest w początkowej fazie wyższa i wyjdzie koło 90? wiec raczej szybko-normalnie się nagrzewa? silnik 16v na digifancie 1. jadąć po trasie do 100km/h bez szaleństw temperatura oleju to koło 96-98 więc chyba ok? czyli dobrze rozumuje,że do wymiany czujnik wskażnika?
klakson nie działa
wychodzi że z chłodzeniem masz ok , a faktycznie czujnik może szwankować , albo wymień bo koszt niewielki , albo sprawdź omomierzem wkładając go do wody i podgrzewając , opór w zależności od temperatury jest podany na forum , a czy przypadkiem nie wariuje Ci wskaźnik paliwa ?
- maniek8855
- Forum Master
klakson nie działa
Wskaźnik paliwa w normie i inne wskazania tak samo, jedynie ta temperatura cieczy, ale już mam czujnik na podmianę więc sprawdzę jak się będzie zachowywał na innym czujniku bo jednak temperatura to ważny wskaźnik. serdeczne dzięki za podpowiedzi, dam jutro znac jak wyszło z klaksonem.