Wymiana alternatora

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

ditomee
Ma gadane
Ma gadane

Wymiana alternatora

Post autor: ditomee » ndz maja 20, 2012 22:42

Witam chcialem wymienic alternator mam 90ah a chcialbym 120ah ailnik ahl 1.9 tdi jakie nr

Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek

Wymiana alternatora

Post autor: Alex360 » śr maja 30, 2012 13:00

Wydaje mi się że najważniejsze są ,,wyjścia'' z alternatora (W,D+; DF, D+; DFM, L). Większy alternator ma sens tylko przy bogatych wersjach i w autach o rozbudowanym CA.

Może ja zadam pytanie:
Jak się maja oznaczenia D+,DF (mk3 tdi) do DFM,L (mk4 tdi) czy są to te same oznaczenia. Wyczytałem na innym forum że D+ = L -kontrolka, DF=DFM -sygnał do ECU, ale chciałbym się upewnić.
Z wstępnych oględzin (wizualnych) mocowania i odsadzenie koła pasowego (sprzęgiełka) są takie same. Martwi mnie tylko te oznaczenie wyjść.
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Znalazłem takie coś tylko nie mogę tego zrozumieć (DF vs. DFM), może ktoś to lepiej zrozumie i mi wytłumaczy.

http://www.draaitauto.pl/alternator_2.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Nie piszemy posta pod postem, używamy opcji "Edytuj" // Qto

Awatar użytkownika
marcin7x5
_
_

Wymiana alternatora

Post autor: marcin7x5 » śr maja 30, 2012 13:46

Tylko szukaj 120A od tdi. Musisz miec ze sprzęgiełkiem, którego w benzynie raczej nie ma.

Awatar użytkownika
Alex360
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: Wymiana alternatora

Post autor: Alex360 » śr maja 30, 2012 16:36

marcin7x5 pisze:Tylko szukaj 120A od tdi. Musisz miec ze sprzęgiełkiem, którego w benzynie raczej nie ma.
To długa historia, ale kto chce to tak w skrócie:
Mam 2 auta, Passat B3 TD (aaz) który jest moją ,,zabawką'' i o którego dbam, ozaz Passata B4 TDI (afn) którego zakupiłem tylko w jednym celu -swap. W B3 Alternator mam pożyczony z B4 (Bosch 120A ze sprzęgiełkiem, wyjścia D+ i DF) ponieważ ma trochę elektrycznych bajerów i mocny sprzęt CA (jeszcze nie do końca rozbudowany).

Dziś za grosze kupiłem w świetnym stanie technicznym alternator z Mk 4 tdi ze sprzęgiełkiem o wyjściach L i DFM i chcę na sztukę wrzucić go do tej B4 i stąd moje pytanie o te DF i DFM czy podejdzie (nowa wtyczkę mam, tylko ją wlutować).

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”