Bledne wskazania komputera

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

camilo1
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: camilo1 » sob kwie 28, 2012 21:11

Moze na poczatek Witam :P

Od paru dni jestem wlascicielem golfa 4 , jednak zaniepokoila mnie kwestia dotyczaca wskazan zuzycia paliwa . O toz czesto jak zdejme noge z gazu komputer wskazuje mi jakby spalal 14-20 L/km benzyny (dodam ze posiadam 1.4 16V) i srednie spalanie wskazuje 12-13 L co jest generalnie niemozliwe przy takiej pojemnosci.Albo jak zdejmuje noge z gazu to spalanie rosnie .Przeczytalem ze komputer nalicza spalanie co 30m, ale nie udalo mi sie tego powiazac , stad uwazam ze nie jest to naturalne . Wyjatkowo pokazuje prawidlowo tzn ze gdy auto jest na luzie to wskazuje 0.00 lub jak spokojnie jade to 6.0 l/km

Sa jakies mozliwe rozwiazania ?

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz kwie 29, 2012 13:49

Podlacz vaga i zobacz czy nie ma bledow.
Podaj nr licznika - moze byc nie od tego auta.
Jakie jest rzeczywiste spalanie?

harvard
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: harvard » ndz kwie 29, 2012 14:07

17-licznik-adaptacja-030 tam wartość powinna być od 120-136 im mniej tym bardziej zbliżone spalanie do rzeczywistego. Takie info znalazłem gdzieś na anglojęzycznym forum.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz kwie 29, 2012 15:02

harvard pisze:17-licznik-adaptacja-030 tam wartość powinna być od 120-136 im mniej tym bardziej zbliżone spalanie do rzeczywistego. Takie info znalazłem gdzieś na anglojęzycznym forum.
jak możesz to nie stosuj się do tej porady zanim nie odpowiesz na pytanie agrala,

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

harvard
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: harvard » ndz kwie 29, 2012 17:59

A sorki nie chciałem nikomu zaszkodzić. Po prostu coś zlookałem na innym forum i chciałem pomóc.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
grg474
_
_

Post autor: grg474 » ndz kwie 29, 2012 19:52

harvard, nie zaszkodziłeś - problem w tym, że gość może mieć inne problemy niż sama zmiana współczynnika zużycia paliwa. Tak naprawdę to powinien sprawdzić czy jest różnca na vag w blokach masowych w sterowniku silnika przy zużyciu paliwa w porównaniu do licznika

Masz pytanie pisz ale nie rób ping-ponga - treściwie pytaj o całość co chcesz się dowiedzieć
regulamin działu technicznego
były mk2 GTD, mk3 1Y, mk4 AKQ, mk4 AXR :(, A3 8P jest EOS , New Beetle cabrio - oznaczone Käfer, Audi A5

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”