problem z alternatorem?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
problem z alternatorem?
Witam forumowiczów. Piszę bo może Wy mi pomożecie rozwiązać mój problem. Chodzi o to że sam do końca nie wiem o co biega. Chodzi o akumulator i alternator. W zeszły tydzień jechałem do wrocka tj. ok 60km i godziny jazdy i tam we wrocku nagle zgasło mi radio, pokazała się kontrolka abs i po chwili zgasł mi samochód całkowicie. Próbowałem go odpalić ale reakcja była taka jakby aku był doszczętnie rozładowany. Zakręcił raz i dalej już nie miał siły kręcić. Wtedy byłem pewien że aku padł bo pewnie nie było ładowania. Zmuszony byłem zostawić auto we wrocku i po 2 dniach wrócić po nie i tu niespodzianka auto odpaliło i udało mi się wrócić o własnych siłach do domu. Na skrzyżowaniach jednak musiałem go lekko gazować aby mi na jałowym nie zgasł bo bym go już nie odpalił. W domu zmierzyłem napięcie na alternatorze i na jałowym z wlączonymi światłami wyszło mi 12v ale po lekkim pogazowaniu go wskoczyło na 14v co jest przecież prawidłowe. I tu moje pytanie o co chodzi? Boję się teraz gdziekolwiek nim jechać aby nie było powtórki z rozrywki. silnik 1.4 16v benzyna golf IV. Pomóżcie
Ostatnio zmieniony sob kwie 28, 2012 16:16 przez kornyman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
problem z elektryką
3. pkt regulaminu - edytuj i poprawkornyman pisze:problem z elektryką
czyli na wolnych obrotach nie masz ładowania...sprawdź stan szczotek, jak ok to trzeba się bliżej przyjrzeć alternatorowikornyman pisze:z wlączonymi światłami wyszło mi 12v ale po lekkim pogazowaniu go wskoczyło na 14v co jest przecież prawidłowe
Re: problem z elektryką
na wolnych obrotach na jałowym biegu z włączonymi światłami wychodzi mi 12v dopiero jak gazu dam to wchodzi na 14 i na 14 zostaje po puszczeniu gazu. ktoś mi radził że może to być płytka diodowa w alternatorze?
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
problem z alternatorem?
no czyli nie ma ładowania...to jest napięcie jakie daje akumulatorkornyman pisze:na wolnych obrotach na jałowym biegu z włączonymi światłami wychodzi mi 12v
Re: problem z alternatorem?
czyli alternator ale przyczyn może być kilka. tak czy inaczej bez wizyty u magika się nie obejdzie