problem z alternatorem?

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

kornyman
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

problem z alternatorem?

Post autor: kornyman » sob kwie 28, 2012 15:42

Witam forumowiczów. Piszę bo może Wy mi pomożecie rozwiązać mój problem. Chodzi o to że sam do końca nie wiem o co biega. Chodzi o akumulator i alternator. W zeszły tydzień jechałem do wrocka tj. ok 60km i godziny jazdy i tam we wrocku nagle zgasło mi radio, pokazała się kontrolka abs i po chwili zgasł mi samochód całkowicie. Próbowałem go odpalić ale reakcja była taka jakby aku był doszczętnie rozładowany. Zakręcił raz i dalej już nie miał siły kręcić. Wtedy byłem pewien że aku padł bo pewnie nie było ładowania. Zmuszony byłem zostawić auto we wrocku i po 2 dniach wrócić po nie i tu niespodzianka auto odpaliło i udało mi się wrócić o własnych siłach do domu. Na skrzyżowaniach jednak musiałem go lekko gazować aby mi na jałowym nie zgasł bo bym go już nie odpalił. W domu zmierzyłem napięcie na alternatorze i na jałowym z wlączonymi światłami wyszło mi 12v ale po lekkim pogazowaniu go wskoczyło na 14v co jest przecież prawidłowe. I tu moje pytanie o co chodzi? Boję się teraz gdziekolwiek nim jechać aby nie było powtórki z rozrywki. silnik 1.4 16v benzyna golf IV. Pomóżcie
Ostatnio zmieniony sob kwie 28, 2012 16:16 przez kornyman, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

problem z elektryką

Post autor: Qto » sob kwie 28, 2012 15:58

kornyman pisze:problem z elektryką
3. pkt regulaminu - edytuj i popraw
kornyman pisze:z wlączonymi światłami wyszło mi 12v ale po lekkim pogazowaniu go wskoczyło na 14v co jest przecież prawidłowe
czyli na wolnych obrotach nie masz ładowania...sprawdź stan szczotek, jak ok to trzeba się bliżej przyjrzeć alternatorowi

kornyman
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: problem z elektryką

Post autor: kornyman » sob kwie 28, 2012 16:15

na wolnych obrotach na jałowym biegu z włączonymi światłami wychodzi mi 12v dopiero jak gazu dam to wchodzi na 14 i na 14 zostaje po puszczeniu gazu. ktoś mi radził że może to być płytka diodowa w alternatorze?

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

problem z alternatorem?

Post autor: Qto » sob kwie 28, 2012 16:21

kornyman pisze:na wolnych obrotach na jałowym biegu z włączonymi światłami wychodzi mi 12v
no czyli nie ma ładowania...to jest napięcie jakie daje akumulator

kornyman
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Re: problem z alternatorem?

Post autor: kornyman » sob kwie 28, 2012 16:23

czyli alternator ale przyczyn może być kilka. tak czy inaczej bez wizyty u magika się nie obejdzie

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”