Lupo 1.7SDI - Brak świateł postojowych i mijania

Tutaj piszemy o problemach związanych tylko z elektryką

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

sayeret
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: sayeret » czw kwie 26, 2012 21:55

Witam.

Mam problem taki jak opisany w temacie - brak świateł mijania i postojowych - światła drogowe działają, tylne również. Generalnie działa wszystko poza wymienionymi w temacie.

Światłami drogowymi mogę "migać" a przy przekręconym przełączniku świateł na pozycje świateł "mijania" - pociągnięcie wajchy uruchamia je na stałe.

Żarówki sprawne (w końcu "długie" święcą).

Bezpieczniki OK. Podmieniałem różne i bez efektu.

Początkowo korzystałem z opisów w internecie i wymieniłem włącznik do świateł - obecny wyciągnąłem i rozebrałem - faktycznie był trochę popalony więc założyłem, że to jego wina. Jednak wymiana na nowy nie pomogła.

Zacząłem szukać po przekaźnikach - znalazłem uszkodzenie (przepalona ścieżka) w przekaźniku oznaczonym jako 405 (6X0 906 361) - jednak Google sugeruje, że żaden przekaźnik w VW Lupo nie odpowiada za światła. (Niemniej jednak ten uszkodzony wymienię).

Przeglądając fora aut VW znalazłem informacje, że problem może być w "kostce stacyjki" bądź też manetce kierunkowskazów - tam szukać problemu?

Gdzie szukać przyczyny!?

Awatar użytkownika
jhosef
_
_
Kontakt:

Post autor: jhosef » pt kwie 27, 2012 14:25

sayeret pisze:Zacząłem szukać po przekaźnikach - znalazłem uszkodzenie (przepalona ścieżka) w przekaźniku oznaczonym jako 405 (6X0 906 361) - jednak Google sugeruje, że żaden przekaźnik w VW Lupo nie odpowiada za światła. (Niemniej jednak ten uszkodzony wymienię).
Przekaźników możesz nie szukać bo ich nie ma:)
sayeret pisze:Przeglądając fora aut VW znalazłem informacje, że problem może być w "kostce stacyjki" bądź też manetce kierunkowskazów - tam szukać problemu?
W starszych VW cały prąd idzie przez włącznik na manetkę. Tam następuje przełączanie na krótkie/długie - caluśki prąd. Jest też napięcie poza włącznikiem - jak pociągniesz manetkę.
Włącznik ma prąd na światła długie i krótkie po zapłonie - tylko nie wiem dokładnie jak to na schematach wygląda.

Jeśli przełączenie na długie powoduje poprawne działanie to prąd z włącznika dochodzi. Jak pociągniesz manetkę to nie jestem pewny czy nie powinny się zapalić krótkie z długimi - nie jestem pewny, może to zależeć od konfiguracji lamp (H4 czy H7).

Na Twoim miejscu zdjąłbym osłonę kolumny i dostał się do przełącznika. Wówczas będziesz mógł pomierzyć co się dzieje.
Tam będzie 4 kable najprawdopodobniej: krótkie, długie, zasilanie po włączniku, zasilanie stałe. Kolorów nie podam bo nie mam schematów.

sayeret
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: Lupo 1.7SDI - Brak świateł postojowych i mijania

Post autor: sayeret » pt kwie 27, 2012 14:59

W VW Lupo żarówki to H4.

Z opisów dowiedziałem się, żarówka ta posiada dwa żarniki - jeden do świateł mijania i drugi do świateł drogowych.

Gdzieś w czeluściach internetu znalazłem schemat instalacji elektrycznej VW Polo z tego rocznika (2000) i z tego co zrozumiałem to na schemacie jest widoczne, że światła postojowe (W5W) jak i światła mijania korzystają z tego samego złącza masy (CHOCIAŻ MOGĘ SIĘ MYLIĆ). Światła "długie" działają na innym. Czeka mnie chyba dłubanie instalacji z żarówką 12V a zacznę od reflektorów ;]

Co do kostki przy stacyjce to chyba raczej odpada. Wszystkie podzespoły działają a przyciągnięcie manetki do siebie włącza światła długie na stałe (przy przekręconym na pozycje świateł mijania - przełączniku świateł). Zasięgnąłem opinii, że świadczy to o "sprawności stacyjki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka”